Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch obiskala Barkovlje na Tržaškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes mudila na obisku v Barkovljah na Tržaškem v Italiji. Obiskala je osnovno šolo Fran Saleški Finžgar, se sestala s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje in Tržaškega pomorskega kluba Sirena ter se srečala z duhovnikom Tomažem Kunaverjem.

Osnovna šola Fran Saleški Finžgar v tem mesecu se spominja 150-letnice rojstva pisatelja in duhovnika po katerem se imenuje. Ob tej obletnici so pripravili niz dogodkov in razstavo. Ministrico dr. Jaklitsch sta že pred šolo pričakali dekleti v narodnih nošah ter vodstvo šole, v nadaljevanju pa so mladi nadobudni učenci barkovljanske šole pripravili zanimiv in izjemno lep program in na koncu celo predstavo v kateri so po svoje uprizorili Finžgarjevega Hudournika. Ministrica se jim je zahvalila za srčen sprejem ter jih pohvalila, da tako dobro poznajo pisatelja po katerem nosi ime njihova šola.

Obisk na Tržaškem je ministrica izkoristila tudi za srečanje s predstavniki Slovenskega kulturnega društva Barkovlje, ki so predstavili svoje delovanje in aktivnosti. Društvo vsako leto organizira številne prireditve, pohode in druge aktivnosti. Skrbijo za glasbeno in gledališko vzgojo najmlajših in osnovnošolcev, pod njihovim okriljem deluje Glasbena kambrca, v sodelovanju z drugimi društvi pa tudi gledališka delavnica, ženske pa prepevajo v vokalni skupini Barkovlje. Predstavniki društva živijo društveno življenje kot svoje poslanstvo in si prizadevajo, da bi se slovenska zavest in identiteta ohranjala kraja ohranjala tudi v prihodnje.

Ministrica se je sestala tudi s predstavniki Tržaškega pomorskega kluba Sirena, ki je bil ustanovljen že leta 1924. Klub, ki združuje okoli petsto članov, se ukvarja s pomorskimi športnimi dejavnostmi, predvsem pa z razvijanjem jadranja in športnega ribolova. Veliko pozornost namenjajo temu, da ohranjajo slovensko podobo, da je slovenščina jezik njihovih članov in tudi trenerjev.  Ministrici so predstavili svoje delovanje, uspehe, izzive s katerimi se soočajo, načrte obnove društvenih prostorov in želje, da bi se uvrstili tudi na prihodnje olimpijske igre.

Ob tej priložnosti se je ministrica srečala tudi z duhovnikom Tomažem Kunaverjem, ki ob nedeljah v cerkvi sv. Jerneja vodi maše v slovenščini ter obiskala pokopališče, kjer slovenska imena na nagrobnikih pričajo o močni slovenski prisotnosti skozi zgodovino.