Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 19. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.541.339 testiranj s PCR in HAGT testi. 19. 2. 2021 je bilo opravljenih 29.780 testiranj, od tega 4.397 s PCR in 25.383 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 956 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,7 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 19. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 91.678 in z dvema odmerkoma 49.903 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 19. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 579 bolnikov s COVID-19, od tega 109 na intenzivni negi, 72 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 20. 2. 2021 vključenih 475 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 107 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, med šolskimi počitnicami zlasti na smučiščih.

Policija je 19. 2. 2021 izdala 811 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 154 mladoletnim osebam) in uvedla 63 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.031 lokacijah.

 

Plazovi

 

Izpostava Slovenj Gradec

 

Ob 16.49 se je na cesto Vuhred–Ribnica na Pohorju, občina Radlje ob Dravi, sprožil manjši plaz kamnin in zemljine, ki je oviral promet. Posredovali so dežurni delavci cestnega podjetja Vzdrževanje in obnova cest Celje (VOC Celje), ki so očistili cestišče. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.44 se je na organiziranem smučišču v Črni na Koroškem poškodovala smučarka. Do prihoda reševalcev ZRC Koroške - enote NMP Ravne na Koroškem so ji na kraju nudili zdravniško pomoč reševalci na smučišču. Z reševalnim vozilom je bila prepeljana v SB Slovenj Gradec. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 11.18 se je v naselju Razborca, občina Mislinja, na smučišču Kope, poškodovala smučarka. Do prihoda reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRC Koroške) - enote Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenj Gradec so ji na kraju nudili zdravniško pomoč reševalci na smučišču. Z reševalnim vozilom je bila prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 18.48 je na Ankaranski cesti v Kopru skladiščnik padel s police in se poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.53 se je pri naselju Spodnje Brezovo, občina Ivančna Gorica, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Višnja gora in reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so ga skupaj z reševalci NMP Ljubljana in dežurnim zdravnikom Zdravstvenega doma (ZD) Ivančna Gorica na kraju oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila s katerim je bil prepeljan v Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.35 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Ljubljana iz Brnika poletel na Planino v občini Ljubno ob Savinji, kjer je prevzel pacienta in ga prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 10.15 je helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja UKC Ljubljana za sekundarne helikopterske prevoze, poletel v Izolo in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljal obolelo osebo v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 je na gozdni poti med Korenim in Samotorico v občini Horjul nenadno obolel pohodnik. Gasilci PGD Horjul, reševalci NMP Ljubljana in reševalci GRS Ljubljana so ga na kraju oživljali, vendar reanimacija žal ni bila uspešna.

Ob 11.44 je v Vodicah pri Gabrovki, občina Litija, občanka padla iz traktorske prikolice. Gasilci PGD Gabrovka so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Litija. Poškodovana je bila s helikopterjem SV prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 10.31 je na relaciji Armeško-Veliki Kamen, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni jarek. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Do prihoda reševalcev so nudili pomoč poškodovanemu vozniku in ga pomagali prenesti do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovanega ustrezno oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 14.40 je na regionalni cesti v bližini naselje Jelovec, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v leseno ogrado ob cesti. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Prav tako so preprečili nadaljnji iztek motornih tekočin, že iztekle pa posuli z vpojnimi sredstvi in počistili cestišče. Reševalci NMP Sevnica so po ustrezni oskrbi dve poškodovani osebi prepeljali v ZD Sevnica od koder so ju odpustili v domačo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.04 sta v Rožni dolini, občina Ljubljana, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka. Posredovanje ni bilo potrebno. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.16 je na cestnem rondoju za Renče, občina Renče–Vogrsko, padel voznik motornega kolesa. Posredovali so gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so do prihoda reševalcev NMP ZD Nova Gorica nudili pomoč poškodovanemu motoristu.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.43 je na makadamski cesti v naselju Vrata, občina Dravograd, padel motorist in pri tem utrpel telesne poškodbe. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške - enote NMP Slovenj Gradec pri prenosu poškodovane osebe. Z reševalnim vozilom so ga prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 8.28 so v Topolšici, občina Šoštanj, v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta gorele saje. Gasilci PGD Topolšica so počakali, da so saje dogorele, prezračili prostore ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 14.39 je v Topolšici občina Šoštanj, v garaži stanovanjskega objekta, gorel plinski žar. Gasilci PGD Topolšica in Šoštanj so požar pogasili, iznesli žar in plinsko jeklenko na prosto, prezračili prostore in s termovizijsko kamero pregledali celoten objekt. Nastala je velika materialna škoda.

Izpostava Kranj

Ob 18.43 so na Trsteniku, občina Kranj, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so dimnik pregledali, preverili prisotnost nevarnih plinov v prostorih ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.34 so v Dvoru pri Polhovem Gradcu, v dimniški tuljavi stanovanjske hiše, gorele saje. Gasilci PGD Dvor so očistili dimnik, iznesli saje ter opravili pregled.

Ob 18.47 je v naselju Lanišče, občina Škofljica, zagorelo v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Škofljica.

Izpostava Postojna

Ob 10.48 je v Hacetovi ulici v Cerknici zagorelo v garaži. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Dolenje Jezero in Dolenja vas, ki so pogasili požar, izklopili elektriko in plin, iznesli predmete na prosto in objekt pregledali s termovizijsko kamero. Zagorelo je v hladilniku iz katerega se je požar razširil še na bližnje predmete v garaži.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.43 je v naselju Ključevica, občina Trbovlje, prišlo do dimniškega požara, ki se je razširil na celotni stanovanjski objekt. Gasilci PGD Trbovlje-mesto, Dobovec in Hrastnik so varovali bližnje gospodarsko poslopje, iznesli jeklenko s kuhinjskim plinom, pogasili požar in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Na kraju so bili policisti Policijske Postaje (PP) Trbovlje in dežurni elektrikar. V požaru je bilo uničeno ostrešje in zgornje nadstropje stanovanjske hiše. Na kraju je ostala gasilska straža PGD Dobovec.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 6.30 je na cesti Naklo–Kranj v občini Kranj gorelo osebno vozilo. Požar na vozilu so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.14 je v Bodislavcih, občina Ljutomer, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Mala Nedelja, Ljutomer, Precetinci in Radoslavci so požar pogasili in zavarovali okolico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 17.11 je v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorelo v naravnem okolju. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Drnovo, ki so kup gorečih odpadkov pogasili.

Izpostava Celje

Ob 15.19 je v Klancu, občina Dobrna, zagorela suha trava. Posredovali so gasilci PGD Dobrna, ki so požar omejili in pogasili. Zgorelo je okoli 200 kvadratnih metrov travnika.

Ob 15.41 so na Teharski cesti v Celju, gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar suhe trave na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Izpostava Kranj

Ob 12.09 je v Srednji vasi v Bohinju občanka kurila ostanke pospravljanja na vrtu. Zavarovan ogenj se je razširil v bližnji gozd. Gasilci PGD Srednja vas v Bohinju so požar pogasili, o samem požaru pa so bili obveščeni policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.52 so v bližini Dolenje vasi, občina Ribnica, gasilci PGD Dolenja vas so pogasili travniški požar velikosti okoli dvesto kvadratnih metrov.

Ob 20.01 je na Ljubljanski cesti v Kočevju gorelo okoli sto kvadratnih metrov suhe trave. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.02 je v naselju Bistrica, občina Črnomelj, gorela suha trava. Domačini so že pred prihodom gasilcev PGD Dobliče požar pogasili, gasilci pa so opravili preventivni pregled terena in možnih žarišč.

Ob 15.49 je v bližini naselja Hudenje, občina Škocjan, gorela suha trava. Gasilci PGD Grmovlje so pogasili požar na površini okoli enega hektara.

Izpostava Ptuj

Ob 12.31 je v Žetalah, v istoimenski občini, na obrobju gozda gorela podrast. Gasilci PGD Žetale so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.01 je v naselju Rodež, občina Zagorje ob Savi, gorel travnik, požar pa se je začel širiti v gozd. Na kraju so posredovali gasilci PGD Zagorje, Podkum in Padež, ki so pogasili požar, polili robove požarišča in pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 22.33 so stanovalci v Kersnikovi ulici v Mengšu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Kamnik so na kraju izmerili koncentracijo nevarnih plinov, ki niso pokazali nevarnih snovi. Pregledali so plinsko napeljavo, zaprli plinsko pipo na zahtevo stanovalke in ji svetovali, da naj pokliče servis za plinske peči.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.42 je v Spodnjih Negonjah, občina Rogaška Slatina, prišlo do okvare kombiniranega vozila iz katerega je pričela iztekati nafta, ki se je razlila po vozišču v dolžini okoli 300 metrov.

Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, ki so kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter vozišče posuli z vpojnimi sredstvi. Cestno podjetje je nato vozišče dokončno očistilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.53 je v naselju Fužine, občina Kamnik, prišlo do iztekanja tekoče snovi iz nakladalnega prostora parkiranega vozila. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so pregledali kraj, ustavili iztekanje snovi, snov identificirali kot lepilo na vodni osnovi in odstranili snov s tal in iz vozila. Na kraju je bilo prisotno tudi komunalno podjetje, ki je očistilo kanalizacijske jaške in spralo tla.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.27 so nad naseljem Kromberk, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na topovsko granato, kalibra 149 milimetrov, z maso 41,5 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne in topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov, mase 0,5 kilograma, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni najdbi sta do uničenja spravila v varne prostore pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.09 so na Starem trgu v občini Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.27 je v Streliški ulici v Ljubljani iz večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata, zaprli ventil vode in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 12.46 so v Slomškovi ulici na Rodici, občina Domžale, gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 15.20 so v naselju Počenik, občina Pesnica, gasilci PGD Jakobski dol nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.05 so v naselju Selišči, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, gasilci PGD Selišči - Kupetinci, iz kletnih prostorov stanovanjske hiše prečrpali okoli 150 kubičnih metrov meteorne vode.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje bo v prihodnjih dneh zaradi izrazite otoplitve in sončnega vremena predvsem na prisojnih pobočjih sredi dneva in popoldne velika nevarnost snežnih plazov.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/