Skoči do osrednje vsebine

8. seja Sveta za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil 8. seje Sveta za območja z omejenimi možnostmi (OMD) za kmetijsko dejavnost. Tudi tokratna seja je zaradi epidemioloških razmer potekala na daljavo.

Člani Sveta so se v uvodu seznanili z zasnovo strateškega načrta, potrebnimi koraki in vsebinami ter o aktualnem stanju na pripravi Strateškega načrta (SN) za obdobje 2023 – 2027. Ob predstavitvi priprave načrta je bilo izpostavljeno, da se sedanje programsko obdobje podaljšuje za dve leti, prihajajoče pa skrajšuje za dve leti. Trenutni osnutek Strateškega načrta je v fazi predstavitve in razprave z deležniki. Tako je bila v sredini meseca februarja izvedena tridnevna virtualna delavnica z različnimi deležniki v okviru medresorskih delovnih skupin, v začetku marca pa bodo potekale predstavitve osnutka SN različnim sektorjem. Minister dr. Podgoršek je ob tem izpostavil, da morajo biti intervencije v SN pripravljene tako, da jih bomo lahko izvajali in da bomo z njimi dosegli zastavljene cilje.

V nadaljevanju je bil predstavljen predlog intervencij II. stebra Skupne kmetijske politike (SKP), kar je služilo razpravi o investicijskih podporah na OMD in o podporah za mlade na OMD. Pri tem so člani sveta navedli več konkretnih predlogov glede dopolnitve meril za izbor vlog in sicer: prednost pri razpisih naj imajo kmetije, ki še niso prejela sredstev na razpisih, ki imajo večje število točk OMD na kmetijo, ki se bodo odločila za preureditev hlevov na prosto rejo in bodo ob tem izvajala pašo živali. V najtežjih pridelovalnih območjih in na planinah je potrebno podpreti tudi infrastrukturne investicije v izboljšanje dostopa do javne infrastrukture (ceste, vodo in elektriko).

Minister je ob tem izpostavil, da se mora kmetovanje tudi na gorskem območju splačati. To pa si želimo vsi deležniki doseči s spodbujanjem povezovanja, z verigami, z dodano vrednostjo. Pomembno vlogo bo lahko imel tudi regionalni pristop (eko regije).

Podpore za mlade vsi sodelujoči vidijo kot zelo pomemben dejavnik nadaljnje starostne pomladitve nosilcev kmetijskih gospodarstev. Zelo pomemben je podatek iz ankete, po kateri se približno polovica mladih ne bi odločila za prevzem kmetije, če ne bi bilo podpor v okviru tega ukrepa.

Člani Sveta so se seznanili tudi z zasnovo Sheme za okolje in podnebje in shemo kmetijsko okoljska podnebna plačila (KOPOP) v prihodnjem SN 2023-27.

Člani Sveta za OMD so: Janez Beja (predsednik, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije), Tomaž Cunder (Kmetijski inštitut Slovenije), Andreja Ferreira (Gozdarski inštitut Slovenije), Anton Perpar (Biotehniška fakulteta), Karmen Pažek (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede UM), Nina Križnik, Anka Miklavič Lipušček (Gospodarska zbornica Slovenije), Alenka Marjetič Žnider (Zadružna zveza Slovenije), Boris Orešek (Sindikat kmetov Slovenije), Irena Ule, Jožica Gričnik (Zveza kmetic Slovenije), Roman Savšek (Zveza društev rejcev drobnice), Ana Vovk (Univerza v Mariboru), Marjan Hren (Zveza lastnikov gozdov Slovenije), Doris Letina (Zveza slovenske podeželske mladine), Sašo Hrovat (Triglavski narodni park), Metod Jagodic, Klemen Černuta, Velislav Žvipelj (Slovenski regionalni razvojni sklad).