Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Pangerčevo domačijo v Dolini pri Trstu

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes na povabilo Srednjeevropskega muzejskega središča v Dolini pri Trstu obiskala Pangerčevo domačijo. Ob tej priložnosti se je srečala tudi z županom občine Dolina Sandyjem Klunom, pozdravil pa jo je tudi župnik Klemen Zalar.

Predsednik inštituta Marco Manin je ob današnjem obisku ministrici dr. Heleni Jaklitsch predstavil in razkazal domačijo, eksponate iz zaklada dolinske pražupnije sv. Urha ter arhiv rodbine Pangerc, ministrica pa si je ogledala tudi župnijsko cerkev sv. Urha. Manin ji je predstavil načrte za prihodnost, muzej si namreč prizadeva za ohranjanje, zaščito, urejanje, restavriranje, popis in raziskovanje omenjenih arhivskih zbirk. Zaradi prostorske stiske so se lotili adaptacije, ki  jo finančno podpira tudi Republika Slovenija, z željo, da bi lahko muzejske predmete predstavili obiskovalcem. Nastal pa bo tudi večnamenski prostor za občasne razstave in dogodke ter center za digitalizacijo dokumentov s čitalnico. Ministrica se je zahvalila za ves trud in prizadevanje, tak center bo namreč z gotovostjo močno prispeval k zavesti o močni slovenski prisotnosti na tem območju.

V nadaljevanju obiska se je ministrica dr. Jaklitsch srečala z županom občine Dolina Sandyjem Klunom. Spregovorila sta o ohranjanju slovenstva v občini, ki je ena najbolj slovenskih občin v tržaški pokrajini. V občini spodbujajo močno kulturno življenje, ohranjajo stare običaje, med drugim tradicionalno pripravljajo razstave vina in olja, prav tako so pred pandemijo vsako prvo nedeljo v maju organizirali Majenco, tradicionalno prireditev z dviganjem mlaja. Na ta dan je v Dolini kulturni praznik, ob katerem priložnostno pripravijo razstavo domačih izdelkov. Dogodek privabi mnogo obiskovalcev od blizu in daleč.

V pogovoru, na katerem so bili prisotni tudi nekateri člani občinskega sveta in občinske uprave, sta se ministrica in župan dotaknila tudi šole in vrtcev, ki so temelj in prvi korak k ohranjanju in krepitvi slovenske zavesti, govorila sta tudi o sodelovanju na področju turizma in ohranjanja kulturne dediščine. Spregovorila pa sta tudi o pomembni odločitvi sodišča glede dolinske srenje.

Na koncu sta tako ministrica kot župan izrazila zadovoljstvo z današnjim srečanjem in se dogovorila, da bosta aktivno sodelovanje nadaljevala tudi v prihodnje.

Pangerčeva domačija, omembe katere segajo že v leto 1297, je z bogato zbirko dokumentov in predmetov, ki jih hrani, neizpodbitni dokaz slovenstva na tem območju. V osrednji Pangerčevi dvorani je bil leta 1881 ustanovljen novi odbor prvega slovenskega političnega društva Slovencev na Tržaškem in v Istri, imenovan Edinost. Leta 1887 so ustanovili bralno, izobraževalno in pevsko društvo Valentin Vodnik, ki je imelo v hišni čitalnici Pangerčeve rodbine tudi svoj sedež. Arhiv hrani tudi bogato hišno knjižnico s knjigami iz 16. stoletja, med njimi izstopa v celoti ohranjena originalna prva izdaja Valvasorjeve enciklopedije Slava Vojvodine Kranjske iz leta 1689, ki je tudi edini primerek v Italiji. Od leta 2014 pa je zgodovinski arhiv slovenske rodbine Pangerc, katere najvidnejši član je prav Josip Pangerc, eden najvplivnejših Slovencev na prelomu 19. in 20. stoletja na tem območju, tudi zaščiten in razglašen za kulturno dediščino državnega pomena v Republiki Italiji, gre za edini tovrstni primer zaščite slovenskega rodbinskega arhiva.