Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem o dvostranskem sodelovanju med državama na področju prometa in energetike

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil na dvodnevnem obisku v Varšavi, kjer se je srečal s poljskim ministrom za infrastrukturo Andrzejem Adamczykom ter poljskim ministrom za podnebje in okolje Michałom Kurtyko. Bilateralni srečanji z ministroma sta bili namenjeni predvsem izmenjavi mnenj in pogledov na dosedanje dvostransko sodelovanje med državama, zlasti na področju prometa, infrastrukture ter energetike, pri čemer so ministri tudi ocenili in pregledali možnosti za poglobitev že tradicionalno dobrih odnosov med državama.

Minister Vrtovec je s sogovornikoma izmenjal mnenja tudi glede nekaterih vsebinskih vprašanj, povezanih s programom predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU.

Minister Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem

Minister Vrtovec na delovnem obisku na Poljskem | Avtor: MZI

»Slovenija si želi okrepiti sodelovanje s Poljsko na področju pomorskega prometa in s tem prispevati in spodbujati gospodarsko povezanost med državama. Povezanost z Baltsko-jadranskim koridorjem odpira nove možnosti za razširitev gospodarskega sodelovanja, predvsem za večji pretok blagovnih tokov preko Luke Koper«, je v pogovoru z ministrom Adamczykom med drugim izpostavil minister Vrtovec ter spomnil, da bo z izgradnjo 2. tira dosežen velik napredek za Luko Koper, saj bo odstranjeno ozko grlo in zagotovljena dolgoročna zmogljivost infrastrukture železniškega prometa v Sloveniji.

V luči skorajšnjega predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU je minister Jernej Vrtovec poudaril, da bo slovensko predsedstvo na področju prometa sledilo dvema ciljema, in sicer trajnosti in odpornosti. »Promet je eden glavnih sektorjev za zagotovitev uspeha politike razogljičenja, hkrati pa je tudi eden izmed sektorjev, ki ga je pandemija najbolj prizadela, zato moramo zagotoviti okrevanje sektorja«, je bil jasen slovenski minister.

Minister Vrtovec je s poljskim ministrom za podnebje in okolje Michałom Kurtyko izmenjal poglede na energetska in podnebna vprašanja, povezana tudi z nacionalnimi energetskimi viri. »Slovenija podpira ambicioznost na področju podnebno-energetskih ciljev in tako podpira cilj podnebne nevtralnosti Evropske unije do 2050. Pri določanju ciljev za posamezne države moramo upoštevati načelo pravičnega prehoda, nacionalne posebnosti ter uporabo vseh nizkoogljičnih tehnologij, tudi jedrske energije«, je v pogovoru s poljskim kolegom dejal minister Jernej Vrtovec.

Na dvodnevnem delovnem obisku se je minister Vrtovec srečal s predstavniki upravnega odbora poljske razvojne banke BGK, ki je ena od glavnih investitork v Ivesticijski sklad Pobude treh morij. S sogovorniki je spregovoril o projektih pobude na področju prometa, ki so namenjeni povečanju prometne in energetske povezljivosti Slovenije s širšo regijo.

Minister Jernej Vrtovec se je srečal tudi s predsednikom uprave poljske letalske družbe LOT Rafałom Milczarskim, s katerim sta spregovorila o ponovni vzpostavitvi letalske povezave med državama, ki bo služila mobilnosti potnikov in blaga ter koristila našemu gospodarstvu.