Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 21. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.562.436 testiranj s PCR in HAGT testi. 21. 2. 2021 je bilo opravljenih 9.979 testiranj, od tega 1.428 s PCR in 8.551 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 247 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 17,3 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 21. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 94.304 in z dvema odmerkoma 49.918 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 21. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 584 bolnikov s COVID-19, od tega 104 na intenzivni negi, 13 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 8 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 22. 2. 2021 vključenih 1.270 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 135 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

V občinah so potekala množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje proti COVID-19 skladno s strategijo cepljenja.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) je pripravil novinarsko konferenco, na kateri sta sodelovali Alenka Forte, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje in Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš.

V Klicnem centru so z informacijami o novem koronavirusu od 8. do 18. ure odgovorili na 905 klicev, od tega jih je bilo 55 iz tujine. Največ vprašanj je bilo s področja konzularnih zadev (25,5 odstotka). Sledila so vprašanja o prehajanju državne meje in karanteni na meji (18,5 odstotka), o epidemiološki karanteni, stiku z okuženimi in epidemioloških raziskavah (13 odstotkov) ter o testiranju (11,7 odstotka). Najmanj vprašanj se je nanašalo na omejitve na področju blaga in storitev (8,5 odstotka) ter na cepljenje (5 odstotkov).

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 8.36 se je v Kamniku pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešano osebo. V akciji so bili udeleženi gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in obe skupini vodnikov s psi za iskanje pogrešanih Skupina iskalnih psov Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) in Zveze vodnikov reševalnih psov Slovenije (ZRPS). Preiskali so območje proti Starem gradu, proti Tolsti gori in proti Zgornjim Palovčam, vendar pogrešanega niso našli.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 17.34 se je na Rogli v občini Zreče pri padcu po stopnicah poškodoval otrok. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so ga oskrbeli. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu ga je odpeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 10.47 je na tekaški progi v Ratečah pri teku na smučeh padla tekačica in se huje poškodovala. Posredovali so gorski reševalci GRS Rateče in upravljalec prog. Poškodovanko so imobilizirali in prepeljali do ceste, kjer so jo v nadaljnjo medicinsko oskrbo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 8.03 se je v Zgornjih Kosezah v občini Moravče občan hudo poškodoval pri delu s krožno žago. Posredovali so gasilci iz Centra za zaščito in reševanja (CZR) Domžale in PGD Peče ter reševalci NMP Domžale. Poškodovanca so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Ob 11.07 si je v Mali vasi, občina Dobrepolje, občanka pri padcu z lestve poškodovala glavo. Na kraju so jo oskrbeli reševalci NMP. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu jo je prepeljala v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.40 se je v Pamečah, občina Slovenj Gradec, pri spravilu lesa v gozdu smrtno ponesrečil delavec. Pomoč policiji in pri prenosu poškodovanega so nudili gasilci iz PGD Pameče-Troblje. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.36 so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško posredovali na cesti Cerklje ob Krki–Gazice, občina Brežice, kjer se je osebno vozilo prevrnilo s cestišča. Gasilci so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb. Reševalci NMP Brežice so dve poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 5.53 sta v Šentjurju trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Šentjur pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

Ob 12.56 sta na Cesti Janeza Cvirna v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP, z absorbentom posuli po izteklih tekočinah na cestišču in odklopili akumulatorja. Dve osebi sta se poškodovali. Reševalci NMP Celje so ju oskrbeli in odpeljali v SB Celje.

Ob 17.01 sta v Kidričevi ulici v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, posuli razlite motorne tekočine in vozilo umaknili s ceste. Reševalci NMP so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Izpostava Kranj

Ob 9.50 je v Podhomu v občini Gorje tovorno vozilo iz neznanega razloga zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Bled so kraj nesreče požarno zavarovali, prečrpali gorivo iz rezervoarja, odklopili akumulator na vozilu, razložili tovor iz prevrnjenega kamiona in pomagali vozilo postavili nazaj na kolesa.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.56 sta pri naselju Ključarovci, občina Križevci pri Ljutomeru, trčila traktor in vlak. Poškodovanega voznika traktorja so oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči iz Ljutomera. Gasilci iz PGD Ljutomer so sanirali kraj nesreče.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.07 so v naselju Slivno, občina Laško, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško in Rečica so pogasili dimniški požar, pregledali objekt s termovizijsko kamero, izmerili prisotnost ogljikovega monoksida (CO) ter očistili dimnik. Zaradi vidnih poškodb na dimni tuljavi so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.09 so v Bolkovi ulici v Homcu, občina Domžale, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci CZR Domžale in PGD Homec so požar lokalizirali in pogasili ter očistili dimniško tuljavo.

Izpostava Maribor

Ob 9.43 se je iz starejšega objekta v industrijski coni Melje v Mariboru kadil gost črn dim. Aktivirani so bili gasilci iz Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-mesto. Še pred njihovim prihodom na kraj dogodka so delavci sami pogasili požar. Gasilci so objekt preventivno pregledali in prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 1.10 je v naselju Veliki Podljuben, občina Novo mesto, gorelo v kletnih prostorih stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega-Reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Stranska vas pri Novem mestu so pogasili požar, prezračili ter pregledali prostore in iznesli ožgane predmete. Gasilci PGD Stranska vas pri Novem mestu so ostali na gasilski straži. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo raziskale vzrok požara in višino škode.

Ob 7.29 so v Vrhovem pri Mirni Peči gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Jablan so nadzorovali izgorevanje saj, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 8.55 so v Smelijevem naselju, občina Loška dolina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Stari trg so nadzorovali zgorevanje saj in izvedli pregled dimniške tuljave. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.43 sta za igriščem pri osnovni šoli Lava v Celju goreli trava in podrast. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so požar omejili in pogasili.

Ob 11.53 je v Prelogah pri Šmarju v občini Šmarje pri Jelšah gorela trava in bale sena na površini okoli 1600 kvadratnih metrov. Gasilci iz PGD Šmarje pri Jelšah so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 je ob Roški cesti v Kočevju gorela trava na površini okoli 500 kvadratnih metrov. Pogasili so jo gasilci iz PGD Kočevje.

Ob 16.21 je med Šalko in Klinjo vasjo v občini Kočevje gorela trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci iz PGD Šalka vas in Kočevje.

Ob 21.13 so na Trati v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili travniški požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 22.12 so gasilci PGD Kočevje pogasili travniški požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov na Ljubljanski cesti v Kočevju.

Ob 23.40 je na Trati v Kočevju gorela trava na površini okoli 200 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 17.37 je na Tržaški cesti v Razvanju, občina Maribor, gorelo podrastje. Gasilci iz JZ GB Maribor in PGD Razvanje so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.40 sta v Poganški ulici v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili okoli en hektar površine goreče trave in grmovja.

Izpostava Postojna

Ob 12.30 je na Cesti pod Srnjakom na Rakeku, občina Cerknica, gorela trava. Gasilci PGD Rakek so pogasili približno 30 kvadratnih metrov goreče travnate površine.

Izpostava Ptuj

Ob 17.46 je ob Sestrškem jezeru v bližini naselja Sestrže, občina Majšperk, gorela podrast. Gasilci PGD Medvedce, Pragersko in Slovenska Bistrica so požar na površini okoli enega hektarja pogasili.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.14 so v kraju Žigoni v občini Renče -Vogrsko našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnim sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 6,7 kilogramov, avstrijskega izvora, ostanek obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 16.16 so v gozdu pri Žerovnici, občina Cerknica, našli topovsko granato 100 milimetrov Italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na kraju uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.15 so v Radani vasi, občina Zreče, gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 0.57 je v naselju Lucija, občina Piran, v stanovanju puščala voda na cevi centralnega ogrevanja. Gasilci JZ GB Koper so cev zatisnili in tako preprečili nadaljnje puščanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.54 je v Mošah, občina Medvode, drevo padlo na stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci iz PGD Smlednik. Odstranili so drevo in sanirali poškodovano streho.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.48 se je na Trški gori v Novem mestu otrok zaklenil v osebni avto. Gasilci GRC Novo mesto so s tehničnim posegom odprli avto in otroka predali staršem.

Izpostava Postojna

Ob 10.39 je v Šmihelu pod Nanosom, občina Postojna, zaradi okvare naprave centralnega gretja, voda poplavila stanovanjske prostore. Gasilci iz PGD Šmihel - Landol in PGD Postojna so pogasili kurišče, zaprli glavni ventil za vodo, izklopili elektriko ter izčrpali približno 100 litrov vode iz treh prostorov. Do prihoda serviserja so lastniku odsvetovali kurjenje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije republike Slovenije za okolje bo v torek zaradi izrazito toplega in sončnega vremena predvsem na prisojnih pobočjih od sredine dopoldneva pa do poznega popoldneva velika nevarnost snežnih plazov.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/