Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki 12. slovenskega kontingenta misije Odločna podpora predali dolžnost naslednikom

V Heratu je bila 18. februarja slovesnost ob primopredaji dolžnosti med pripadniki 12. in 13. slovenskega kontingenta misije Odločna podpora (Resolute Support Mission).
Pripadniki Slovenske vojske pred zastavami v bazi Herat (Afganistan)

SVNKON 12 RSM pred odhodom domov

Pripadniki 13. kontingenta so se pred tem seznanili z nalogami in opravili uvodna usposabljanja, potrebna za varno in učinkovito opravljanje dela v Združenem poveljstvu za usposabljanje, svetovanje in asistenco - zahod.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v operaciji Odločna podpora sodelujejo na podlagi odločitve vlade, sprejete 27. novembra 2014, kjer je med drugim navedeno, da »stabilizacija in podpora Afganistanu pri prevzemanju odgovornosti za upravljanje, vodenje in razvoj države ostajata med osrednjimi političnimi in varnostnimi nalogami mednarodne skupnosti.«

Misija Odločna podpora v Afganistanu poteka od 1. januarja 2015, pred tem je v Afganistanu potekala misija Isaf. V Isaf so pripadnice in pripadniki Slovenske vojske sodelovali od marca 2004, poslanstvo misije pa je bilo pomagati afganistanskim organom oblasti pri razširitvi pooblastil in oblikovanju varnega okolja.