Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 17. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.484.110 testiranj s PCR in HAGT testi. 17. 2. 2021 je bilo opravljenih 28.276 testiranj, od tega 4.271 s PCR in 24.005 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 872 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,4 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo še s PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 17. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 77.647 in z dvema odmerkoma 48.592 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 17. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 619 bolnikov s COVID-19, od tega 116 na intenzivni negi, 61 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 2. 2021 vključenih 1.031 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 251 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Notranjsko je sporočil, da v regiji opažajo večje število vlagateljev za finančno pomoč in porast nasilja v družini.

Štab CZ za Gorenjsko je poročal, da izvajalci hitrih testiranj v regiji opažajo, da na testiranje, ki je namenjeno občanom, prihajajo tudi zaposleni iz večjih podjetij, ki bi morali hitro testiranje organizirati sami, zato se bodo kmalu soočili s pomanjkanjem hitrih testov.

Vlada je do 26. 2. 2021 podaljšala veljavnost večine odlokov za zajezitev širjenja koronavirusa, nekatere pa spremenila. Nekoliko drugačni so pogoji za vstop v Slovenijo, na rdečem seznamu držav, za katere je ob prihodu od tam obvezna karantena, ni več Danske in Norveške. Trenerji, strokovni delavci v športu in voditelji športno-rekreativne dejavnosti se morajo po novem testirati enkrat tedensko.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, med šolskimi počitnicami zlasti na smučiščih. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

Policija je 17. 2. 2021 izdala 594 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 69 mladoletnim osebam) in uvedla 30 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.056 lokacijah.

 

Potresi

Ob 13.08 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, zabeležili potres pri Petrinji na Hrvaškem. Po podatkih Hrvaške seizmološke službe je potres imel magnitudo 4,0. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci obmejnega območja jugovzhodne Slovenije. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.29 si je na romarski poti na Šmarno goro, občina Ljubljana, pohodnica poškodovala gleženj. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tacen ter gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana so ji poškodovano nogo imobilizirali in pohodnico z nosili prenesli do terenskega vozila, s katerim so jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 12.36 se je na smučišču Sv. Trije Kralji, občina Slovenska Bistrica, poškodoval otrok. Poškodovanega je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.33 se je na smučišču Kope v občini Ribnica na Pohorju huje poškodoval smučar. Oskrbeli so ga reševalci na smučišču. Smučarja so v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor z vojaškim helikopterjem prepeljali v UKC Maribor. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 9.27 so na Vaški poti v Ljubljani svojci pogrešali starejšo občanko. Njena oblačila so našli na bregu reke Ljubljanice. Gasilci GB Ljubljana, PGD Zalog-Spodnji Kašelj, Dolsko in Senožeti so s čolnom, z dronom in peš pregledali strugo ter nabrežji rek Ljubljanice in Save do Jevniškega mosta, vendar pogrešane občanke niso našli.

Izpostava Postojna

Ob 14.55 je na Rakeku, občina Cerknica, policija zaprosila za pomoč gasilcev pri iskanju pogrešane osebe. Gasilci PGD Rakek so bili v preklicani, saj so osebo našli v bližini. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Cerknica so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.30 je v kraju Miren v občini Miren-Kostanjevica padel kolesar in se poškodoval. Posredovali so gasilci Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali mesto padca in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 17.30 je prišlo do dimniškega požara na Novovaški cesti v Žireh. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva in Račeva, ki so gorenje saj nadzorovali ter pregledali okolico dimnika.

Izpostava Maribor

Ob 13.22 je na Zrkovski cesti v Mariboru prišlo do požara v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so delno omejili stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci Javnega zavod Gasilska brigada (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. Prostore so prezračili in preventivno izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.10 so v Vinici, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vinica so pogasili goreče saje, pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Postojna

Ob 19.07 je zagorelo olje na štedilniku v stanovanjski hiši v Hruševju v občini Postojna. Pred prihodom gasilcev je požar gasil sosed ter ga omejil. Posredovali so gasilci PGD Hruševje, ki so požar dokončno pogasili. V požaru je bila uničena kuhinjska omarica, napa in štedilnik.

Izpostava Ptuj

Ob 20.21 so v naselju Vitomarci, občina Sveti Tomaž v Slovenskih goricah zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vitomarci so počistili kurišče, prezračili prostore in prostor pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.50 je v Stražišču v občini Ravne na Koroškem zagorelo v dimniku. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so požar pogasili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 17.48 je gorelo osebno vozilo na avtocesti pred predorom Dekani, občina Koper. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so pogasili vozilo in izvajali varovanje kraja dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 8.01 je v naselju Žice, občina Sveta Ana, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Sveta Ana so vozilo pogasili in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.50 je v Srednjih Jaršah, občina Domžale, gorela trava na več mestih ob reki Kamniški Bistrici. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Jarše-Rodica so gorečo travo pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.18 je v Fabianijevi ulici v Ljubljani v stanovanju v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe pri menjavanju plinske jeklenke uhajal plin. Gasilci GB Ljubljana so izmerili prisotnost plina v stanovanju in stanovalcem svetovali, naj stanovanje prezračijo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.07 so v okolici vasi Vrtoče v občini Miren-Kostanjevica naleteli na ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so odstranili tri topovske granate, kalibra 75 mm, skupne mase 19,8 kg, italijanskega izvora iz 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 7.17 je prišlo v stavbi na Liminjanski cesti v Luciji, občina Piran, do okvare dvigala. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so iz dvigala s tehničnim posegom rešili osebi. O dogodku je bil obveščen tudi serviser dvigal.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 so v Rovtah v občini Logatec gasilci PGD Rovte s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba.

Ob 19.30 so na Trgu svobode v Moravčah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu onemogle osebe iz stanovanja, v četrtem nadstropju večstanovanjskega objekta, do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.08 so na Cesti ob lipi v naselju Zrkovci, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obležala onemogla oseba. Reševalci NMP so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 20.50 so v Koseskega ulici v Mariboru Gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.29 je na Rudarski cesti v Trbovljah, v praznem stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so s tehničnim posegom ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, zaprli ventil radiatorja in posesali vodo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/