Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 24. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.665.847 testiranj s PCR in HAGT testi. 24. 2. 2021 je bilo opravljenih 29.660 testiranj, od tega 4.565 s PCR in 25.095 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 852 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 24. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 101.344 in z dvema odmerkoma 50.518 oseb.

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev močno odstopa v obalno-kraški statistični regiji, zato bodo tam od sobote spet veljali strožji ukrepi.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 24. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 546 bolnikov s COVID-19, od tega 103 na intenzivni negi, 50 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je sedem oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 25. 2. 2021 vključenih 1.230 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 139 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Predsednika Boruta Pahorja je spremljal na njegovem obisku v Novem mestu, kjer se je sestal s Štabom CZ za Dolenjsko. Predsednik je obiskal tudi Dom starejših občanov Novo mesto, Varstveno-delovni center – Enota 1, Šmihel, tamkajšnjo splošno bolnišnico in zdravstveni dom.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da je zaradi zimskih počitnic močno povečano število oseb v smučarskih središčih in drugih turističnih krajih, zato je težko nadzorovati varnostno razdaljo med ljudmi, saj se tvorijo skupine z več kot desetimi osebami. Opažajo tudi, da v čakalnih vrstah na sedežnice in vlečnice večina smučarjev ne upošteva varnostne razdalje. 

Štab CZ za Notranjsko je poudaril profesionalno delo zdravstvenih delavcev ter občinskih štabov CZ pri organizaciji množičnih hitrih testiranj in se zahvalil za njihovo sodelovanje.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 918 klicev, od tega jih je bilo 60 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (28,3 odstotka). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (19,8 odstotka), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (11,5 odstotka), testiranja (9 odstotkov), omejitve gibanja in zbiranja (8,8 odstotka), omejitve na področju blaga in storitev (7,6 odstotka) ter cepljenja (5,3 odstotka).

Vlada je na včerajšnji seji za sedem dni podaljšala veljavnost sprejetih ukrepov in odločila, da bodo v obalno-kraški regiji zaradi slabših epidemioloških razmer od sobote znova zaprte nekatere trgovine in storitvene dejavnosti. Odločila je tudi, da se bodo taksisti odslej testirali enkrat tedensko.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med počitnicami poteka poostren nadzor na smučiščih.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 16.03 se je v Laški vasi v občini Laško oseba poškodovala roko z motorno žago. Reševalci NMP Laško so poškodovanega oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Kranj

Ob 17.33 je v Podjelovem Brdu, občina Gorenja vas - Poljane, delavec padel z odra na betonska tla. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sovodenj so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka ter zavarovali kraj pristanka helikopterja SV z ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), ki so poškodovanega odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik iz Idrije prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 9.14 so Pod Debnim vrhom pri Zalogu, občina Ljubljana, pogrešali osebo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so z raftom in dronom smo pregledali Ljubljanico od ribiškega doma v Zalogu do "Peclja". Potapljača pa sta pregledala strugo med železniškim mostom in mostom čez Zaloško cesto. Med iskanjem so policisti sporočili, da so osebo našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.56 se je na avtobusni postaji na Predilniški cesti v Tržiču traktor zaletel v avtobus. Traktorist se je poškodoval. Reševalci NMP Tržič so poškodovanega oskrbeli, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču pa so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in z absorbentom posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.06 je na južni ljubljanski obvoznici osebno vozilo trčilo v betonsko ograjo. Poškodovanih ni bilo. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine.

Ob 14.18 je prišlo na cesti Medvode–Zbilje do trčenja dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Preska Medvode, ki so odklopili akumulatorje in posuli cestišče. Tri poškodovane osebe so prevzeli reševalci RPL in jih prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.23 je na cesti med Mrtvicami in Ložino, občina Kočevje, prišlo do trčenja štirih osebnih vozil. Ena oseba je bila v nesreči poškodovana. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, ki so odklopili akumulatorje na vozilih, rešili poškodovano osebo iz vozila in jo prenesli do reševalnega vozila NMP ZD Kočevje ter posuli in počistili cestišče.

Ob 15.29 je na cesti Kamnik–Črnivec, občina Kamnik, prišlo do čelnega trčenja dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so ob prihodu na kraj zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanca, stabilizirali vozila, odklopili akumulatorja, preprečili nadaljnje iztekanje tekočin iz vozil, nevtralizirali iztekle tekočine, usmerjali promet, postavili vozilo na kolesa in ga odstranili s cestišča. Poškodovani osebi je ekipa NMP Kamnik prepeljala v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 17.10 je v Vrtnarski ulici v Nazarjah, v servisni delavnici zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Nazarje, Šmartno ob Dreti in Gorica ob Dreti so pogasili požar ter pregledali in prezračili prostor.

Izpostava Koper

Ob 11.51 so zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše v Galantičih v občini Koper. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so iz peči iznesli gorljiv material in nadzirali gorenje saj. S termo kamero so pregledali peč in dimno tuljavo. Občanki so odsvetovali nadaljnje kurjenje, pred pregledom in čiščenjem tuljave pristojne dimnikarske službe.

Izpostava Kranj

Ob 17.49 je na Blejski Dobravi, občina Jesenice, na elektro drogu gorel električni kabel. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev GARS Jesenice. Obveščena je bila dežurna služba Elektro Gorenjska.

Ob 18.37 so se v Kropi, občina Radovljica, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Pred prihodom gasilcev PGD Kropa so saje že same pogorele, gasilci so nato pregledali dimnik in okolico dimnika.

Ob 20.23 so v naselju Zgoša, občina Radovljica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Begunje so požar pogasili in poklicali dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.13 so v Brezjem pri Dobu v občini Domžale gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Intervenirali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Studenec, ki so dimnik ohladili in počistili.

Ob 22.47 so na Tržaški cesti, občina Vrhnika, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Vrhnika, ki so dimniško tuljavo pregledali s termo kamero in svetovali lastniku obisk dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 9.53 so v naselju Bezena, občina Ruše, gorele saje v dimniku v stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so počakali do izgoretja saj ter dimnik in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so kurjenje do pregleda dimnika s strani dimnikarske službe.

Ob 19.56 je v Einspielerjevi ulici, občina Maribor, v kleti stanovanjske hiše gorel odpadni karton in papir. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor - mesto so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.07 je v Križevcih pri Ljutomeru je gorela slama v hlevu gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Križevci pri Ljutomeru, Iljaševci in Boreci so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostore in jih prezračili. Gasilci PGD Vučja vas in Ključarovci so bili med potjo na intervencijo preklicani.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.01 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici občan na štedilniku pozabil kozico s hrano, ki se je prismodila in zagorela. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) in PGD Nova Gorica so v stanovanje vstopili prek balkona s pomočjo avto lestve, pogasili požar, ki je zajel kuhinjske elemente, odstranili kozico in prezračili stanovanje. Poškodovanega stanovalca, ki je vdihaval dim, je ekipa Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Nova Gorica odpeljala na pregled na urgenco.

Ob 16.04 je bil opažen dim v bloku na Cankarjevi ulici v Novi Gorici. Ob prihodu gasilcev JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica na kraj, je bilo ugotovljeno, da je občanka zažgala hrano v kozici. Gasilci so prezračili prostore.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.12 je na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah gorelo osebno vozilo in živa meja ob njem. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 17.09 je na Partizanski cesti v Mariboru zagorelo je v motornem predelu osebnega vozila. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 18.01 je v Radvanju, občina Maribor, prišlo do požara na osebnem vozilu, ogenj pa se je razširil na suho travnato površino. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so pogasili goreče vozilo in suho travo na površini približno 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 15.02 je v Baču pri Materiji, občina Hrpelje-Kozina, gorelo v predelu vrat osebnega vozila. Gasilci PGD Materija so opravili zavarovanje in pogasili manjši požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.51 je v Zgornjih Škofijah, občina Koper, gorelo v naravi. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.00 je na vzpetini Hrib pri Dolenji vasi v občini Ribnica gorela trava. Požar na površini približno 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolenja vas.

Ob 12.20 je na Kalu pri Dolah v občini Litija gorela trava. Požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dole in Gabrovka.

Ob 13.33 je gorelo v gozdu pri naselju Zagozd, občina Litija. Požar so pogasili gasilci PGD Dole, Gabrovka in Polšnik. Gorelo je na površini približno 2500 kvadratnih metrov.

Ob 15.01 je v ulici Ilovški štradon v Ljubljani občan zažgal strnišče koruzne njive, ogenj mu je ušel izpod nadzora. Pri gašenju je utrpel opekline po nogah. V gašenju so sodelovali tudi sosedje, ki so pred prihodom gasilcev GB Ljubljana požar pogasili. Pogorelo je približno 500 kvadratnih metrov strnišča. Opečeno osebo so prevzeli reševalci.

Ob 15.49 sta v Kočevju goreli suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 17.58 so ob Cesti na trato v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili požar suhe trave in podrasti na površini približno 20 kvadratnih metrov.

Ob 20.24 so v Žabja ulici, občina Ljubljana, gorele ciprese. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška so požar pogasili.

Ob 21.13 so Ob Sotočju v Ljubljani, GB Ljubljana in PGD Štepanjsko naselje, pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.58 je na travniku nad vasjo Koritnica, občina Tolmin, gorelo na travniku. Gasilci PGD Grahovo ob Bači in Tolmin so pogasili približno 2000 kvadratnih metrov suhe trave in grmičevja.

Ob 16.18 je zagorelo na območju hriba Fondek nad naseljem Voglarji v občini Nova Gorica. Požar je zajel približno dva hektarja grmičevja in podrasti. Posredovali so gasilci JZ GRD GE ter PGD Nova Gorica in Čepovan, ki so požar lokalizirali, pogasili, dodatno so očistili in namočili posamezna žarišča in rob požarišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.26 je na Trški Gori, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.

Ob 15.34 je pri Gornji Težki Vodi, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Stopiče so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 15.43 sta pri Poganški ulici v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Postojna

Ob 10.23 je med naseljema Zagrajec in Gorjansko, občina Komen, občanu ogenj ušel iz nadzora. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so požar suhe trave in grmičevja na površini približno 1000 kvadratnih metrov pogasili in rob požarišča dodatno zalili.

Ob 17.36 sta pri Knežaku, občina Ilirska Bistrica, gorela suha trava in grmičevje. Požar na površini približno 500 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Knežak.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 17.35 je v bližini Kopalniške ulice v Izoli gorel zabojnik za papir. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, ki so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.29 so na Prešernovi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje z vpojnim sredstvom na parkirišču sanirali oljni madež.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.09 je občan v potoku Gradaščica v Ljubljani opazil madež. Potok je bil obarvan belo. Gasilci GB Ljubljana so odvzeli vzorec neznane snovi in ga predali v analizo Ekološkemu laboratoriju z mobilno enoto pri Institutu Jožef Štefan Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 17.17 je na avtocesti pri naselju Razdrto, občina Postojna, tovorno vozilo zapeljalo preko prehitevalnega pasu, trčilo v odbojno ograjo ter obstalo na zelenici med smernima voziščema. Gasilci PGD Postojna so vršili  ogled kraja nesreče, odklop akumulatorjev, sanirali razlite motorne tekočine , požarno in naletno zavarovali kraj nesreče in izvršili preventivno prečrpavanje goriva.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 11.00 so v Zagradu, občina Celje, na strelišču Slovenske vojske pod nadzorom uničili neeksplodirano ubojno sredstvo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in požarno zavarovali kraj uničenja.

Izpostava Kranj

Ob 17.54 je bil v Zabreznici, občina Žirovnica, najdeni nemški topovski izstrelek. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta na varnem kraju izstrelek uničila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.49 so v bližini vasi Čezsoča, občina Bovec, naleteli na 9 kos neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 19.44 kilograma. Nevarne najdbe so odstranili in shranili na varno pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

  

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Ob 0.24 je prišlo do izpada elektrovoda v širši okolici Vodnikove ceste v Ljubljani. Brez električne energije je bilo okoli 1148 odjemalcev. Dežurni delavci Elektro Ljubljana so napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.14 je na Cesti 1. maja v Kranju oseba ostala ujeta v dvigalu. Še pred prihodom gasilcev GARS Kranj se je oseba sama uspela rešiti iz dvigala. Gasilci so dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Ob 18.35 se je v Sveteljevi ulici v Šenčurju, v zaklenjenem stanovanju nahajala obnemogla oseba. Gasilci PGD Šenčur in GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.48 so v Miklošičevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale pomagali reševalcem pri prenosu obolele osebe iz 3. nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Ob 13.32 so v Zikovi ulici v Kamniku gasilci PGD Kamnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obnemogla oseba.

Izpostava Maribor

Ob 5.09 je iztekala voda pri vodomeru v Večstanovanjskem objektu na Betnaski cesti v Mariboru. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli ventil za vodo in izčrpali okoli 1500 litrov vode iz jaška za dvigalo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.35 so v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in omogočili izhod ujeti osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po napovedi Agencija RS Za okolje danes v večini Slovenije pričakujemo visoko onesnaženost zraka z delci PM10. Povišana onesnaženost bo nastopila zaradi predvidenega temperaturnega obrata, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere. Najvišje ravni pričakujemo zjutraj in zvečer. Jutri se bo ozračje premešalo, zato povsod po Sloveniji pričakujemo nizko onesnaženost zraka z delci PM10.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 priporočamo občanom in pravnim osebam da:

- ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja,

- zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,

- uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil,

- ne kurijo na prostem.

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/