Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 22. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.603.624 testiranj s PCR in HAGT testi. 22. 2. 2021 je bilo opravljenih 39.689 testiranj, od tega 4.369 s PCR in 35.320 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 899 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,6 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 22. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 94.999 in z dvema odmerkoma 50.142 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 22. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 567 bolnikov s COVID-19, od tega 107 na intenzivni negi, 62 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 8 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 23. 2. 2021 vključenih 1.197 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 246 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

V občinah so potekala testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

V Klicnem centru z informacijami o novem koronavirusu so od 8. do 18. ure odgovorili na 861 klicev, od tega jih je bilo 65 iz tujine. Največ vprašanj se je nanašalo na vprašanja s področja prehajanja državne meje in karantene na meji (31,3 %). Sledila so vprašanja s področja konzularnih zadev (20,4 %), epidemiološke karantene, stika z okuženimi ter epidemiološke raziskave (13,2 %), testiranja (10,8 %), omejitve na področju blaga in storitev (5 %) ter cepljenja (5 %).

 

Potres

Ob 11.36 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Zagorja ob Savi, 43 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Hrastnika, Trbovelj in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Koper

Ob 20.15 so zaradi goste megle priprli Koprsko pristanišče.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 21.16 je na Dovjah, občina Kranjska Gora, krava poškodovala osebo. Posredovali so reševalci GRS Mojstrana. Osebo so oskrbeli, prepeljali v dolino ter jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 je na poti na Šmarno Goro, občina Ljubljana, obnemogel pohodnik. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD)  Tacen so pohodnika na kraju oskrbeli in nato prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP.

Ob 13.51 se je v naselju Jezero, občina Brezovica, pri sestopu od cerkve Sv. Lovrenca pri padcu poškodovala občanka. Gasilci PGD Jezero so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in nato reševalcem nudili pomoč pri prenosu ponesrečenke do reševalnega vozila. Poškodovanka je bila prepeljana na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 16.03 so v naselju Rudno, občina Železniki, gasilci PGD Železniki nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 so na poti med Pečnikom in Pečniškimi milni v občini Idrija gasilci PGD Ledine nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP Idrija. Gasilci pa so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu pokojnika do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 15.53 sta na avtocesti Ljubljana - razcep Malence pred predorom Golovec, občina Ljubljana, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo pa so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.03 sta se na avtocesti pri naselju Spodnje Brezovo, občina Ivančna Gorica, zgodili dve prometni nesreči. V prvi sta bili udeleženi dve osebni vozili, v drugi pa osebno in tovorno vozilo. V nobeni ni bilo poškodovanih oseb. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so na obeh lokacijah omogočili intervencijski dostop, zavarovali kraja nesreč, odklopili akumulatorje in iztekle tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.38 se je v naselju Zbure, občina Šmarješke Toplice, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Zbure so zavarovali kraj nesreče in očistili vozišče. Poškodovanega motorista pa so na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 11.19 so na Senčni poti v Portorožu, občina Piran, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Piran so požar pogasili, očistili dimnik in prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 18.35 so se na Finžgarjevi ulici v Lescah, občina Radovljica, vnele saje v dimniku. Gasilci PGD Lesce so evakuirali večstanovanjski objekt, pogasili goreče saje, pregledali okolico s termo kamero in prepovedali kurjenje.

Ob 19.53 je v Srednji Dobravi v občini Radovljica gorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Srednja Dobrava, objekt prezračili in iznesli uničene stvari iz kuhinje.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.37 so se na Kočevski cest v Pijavi Gorici, občina Škofljica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pijava Gorica in Škofljica so pregledali dimnik s termovizijsko kamero, odstranili saje in zavarovali objekt.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 je na Meškovi ulici v Mariboru zagorela elektro omarica na objektu. Požar, ki je zajel tudi del žive meje, so pogasili gasilci JZ GB Maribor. Dežurna delavca Elektra sta izklopila elektriko na bližnjem električnem drogu.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.47 je v naselju Pušča, občina Murska Sobota, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Požar v velikosti približno 5 x 3 metre so pogasili gasilci PGD Pušča in Murska Sobota.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 16.26 se je Don Boskovem trgu v Celju kadilo iz osebnega vozila zaradi napake na električni napeljavi. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so odklopili akumulator in tako preprečili nadaljnjo iskrenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.36 se je na Letališki cesti v Ljubljani na parkirišču trgovine kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, ohladili motorni del vozila in odklopili akumulator.

Ob 12.12 je na avtocestnem počivališču v občini Lukovica gorelo pod pokrovom motorja kombiniranega vozila. Požar so omejili zaposleni na črpalki in delavci DARS-a, dokončno pa so ga pogasili gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale.

.

Izpostava Maribor

Ob 6.09 je na avtocesti med izvozoma Slovenska Bistrica jug in Slovenska Bistrica sever gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj požara, vozilo pogasili, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.11 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini na parkirišču zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 11.13 je v naselju Seno, občina Krško, gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli 80 kvadratnih metrih so pogasili gasilci PGD Senovo.

Ob 15.10 je v naselju Kraška vas, občina Brežice, gorela suha trava in podrast v bližnjem gozdu. Gasilci PGD Pirošica in Skopice so požar na površini okoli 1.5 hektarja pogasili in preprečili širjenje na bližnji objekt.

Izpostava Celje

Ob 19.27 sta v naselju Lava v Celju ob cesti goleli suha trava in podrastje. Gasilci PGE Celje so požar omejili in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.58 je med Notranjimi Goricami in Podpečjo, občina Brezovica, gorelo na travniku. Gasilci PGD Notranje Gorice so pogasili posamezna žarišča na nepogašenem pogorišču dimenzij 15 krat 400 metrov.

Ob 15.51 je v Rakitnici, občina Ribnica, gorelo na travniku za stanovanjsko hišo. Požar so omejili stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Rakitnica.

Ob 16.52 je v rondoju Trata, ulici Trata IX in Trata XIV v Kočevju gorela trava. Vse požare so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 17.56 je na Trati v Kočevju gorela na travniku na dveh lokacijah, pri Liku in ob Jezero. Gasilci PGD Kočevje so požara pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 12.00 je v naselju Ritoznoj, občina Slovenska Bistrica, zagorela trava ob robu gozda. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Ob 17.56 je ob Tržaški cesti v Mariboru gorela suha trava. Požar na površini okoli dveh kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Maribor in PGD Razvanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.39 so na Poganškem vrhu pri Novem mestu goreli suha trava, grmovje, odpadne gume in stara krama. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja trave in grmovja ter tudi požar v kotanji, v velikosti približno 200 kvadratnih metrov, v kateri so bile odložene stare gume in krama.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 18.29 je na Čevljarski ulici v Kopru gorel zabojnik za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.33 je v Rajh Nade ulica v Ljutomeru zagorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 10.30 je v naselju Breg ob Savi, občina Kranj, v garaži iztekla nafta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s pivniki očistili razlito nafto.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.33 je v naselju Pristava v občini Nova Gorica občan v bližini objekta našel ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) sta najdeno ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila do uničenja na varno.

Ob 17. 40 je občan iz Deskel, občina Kanal, v strugi bližnjega potoka našel NUS. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranila na varno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 7.55 so na Plenčičevi ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP do poškodovane osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.08 so v ulici Na Grivi v naselju Dragomer, občina Log-Dragomer, gasilci PGD Dragomer-Lukovica skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do neodzivne osebe. Reševalci so občana oživljali, vendar reanimacija ni bila uspešna.

Izpostava Maribor

Ob 12.23 je v Vranjem vrhu, občina Šentilj, zaradi poškodbe na vodovodnem omrežju iztekala voda v objektu. Vodo so iz objekta so prečrpali gasilci PGD Paloma.

Napoved za naslednje dni

 

V sredo bo jasno, le ob morju zjutraj še megleno. V notranjosti Primorske bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22, na Goriškem in v Vipavski dolini do 24 °C.

V četrtek bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, v mraziščih okoli -5, najvišje dnevne od 16 do 23 °C.

V petek bo jasno, ponekod na severovzhodu države in ob morju bo zjutraj megleno.

V soboto bo na Primorskem precej jasno, zapihala bo šibka burja. Drugod se bo prehodno pooblačilo in nekoliko ohladilo.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/