Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 18. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.510.117 testiranj s PCR in HAGT testi. 18. 2. 2021 je bilo opravljenih 24.279 testiranj, od tega 4.556 s PCR in 19.723 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 910 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20 odstotkov pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 18. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 85.536 in z dvema odmerkoma 49.384 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 18. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 623 bolnikov s COVID-19, od tega 114 na intenzivni negi, 40 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 7 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 19. 2. 2021 vključenih 1.227 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 237 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem

Izdal je Odredbo za pomoč zdravstvenega osebja Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s hitrimi antigenskimi testi za diagnostiko COVID-19 v Gasilski šoli.

Na novinarski konferenci Vlade RS o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je predstavil delo Civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito reševanje in pomoč.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Notranjsko je poročal, da je zaradi povečanega interesa občanov za hitro testiranje nekaterim zdravstvenim domovom v regiji že zmanjkalo hitrih testov.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, med šolskimi počitnicami zlasti na smučiščih. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

Policija je 18. 2. 2021 izdala 767 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 93 mladoletnim osebam) in uvedla 35 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 1.931 lokacijah.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.10 si je na poti na Kriško goro, nad vasjo Gozd, občina Tržič, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič so poškodovanko prenesli do mesta, kjer so jo lahko prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.27 je na tekaški progi v Logarski dolini, občina Solčava, občanka padla pri teku na smučeh in se pri tem poškodovala. Zaradi oddaljenosti od ceste, zasedenosti reševalcev NMP Mozirje in Velenje ter posledično zelo dolgega dostopnega časa reševalcev NMP Mozirje, so posredovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Solčava, ki so poškodovano oskrbeli in jo do prihoda reševalcev na nosilih prenesli v najbližji objekt.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 8.44 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP na Brniku s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v Univerzitetni klinični center (UKC)  Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja so zavarovali gasilci PGD Kočevje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.15 sta na obvoznici iz Celja proti Medlogu v Celju trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.28 sta na celjski obvoznici iz Celja proti Medlogu trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in z vpojnim sredstvom sanirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno udeleženo osebo pregledali na kraju dogodka.

Izpostava Kranj

Ob 15.26 je na Javorniškem nabrežju na Koroški Beli, občina Jesenice, osebno vozilo zapeljalo s ceste. Posredovali so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, ki so nudili pomoč reševalcem NMP Jesenice pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 19.15 je na Jelovški ulici v Radovljici osebno vozilo zapeljalo z vozišča in obtičalo nad prepadom. Gasilci GARS Kranj so osebno vozilo stabilizirali in zavarovali, odklopili akumulator, vozilo postavili nazaj na vozišče ter s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, katero so na kraju oskrbeli reševalci NMP Radovljica in Bled.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.15 sta v naselju Laze pri Tuhinju v občini Kamnik trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine, razsvetlili kraj nesreče, nudili pomoč delavcem avtovleke in očistili vozišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, ki so na kraju oskrbeli poškodovani osebi in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je posredovalo več policijskih patrulj in vodniki službenih policijskih psov.

Ob 23.26 je v naselju Zgornje Koseze v občini Moravče osebno vozilo zbilo pešca. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Moravče so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in nato z reševalnim vozilom prepeljali v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.52 je na Cesti 4. julija v Krškem gorelo ostrešje enostanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGE Krško in PGD Videm ob Savi, ki so ob pomoči domačinov pogasili okoli deset kvadratnih metrov goreče strehe ob dimniku. Gasilci so razkrili del strehe in opravili pregled s termovizijsko kamero. Za sanacijo bo poskrbel lastnik sam. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 11.37 so na Škalski cesti v Slovenskih Konjicah zagorele saje v dimniku objekta. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, s termovizijsko kamero pregledali dimnik ter objekt in odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Izpostava Koper

Ob 11.50 je v naselju Pobegi, občina Koper, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Že pred prihodom gasilcev PGD Pobegi-Čežarji in Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Koper so z gašenjem pričeli stanovalci. Gasilci so požar dokončno pogasili ter prezračili in pregledali prostore.

Izpostava Kranj

Ob 10.28 se je v Žalah v Radovljici kadilo v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Radovljica, Lesce in Begunje na Gorenjskem so ugotovili, da se kadi iz elektromotorja, ki so ga izklopili in prezračili prostore.

Ob 11.27 so v naselju Davča, občina Železniki, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Davča.

Ob 17.14 so v Ulici heroja Verdnika na Jesenicah zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar, očistili dimnik in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.03 je na Kopališki cesti v Domžalah na nogometnem igrišču zagorela elektro omarica namenjena razsvetljavi igrišča. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto so pogasili elektro omarico ter izklopili elektriko.

Ob 20.06 je ob južni obvoznici v bližini Ceste dveh cesarjev v Ljubljani gorela vrtna lopa. Požar so pogasili gasilci PGD Vič. Na kraju so bili tudi gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 10.37 so gasilci PGD Zgornja Kungota posredovali v naselju Slatinski dol v občini Kungota, kjer so se vnele katranske obloge, v sicer očiščenem dimniku stanovanjske hiše. Zavarovali so objekt, počakali do izgoretja oblog, dimnik pregledali s pomočjo termovizijske kamere in stanovalcem odsvetovali uporabo kurilne naprave, dokler ne bodo sanirali dimnika.

Ob 20.06 so v Grogovi ulici v Slovenski Bistrici zagorele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Zgornja Bistrica so izpraznili peč, počakali do izgoretja saj in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.13 je v naselju Bojsno, občina Brežice, gorelo v naravnem okolju. Posredovali so gasilci PGD Globoko in Župelevec, ki so manjši travniški požar pogasili.

Izpostava Celje

Ob 15.58 je na Teharski cesti v Celju zagorelo v naravi. Gasilci PGE Celje in PGD Celje - Gaberje so lokalizirali in pogasili manjši travniški požar.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 15.55 je pred trgovskim centrom na Bežigrajski cesti v Celju zagorela vsebina koša za smeti. Požar so pogasili gasilci PGE Celje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.37 so na Obmejni cesti v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije odstranili in do uničenja uskladiščili topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 11.45 so v Kromberku, občina Nova Gorica, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so varno odstranili in uskladiščili osem neeksplodiranih ubojnih sredstev, različnih kalibrov, skupne mase 60 kilogramov, italijanske in avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 14.31 je občan v gozdu v okolici Grgarskih Raven v občini Nova Gorica naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS , ki so odstranili in do uničenja shranili v primerno skladišče 31 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 160,68 kg italijanskega, avstrijskega, nemškega in angleškega izvora iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Ob 15.10 sta na Vrtnarski ulici v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno mino kalibra 90 milimetrov in avstrijskega izvora.

Izpostava Ptuj

Ob 17.22 so v naselju Spuhlja, občina Ptuj, na gradbišču našli minometno mino premera 81 mm iz obdobja druge svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije sta mino odstranila in jo odpeljala v za to namenjeno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 13.35 je na Drulovki v Kranju prišlo do okvare na vodovodnem omrežju zaradi česar so odjemalci Drulovke, Brega ob Savi, Jame, Praš in Mavčič brez oskrbe s pitno vodo. Delavci Komunalnega podjetja Kranj okvaro odpravljajo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 10.21 so na Papirniški ulici v Krškem gasilci PGE Krško nudili pomoč reševalcem NMP Krško pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 12.33 so v Cerovcu pod Bočem, občina Rogaška Slatina, gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so osebo oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Koper

Ob 14.12 so v Vojkovem nabrežju v Kopru gasilci JZ GB Koper nudili pomoč občanu, ki je padel v kopalnici in ga namestili v invalidski voziček.

Izpostava Kranj

Ob 15.45 so c Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz pokvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili dve osebi in dvigalo izklopili.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.51 so gasilci PGD Škofljica v Ulici Jerneja Petriča v Škofljici zaprli ventil in izčrpali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 10.19 so v Kozjaku nad Pesnico, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki je bila kasneje prepeljana v UKC Maribor.

Ob 16.58 so v naselju Zgornja Nova vas, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Šmartno na Pohorju nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 11.45 so v Pudobu, občina Loška dolina, gasilci PGD Stari trg ob prisotnosti policije odprli vrata enostanovanjskega objekta, kjer so našli preminulo osebo.

Napoved za naslednje dni

V soboto bo v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije pretežno oblačno, čez dan se bo pooblačilo tudi v Pomurju. Drugod bo povečini sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C.

V nedeljo bo sprva pretežno oblačno. Čez dan se bo marsikje delno razjasnilo, največ oblačnosti bo ostalo na Primorskem. Marsikje bo zapihal južni do jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem okoli 7, najvišje dnevne pa od 10 do 16 °C.

V ponedeljek bo na Primorskem in Notranjskem pretežno oblačno, na severu in vzhodu Slovenije pa bo precej jasno. Pihal bo jugozahodni veter. V torek bo pretežno jasno, le na Primorskem bo še nekaj nizke oblačnosti. Čez dan bo še topleje.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

 

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/