Skoči do osrednje vsebine

Uredba o sodelovanju med državnim tožilstvom, policijo in drugimi pristojnimi državnimi organi

Ministrica mag. Lilijana Kozlovič si s sodelavci v tem mandatu prizadeva optimizirati (so)delovanje organov odkrivanja, pregona in sojenja: »Za učinkovit pregon kaznivih dejanj je potrebno zagotoviti hitro in učinkovito ukrepanje v celotni verigi pravice – policiji, tožilstvu in sodstvu. Na ta način se zaščiti javni interes in obenem zaščiti posameznika, ki je udeležen v predkazenskem postopku, zato da se čim hitreje ugotovi obstoj ali neobstoj njegove odgovornosti.«

Vlada Republike Slovenije je sprejela spremembe Uredbe o sodelovanju med državnim tožilstvom, policijo in drugimi pristojnimi državnimi organi,  ki bodo zagotovile večjo sledljivost usmerjanja tožilstva in s tem posledično tudi spoštovanje zakonsko določenih rokov za opravo posameznih procesnih dejanj. Pomembno pri tem je, da bosta Policija in Vrhovno državno tožilstvo oblikovala katalog kaznivih dejanj, pri katerih je sledljivost pomembna, saj na tak način pisno usmerjanje ne bo pomenilo oviranja operativnega dela tako tožilstva pri pregonu kot policije pri preiskovanju kaznivih dejanj.  

To je le eden izmed ukrepov za večjo učinkovitost. Določene je  prinesla tudi zadnja novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-O), in sicer zahtevo po ureditvi (policijskega, tožilskega in sodnega) in oblikovanje  elektronskega spisa in na zakonski ravni določila roke za opravo procesnih dejanja tako policiji kot tožilstvu. Za uresničitev predpisanih ukrepov v ZKP-O je ministrstvo oblikovalo  delovno skupino za pripravo usklajenih predlogov  ureditve spisa, upoštevanje sinergij z načrtovanim e-poslovanjem v kazenskem postopku na podlagi lani sprejetega Pravilnika, ki terja še tehnične prilagoditve na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije in Vrhovnem državnem tožilstvu, ter poenotenje metodologije za zajem statističnih podatkov.