Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 20. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.552.100 testiranj s PCR in HAGT testi. 20. 2. 2021 je bilo opravljenih 10.203 testiranj, od tega 2.067 s PCR in 8.136 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 416 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,1 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 20. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 94.158 in z dvema odmerkoma 49.917 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 20. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 566 bolnikov s COVID-19, od tega 102 na intenzivni negi, 31 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 21. 2. 2021 vključenih 492 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 20 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

V več občinah so izvajali testiranja s hitrimi antigenskimi testi za občane, zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter zaposlene v storitvenih dejavnosti in gospodarstvu.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.

 

Potresi

Izpostava Brežice

Ob 1.08 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Krškega, 74 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci naselij med Šentjernejem in Brežicami. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 14.59 je na pohodni poti iz planine Kisovec proti Sv. Primožu, občina Kamnik, padla planinka in si poškodovala nogo. Posredovali so reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik in dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik ter helikopter Letalske policijske enote (LPE). Poškodovanko so z uporabo vitla dvignil v helikopter in jo prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 9.53 se je na smučišču na Rogli poškodoval smučar. Poškodovanega smučarja so oskrbeli dežurni reševalci na smučišču in ga prepeljali do mesta pristanka helikopterja Slovenske vojske (SV). Helikopter je poškodovanca prepeljal v UKC Ljubljana. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 12.08 si je na poti s planine Vogar v Stari Fužini, občina Bohinj, planinec poškodoval gleženj. Reševalci GRS Bohinj so poškodovanega planinca na kraju oskrbeli in na klasični način prenesli v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Maribor

Ob 11.15 se je v kraju Zgornji Gasteraj , občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, pri podiranju drevesa poškodovala ena oseba. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sveti Jurij so na kraju nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Postojna

Ob 4.43 so v naselju Rakulik v občini Postojna gasilci PGD Hruševje oživljali osebo do prihoda reševalcev NMP Postojna. Oživljanje je bilo neuspešno.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.06 se je na Breznikovi cesti v Prelogu, občina Domžale, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 6.13 so v Velikem Mraševu, občina Krško, v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta gorele saje. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Malo Mraševo, ki so požar pogasili, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Celje

Ob 14.39 so se v Varpolju občina Rečica ob Savinji, vnele saje v dimniku. Gasilci PGD Rečica ob Savinji, Grušovlje in Pobrežje ob Savinji so s prahom pogasili tleče saje, pregledali dimnik s termovizijsko kamero, ga očistili, lastniku pa prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 11.45 so se v naselju Vine, občina Vojnik, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lemberg pri Novi Cerkvi so pogasili tleče saje ter pregledali in očistili dimnik.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 je na Vrtači v Ljubljani zagorel pralni stroj. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so skupaj z lastnikom in najemnikom vstopili v stanovanje in nato pogasili požar ter prezračili in pregledali prostore.

Ob 18.52 je na Dunajski cesti v Ljubljani gorela baraka. Požar, ki je v celoti uničil barako v velikosti okoli 25 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Maribor

Ob 18.07 so v Valvasorjevi ulici v Mariboru v stanovanjskem bloku v stanovanju iz peči na trda goriva uhajal dim. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci so prezračili prostore in pregledali stanovanje.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.25 je v naselju Spodnji Šemnik, občina Zagorje, zagorelo v stanovanjskem objektu. Požar so pogasili gasilci PGD Zagorje - mesto, Loke in Izlake. Na kraju so bili tudi policisti in dežurni električar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.20 je v Rumanji vasi, občina Straža, na dvorišču stanovanjske hiše gorelo osebno vozilo. Ogenj, kateri je zajel armaturno ploščo, so že pred prihodom gasilcev PGD Vavta vas pogasili domači. Gasilci so odklopili akumulator ter vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 9.46 je v naselju Arclin, občina Vojnik, gasilci PGD Vojnik pogasili kup vejevja in dračja.

Izpostava Koper

Ob 21.10 je na Spodnjih Škofijah, občina Koper, gorelo manjše kurišče. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.09 je ob Mazovčevi poti v Zgornjem Kašlju v Ljubljani zagorela deponija različnih odpadkov.  Posredovali so gasilci PGD Zg. Kašelj, Zalog - Sp. Kašelj, Bizovik, Sostro, Slape - Polje, Zadobrova - Sneberje - Novo Polje, Črnuče, Ljubljana mesto, Štepanjsko naselje, Šmartno ob Savi, GB Ljubljana in Enota za podporo vodenju Mestne občine Ljubljana, skupno okoli 124 gasilcev. Požar, v izmeri okoli 100 x 100 metrov, je bil okoli 14.30 načeloma pogašen, gasilci so še zalivali posamezna žarišča. Gasilci so z avtocisternami dovažali vodo za gašenje, vzpostavili pa so tudi dve liniji črpanja vode iz reke Ljubljanice s pomočjo motornih črpalk. O dogodku sta bili obveščeni inšpekcijski službi. Aktiviran je bil tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME) Jožef Stefan, ki je izmerila parametre škodljivosti onesnaženja za okolje in izvedla analize.

Ob 17.16 je prišlo do manjšega travniškega požara v Klinji vasi v občini Kočevje. Gasilci PGD Klinja vas so požar lokalizirali in pogasili.

Ob 22.35 je na Mazovčevi poti v Ljubljani ponovno zagorelo na deponiji. Požar, ki je zajel osebna vozila in avtomobilske gume, na površini okoli 60 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.03 je ob Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, gorela podrast v gozdu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 19.16 je pri Dobličah, občina Črnomelj, gorela suha trava. Gasilci PGD Dobliče so pogasili požar na okoli 100 kvadratnih metrov.

Ob 20.08 je v bližini naselja Trnovec, občina Metlika, gorela suha trava. Gasilci PGD Lokvica so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 20.17 je v ulici Ob potoku v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 600 kvadratnih metrov.

Ob 20.29 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.16 je na Tolstem vrhu, občina Ravne na Koroškem, pri kurjenju v naravi zagorel travnik. Pred prihodom gasilcev Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) in PGD Ravne na Koroškem je lastnik požar v izmeri okoli 600 kvadratnih metrov pogasil sam.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 10.01 so v Bizeljski vasi na Bizeljskem, občina Brežice, naleteli na sedem topovskih granat kalibra 37, ostanek 2. svetovne vojne, nemško - češke izdelave. Nevarne najdbe so na kraju uničili pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (DE NUS) Dolenjske in Ljubljanske regije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.03 je občan v gozdu v bližini Grgarja, občina Nova Gorica, naletel na ubojna sredstva. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in odstranili tri topovske granate različnih kalibrov, tromblonsko mino in topovski vžigalnik. Nevarne najdbe, v skupni masi 30.55 kilogramov italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne, so bile prepeljane v ustrezno skladišče do uničenja.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Celje

Ob 15.23 je prišlo do izpada električne energije na območju daljnovoda Dramlje v občini Šentjur. Brez električne energije so bili prebivalci na območju naselij Dramlje, Svetina in Pletovarje. Dežurni Elektra Celje so napako odpravili.

Izpostava Postojna

Ob 20.23 je v občini Postojna zaradi napake na transformatorski postaji prišlo do več zaporednih izpadov električne energije. Brez električne energije so ostala bližnja naselja in del Postojne. Napako so odpravili dežurni delavci elektro podjetja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.42 so v Gradišnikovi ulici, občina Borovnica, gasilci PGD Borovnica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč onemogli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Nudili so tudi pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.27 so na cesti Zmage v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje mesto iz pokvarjenega dvigala rešili štiri osebe in enega otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bo zaradi izrazite otoplitve in sončnega vremena predvsem na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne velika nevarnost snežnih plazov.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/