Skoči do osrednje vsebine

Fotografski natečaj Znak evropske dediščine - Evropa se začne tukaj!

Znak evropske dediščine (ZED) je pobuda Evropske komisije za boljše poznavanje skupne evropske zgodovine, dediščine in vrednot. Njen namen je poudarjati in krepiti občutek pripadnosti Evropski uniji pri evropskih državljanih, zlasti mladih. Znak evropske dediščine spreminja nekdanje meje v mostove, spodbuja medkulturni dialog in ustvarja občutek pripadnosti združeni Evropi.

Fotografski natečaj je ena od izobraževalnih in promocijskih dejavnosti evropskega projekta EHL@N – mreženje nosilcev Znaka evropske dediščine. Organizator tekmovanja je projektni konzorcij EHL@N, ki ga zastopata vodja projekta Burghauptmannschaft Österreich - Imperial Palace Vienna in Združenje lokacij Znaka evropske dediščine. Cilj natečaja je promocija temeljnih vrednot ZED, ki izhajajo iz načela svobode, demokracije, spoštovanja človekovih pravic, kulturne in jezikovne raznolikosti, strpnosti in solidarnosti.

Tema natečaja je osredotočena na lokacije ZED, na prireditve, ki tam potekajo, na dejavnosti, ki promovirajo evropsko dediščino. Fotografije mora spremljati osebna zgodba, vezana na lokacijo ZED in vrednote, ki jih ta predstavlja.

Sodelujejo lahko državljani vseh držav ob upoštevanju vseh formalnih in tehničnih zahtev. Natečaj je odprt za vse zainteresirane amaterje in profesionalne fotografe. Udeleženci bodo razvrščeni v dve starostni skupini: mladi (do vključno 30 let) in odrasli (starejši od 31 let). 

Trajanje natečaja: od 15. februarja 2021 do 14. marca 2021.

Žirija bo opravila ožji izbor fotografij. V postopku javnega glasovanja na spletni strani projekta bo nato javnost izbrala zmagovalce v obeh starostnih kategorijah. S pričetkom fotografskega natečaja je odprta tudi spletna stran EHL@N.

Rezultati glasovanja bodo objavljeni 9. maja 2021 na spletni strani in družabnih omrežjih organizatorja tekmovanja ter na spletnih straneh evropskih ustanov, ki sodelujejo v strokovni žiriji. Zmagovalci bodo prejeli denarno nagrado v vrednosti 500 evrov. 

Za dodatna vprašanja v zvezi z natečajem se lahko obrnete na organizatorja natečaja (mesto Lublin, ki je projektni partner EHL@N), kontaktni osebi sta Katarzyna Czerlunczakiewicz (e-pošta: kczerlunczakiewicz@lublin.eu) oziroma Michał Trzewik (e-pošta: mtrzewik@lublin.eu).