Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 23. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.634.258 testiranj s PCR in HAGT testi. 23. 2. 2021 je bilo opravljenih 27.929 testiranj, od tega 5.316 s PCR in 22.613 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 1.089 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,5 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 23. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 96.493 in z dvema odmerkoma 50.253 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 23. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 546 bolnikov s COVID-19, od tega 105 na intenzivni negi, 56 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 24. 2. 2021 vključenih 1.175 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 245 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Štab CZ za Ljubljansko regijo je poročal, da se je število okuženih v domovih starejših občanov (DSO) zmanjšalo.

Štab CZ za Notranjsko je v selektivni kadrovski zasedbi skupaj z Občinskim štabom Civilne zaščite (OŠCZ) Ilirska Bistrica izvedel analizo stanja v regiji s poudarkom na širjenju okužb v občini Ilirska Bistrica. Svetovalec štaba za epidemiološke zadeve, dr. Ivan Eržen, je podal strokovne vidike in nadaljnje smernice. Poveljnik Štaba CZ za Notranjsko je kontaktiral direktorico ZD Sežana in jo obvestil, da imajo čakajoči na drive-in odvzem brisov pripombe, da čakalno vrsto vozil prehitevajo pešci, ki prihajajo na testiranje. Tudi stanovalci v bližnjih stanovanjskih blokih so se pritožili nad vrsto čakajočih vozil, vendar zdravstveni dom zaenkrat ne razmišlja o drugi lokaciji oz. rešitvi.

Štab CZ za Gorenjsko je opozoril na problem zagotavljanja konstantne logistične in kadrovske podpore na mestih za hitro testiranje –  predvsem zaradi pomanjkanja osebja za izvajanje rediteljske službe za nadzor upoštevanja navodil ob izvajanju hitrih testiranj.

Štab CZ za Severno Primorsko je poročal, da tudi Rdeči križ in Karitas nudita pomoč občanom (delita prehranske pakete in izvajata pogovore preko njihovih telefonskih številk). Dodatno se ob sredah delijo Hoferjevi viški (zelenjava, pecivo in kruh).

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Gasilska enota širšega pomena je izvedla razkuževanje objekta v javni rabi.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč CZ je izvedel razbremenilni pogovor v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 756 klicev, od tega jih je bilo 44 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (28,8 odstotka). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (16,6 odstotka), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (13,3 odstotka), omejitve na področju blaga in storitev (9,5 odstotka) ter cepljenja (6,3 odstotka).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.34 se je na smučišču Krvavec pri padcu poškodovala smučarka. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj in helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik. Helikopter je poškodovano smučarko prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.37 se je na smučišču Vogel, občina Bohinj, pri padcu smučarka poškodovala hrbet. Posredovali so reševalci NMP Bohinj in helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik. Helikopter je poškodovanko prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.04 se je na Vrunčevi cesti v Celju pripetila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila in voznico skiroja. Reševalci NMP Celje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.30 je na regionalni cesti Trbovlje–Zagorje ob Savi prišlo do trčenja motorista in osebnega vozila. Posredovali so gasilci prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Trbovlje - mesto in Zagorje - mesto, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, pomagali pri usmerjanju prometa, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odmaknili vozili s cestišča in očistili cestišče. Ena poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Trbovlje.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 19.27 je zagorela Mozirska planinska koča na Radegundi na Golteh v občini Mozirje. Posredovali so gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji, skupno 84 gasilcev. Gasilci požar še gasijo, koča pa je v celoti uničena.

Izpostava Kranj

Ob 9.49 je na Poti v Danico, občina Bohinjska Bistrica, zagorel večji rastlinjak, v neposredni bližini je bila tudi plinska postaja. Posredovali so gasilci PGD Bohinjska Bistrica, Gradišče, Savica - Polje in Stara Fužina, ki so ogenj, ki je rastlinjak uničil, pogasili. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so ostali na požarni straži.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.39 so v Podlipi v občini Vrhnika zagorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podlipa so požar pogasili in iznesli saje.

Ob 18.03 so v naselju Dolnje Ložine, občina Kočevje, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Ložine in Kočevje so požar lokalizirali in pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.34 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali v kraju Šempas v občini Nova gorica, kjer so v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali okolico dimniške tuljave in svetovali lastniku, da mu strokovna oseba opravi pregled peči in dimniške tuljave.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.00 so na Cesti bratstva in enotnosti v Metliki gorele saje v dimniku v večstanovanjskem objektu. Gasilci PGD Metlika so pogasili goreče saje, dimnik očistili, okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali nadaljnje kurjenje do sanacije dimnika.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 7.00 je v Nazorjevi ulici v Celju na prostem zagorel večji kup odpadnega vejevja. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Babno.

Ob 11.02 sta v Zavrhu nad Dobrno, občina Dobrna, v gozdu goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Dobrna so požar, v velikosti okoli 1000 kvadratnih metrov, omejili in pogasili.

Ob 12.36 je v Jagnjenici, občina Radeče, na travniku gorela suha trava. Gasilci PGD Jagnjenica in Radeče so požar v izmeri okoli 200 kvadratni metrov pogasili. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.54 je v naselju Podklanec, občina Sodražica, pri kurjenju v naravi ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Žimarice - Podklanec so opravili pregled terena, požar pa so omejili že domači.

Ob 13.19 sta v naselju Polšnik, občina Litija, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Polšnik so požar lokalizirali in pogasili.

Ob 16.47 je v naselju Koseze, občina Vodice, zagorela suha trava. Gasilci PGD Šinkov Turn in Polje so pogasili požar na površini okoli 350 kvadratnih metrov.

Ob 16.48 sta na Cesti 13. julija v Ljubljani goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov so pogasili občani in gasilci PGD Sostro.

Ob 18.28 so Za Progo v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana pogasili okoli 100 kvadratnih metrov gorečega grmičevja.

Ob 19.12 so v Trati XIV, občina Kočevje, gasilci PGD Kočevje, pogasili okoli 150 kvadratnih metrov goreče suhe trave.

Ob 20.37 so na Cesti na Trato v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili okoli 500 kvadratnih metrov gorečega travnika.

Ob 23.15 so ob Novomeški cesti v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili gorečo travo na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 23.46 so med Trato in Trdnjavo v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili gorečo travo na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.27 sta na Vinjem vrhu, občina Šmarješke toplice, goreli suha trava in podrast. Gasilci PGD Bela Cerkev so pogasili travniški požar na površini okoli 40 arov.

Izpostava Postojna

Ob 13.06 je v naselju Vale, občina Komen, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana, ki so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrih in dodatno zalili z vodo.

Ob 16.38 je v naselju Dane pri Divači, občina Divača, gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Senožeče, Divača in ZGRS Sežana, ki so požar na enem hektarju pogasili in dodatno zalili z vodo. 

Izpostava Ptuj

Ob 15.19 je v Zabovcih, občina Markovci, na njivi gorel odpadni material. Požar so pogasili gasilci PGD Zabovci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.26 je v naselju Goriški vrh v občini Dravograd gorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Dravograd, ki so požar, na okoli petdesetih kvadratnih metrih površine, pogasili, območje prekopali ter ga dodatno zalili z vodo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.11 je v naselju Jesenovo v občini Zagorje ob Savi gorela suha trava. Gasilci PGD Zagorje - mesto in Čemšenik so požar v velikosti okoli 2000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.42 so Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije so prevzeli in na varno odpeljali 13 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev, skupne mase 95,7 kg, avstrijske, italijanske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.42 so v Bukovici, občina Renče – Vogrsko, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta topovsko granato kalibra 149 mm, mase 41 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in jo do uničenja shranila v primerno skladišče.

Ob 16.07 je občan v gozdu v bližini naselja Bate, občina Nova Gorica, našel neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvu pred NUS Severnoprimorske regije, ki sta odstranila in do uničenja shranila na varno 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 45,15 kg italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 18.30 je občan ob strugi reke Soče v Tolminu, občina Tolmin, naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Zaradi teme pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije niso posredovali. Z intervencijo so nadaljevali 25. februarja v jutranjih urah.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.47 je v gozdu v Ragovem logu v Novem mestu občan naletel na več kosov neznanih minsko - eksplozivnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta s kraja najdbe odstranila topovsko granato 75 mm, več kosov pehotnega streliva in vžigalnik minometne mine, vse italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta odstranila in uskladiščila do uničenja.

Izpostava Postojna

Ob 10.12 je v naselju Hrpelje, občina Hrpelje - Kozina, občan pri delu na vrtu naletel na nevarno ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so na lokaciji identificirali dve ročni bombi in dvanajst kosov pehotnega streliva italijanske izdelave, ostanek iz 2. svetovne vojne. Nevarna najdba je bila uničena na lokaciji, o dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.41 se je Pod Resevno v občini Šentjur poškodovala oseba. Gasilci PGD Šentjur so nudili pomoč reševalcem NMP pri dostopu in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 15.51 so v Okrogarjevi ulici v občini Celje gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP do onemogle osebe in nudili pomoč pri oskrbi onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.01 so v Uraničevi ulici, občina Ljubljana, gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.54 so v Pekrah, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor izčrpali vodo iz jaška večstanovanjskega objekta in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Postojna

Ob 11.26 se je v bližini naselja Dobravlje, občina Sežana, pri aktivnostih v naravnem okolju poškodovala oseba. Posredovali so reševalci NMP Sežana in gasilci ZGRS Sežana, ki so nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so odpeljali v izolsko bolnišnico.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje pričakujejo v četrtek, dne 25. 2. 2021, povsod visoko onesnaženost zraka z delci PM10, razen v Kopru in Novem mestu, kjer bo onesnaženost zmerna.

V petek, dne 26. 2. 2021, povsod po Sloveniji pričakujejo visoko onesnaženost zraka z delci PM10.

Najvišje koncentracije pričakujejo zjutraj in zvečer.

Povišana onesnaženost bo nastopila zaradi predvidene izrazite temperaturne inverzije, ki preprečuje mešanje onesnaženosti v višje plasti atmosfere.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 priporočajo občanom in pravnim osebam da:

- ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja,

- zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,

- uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil,

- ne kurijo na prostem.

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/