Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 16. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.454.445 testiranj s PCR in HAGT. 16. 2. 2021 je bilo opravljenih 25.077 testiranj, od tega 5.115 s PCR in 19.962 s HAGT testi. Potrjenih je bilo 1.097 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 21,4 odstotka pozitivnih PCR testov. Od 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo s še PCR testi, zato podatek o številu pozitivnih HAGT ni več prikazan. Do 16. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 72.681 in z dvema odmerkoma 48.023 oseb.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 16. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 648 bolnikov s COVID-19, od tega 126 na intenzivni negi, 72 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 12 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 17. 2. 2021 vključenih 1.277 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 250 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Predsednika Boruta Pahorja je spremljal na njegovem obisku v Kopru, kjer se je sestal s Štabom CZ za Obalno regijo. Predsednik je obiskal tudi Upravo Republike Slovenije za pomorstvo, Splošno bolnišnico Izola in Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič na Debelem rtiču.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje skupin po prioritetni listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Štab CZ za Notranjsko regijo je sporočil, da beležijo nerazumljivo rast okužb v občini Hrpelje – Kozina. Še naprej izvajajo množično hitro testiranje, opažajo pa tudi posamezne primere okužb v gospodarskih družbah.

Obalno regijo je danes obiskal predsednik Republike Slovenije in se seznanil z dosedanjim delom pristojnih služb ob razglašeni epidemiji. Sestal se je tudi s poveljniki CZ vseh štirih obalnih občin.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, med šolskimi počitnicami zlasti na smučiščih. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

Vlada se je seznanila z epidemiološkimi razmerami v državi, na podlagi katerih bo sprejela odločitve o nadaljnjem ukrepanju. Po Načrtu sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije COVID-19 so trenutno izpolnjeni pogoji za oranžno fazo.

Policija je 16. 2. 2021 izdala 941 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 9 mladoletnim osebam) in uvedla 19 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.147 lokacijah.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 11.21 se je na smučišču na Rogli, občina Zreče, poškodovala smučarka. Oskrbeli so jo reševalci na smučišču. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice so jo prepeljali do kraja pristanka helikopterja. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) iz Maribora na krovu so poškodovanko odpeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 16.35 se je v Rogaški Slatini na smučišču Janina poškodoval smučar. Reševalci na smučišču so poškodovanca oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so ga odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 15.02 se je v kraju Pavlova vas, občina Brežice, pri padcu z drevesa poškodoval občan. Reševalci NMP Brežice so poškodovanca na kraju oskrbeli. Policija je zavarovala kraj dogodka. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovanca prepeljala v UKC Maribor.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.24 je v podjetju Količevo karton na Papirniški cesti v Domžalah delovni stroj stisnil roko delavca in mu odrezal prste. Posredovali so reševalci NMP Domžale, ki so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 11.24 je v Vitanju v reki Hudinji občanka opazila osebo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vitanje so pregledali območje, vendar v vodi niso našli nikogar.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.44 je pri Zavratcu, občina Sevnica, voznica z osebnim vozilom zapeljala v potok. Gasilci iz PGD Sevnica so kraj zavarovali, s tehničnim posegom izvlekli poškodovano voznico iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP Sevnica pri oskrbi in prenosu poškodovanke. Preprečili so iztekanje motornih tekočin, izvlekli vozilo iz potoka ter nudili pomoč policiji in avtovleki. Zavarovali so kraj pristanka helikopterja SV na Radni. Posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo HNMP na krovu je poškodovanko odpeljala v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 2.41 sta na vzhodni Mariborski obvoznici med počivališčem Maribor zahod in priključkom Maribor center trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so iz kombiniranega vozila rešili poškodovanega voznika, reševalci NMP Maribor pa so ga prepeljali v UKC Maribor. Gasilci so še na vozilih odklopili akumulatorja in z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine.

Ob 13.39 se je v Zgornjem Prebukovju v občini Slovenska Bistrica v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci iz PGD Slovenska Bistrica so pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe, z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah, odklopili akumulator in vozilo odstranili s ceste.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 18.22 je pod Štajersko cesto v Črnučah v Ljubljani na kamniški železniški progi vlak zbil osebo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.24 je v Pijavicah, občina Sevnica, zagorelo ob dimniku v stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Tržišče, Sevnica, Krmelj in Šentjanž, ki so požar pogasili, odstranili peč, lesen strop ob dimniku, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 14.42 so v Župeči vasi, občina Brežice, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Cerklje ob Krki in Brežice. Požar so pogasili, odstranili oblogo ob dimniku in opravili pregled s termovizijsko kamero. 

Izpostava Celje

Ob 8.16 so v Sv. Juriju v občini Rogatec zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Donačka gora in Rogatec so pogasili požar, pregledali okolico dimnika, očistili peč in dimnik.

Izpostava Kranj

Ob 11.25 je v Savski Loki, občina Kranj, zagorelo ostrešje v industrijskem kompleksu podjetja Iskraemeco. Gasilci iz Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj ter PGD Breg ob Savi, Bitnje, Kokrica, Primskovo in Stražišče so odprli del strehe na površini 50 kvadratnih metrov in požar pogasili. Dve zaposleni osebi sta se pri poskusu gašenja nadihali dima. Reševalci NMP Kranj so ju odpeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.56 so v zapuščenem objektu na stadionu Bežigrad gorela vrata. Gasilci GB Ljubljana so goreča vrata pogasili ter prezračili celoten zapuščen objekt.

Ob 18.55 je na Ulici koroškega bataljona v Ljubljani gorel vikend velikosti 7x10 metrov. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so požar pogasili in iz objekta iznesli ožgane stvari.

Ob 20.09 so v Mokrški ulici, občina Ljubljana, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Domači so pred prihodom gasilcev pričeli z gašenjem. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – Trnovo so očistili goreči material iz peči in ometli dimnik ter prezračili hišo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 so v naselju Vrhpolje, občina Vipava, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrhpolje so počakali do izgoretja saj, očistili dimno tuljavo in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 13.35 so v Čepovanu, občina Nova Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci iz PGD Čepovan ter Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZGRD) Nova Gorica in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 18.36 so v Grgarju, občina Nova Gorica, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Požar so pogasili lastniki. Gasilci JZGRD Nova Gorica so opravili pregled dimniške tuljave s termo kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.44 so v naselju Globočdol, občina Mirna Peč, gorele saje v dimniku objekta. Ogenj se je razširil na del ostrešja v okolici dimnika.  Gasilci PGD Mirna Peč, Hmeljčič in Jablan so odkrili strešno kritino okoli dimnika in požar pogasili, nadzorovali izgorevanje saj ter s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 20.47 so v Ilovki, občina Kranj, ob rastlinjaku gorele palete in papir. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.33 je v Kromberku, občina Nova Gorica, občan našel neeksplodirano topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,5 kg, francoske izdelave, ostanek prve svetovne vojne. Pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta najdbo odstranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.54 je v Novih Lokah v Mozirju zaradi poškodbe na ventilu bojlerja na podstrešju iztekla voda. Posredovali so gasilci iz PGD Mozirje. Posesali so okoli 200 litrov vode.

Izpostava Kranj

Ob 9.05 je v objektu na Planini v Kranju oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci iz GARS Kranj so jo s tehničnim posegom rešili iz kabine.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.16 je v Kamniški ulici v Ljubljani v stanovanju padla in se poškodovala občanka. Gasilci iz GB Ljubljana so zaradi protivlomnih vrat v stanovanje vstopili skozi okno kopalnice, odklenili vhodna vrata in omogočili vstop policiji in reševalcem NMP.

Ob 23.34 so na Ljubljanski cesti v Vrhniki, gasilci PGD Vrhnika, zaradi počene cevi izčrpali izlito vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.11 so v stanovanjski hiši v Kobaridu gasilci iz PGD Kobarid izčrpali izteklo vodo iz prostora, kjer je počila cev umivalnika.

Izpostava Ptuj

Ob 12.11 je v naselju Prvenci, občina Markovci, onemogla oseba v stanovanjski hiši potrebovala pomoč. Gasilci PGD Ptuj so ji nudili pomoč do prehoda reševalcev NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.56 so na Čečovju v občini Ravne na Koroškem gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ob prisotnosti lastnika, s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je na štedilniku kuhala hrana.

 

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/