Skoči do osrednje vsebine

Ministri EU na zasedanju o ribiških temah

Ministri EU, pristojni za ribištvo, so se danes sestali na drugem letošnjem zasedanju Sveta EU pod predsedovanjem Portugalske, ki je potekalo v avdiovizualni obliki. Tokrat je bila na dnevnem redu vsebina s področja ribištva. Glede na izstop Združenega kraljestva iz EU so se ministri seznanili s stanjem bilateralnih posvetovanj EU z Združenim kraljestvom o ribolovnih možnostih za leto 2021 in globokomorskih ribjih staležih za leti 2021 in 2022. Zasedanja se je s strani Slovenije udeležila v.d. generalne direktorice Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.
Ženska sedi pred zaslonom

V.d. generalne direktorice Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.na avdiovizualnem sestanku

1 / 2

Udeleženci zasedanja Sveta EU za ribištvo so se uvodoma seznanili s stanjem bilateralnih posvetovanj EU z Združenim kraljestvom o ribolovnih možnostih za leto 2021 in globokomorskih ribjih staležih za leti 2021 in 2022. Ta vsebina je bila že predhodno na dnevnem redu januarske videokonference, na kateri so ministri razpravljali o smernicah za zadevna posvetovanja.

Po odhodu iz EU je Združeno kraljestvo postalo neodvisna obalna država, kar pomeni, da je veliko število staležev rib, ki so se prej šteli za izključne ribolovne vire Unije, zdaj skupnih v skladu z mednarodnim pravom. To prinaša spremembo mehanizma za določanje ribolovnih možnosti za številne skupne staleže rib, o katerih se je vedno pogajal Svet EU. Cilj Komisije, s katerim soglaša tudi Slovenija, je, da se dogovor z Združenim kraljestvom glede tega odprtega vprašanja doseže do konca marca, saj je to obdobje, ki ga pokriva začasni režim ribolovnih kvot, ki je določen v Uredbi glede nekaterih začasnih ribolovnih možnosti za leto 2021 v vodah Unije in vodah Unije, ki je bila sprejeta na Svetu EU za kmetijstvo in ribištvo konec decembra 2020.

Slovenija je poudarila, da je pomembno, da se čimprej doseže dogovor z Združenim kraljestvom, da se zagotovi nadaljevanje ribolovnih aktivnosti. Pri tem pa bi bilo treba v sodelovanju med Komisijo in državami članicami državami članicami razrešiti še nekatera odprta vprašanja. Pomembno je tudi, da Komisija, ki se pogaja v imenu Uniije, tesno in transparentno sodeluje s Svetom EU, ki je pristojen za ribolovne možnosti.