Skoči do osrednje vsebine

Alfred Brežnik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Alfreda Brežnika, elektroinženirja, podjetnika in dolgoletnega generalnega častnega konzula Republike Slovenije v Novem Južnem Walesu v Avstraliji. Brežnik je z vso požrtvovalnostjo in predanostjo deloval v prid slovenstva in domovine. Skupaj z drugimi rojaki v Avstraliji pa je bil še posebej aktiven v času osamosvojitve.
Alfred Brežnik, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Alfred Brežnik in več na slovenci.si.

Alfred Brežnik | Avtor: Vir fotografije: Radio Ognjišče.

Bil je eden od idejnih ustanoviteljev Avstralske slovenske konference za Svetovni slovenski kongres, vodil je intenzivne pogovore z avstralskimi politiki za priznanje Slovenije, pisal pisma, v Avstraliji pa je ustanovil tudi informacijski urad in novice o dogajanju v Sloveniji širil tako med avstralskimi politiki kot tudi širše.

Kot je povedal Brežnik sam, je ponosen, da je bil del tega pomembnega zgodovinskega trenutka. "Najbolj sem ponosen na to, da sem dočakal trenutek, ko je Slovenija prvič v stoletjih, če ne tisočletjih, imela možnost, da se bodo naše sanje uresničile. Ponosen sem na to, da sem bil zraven, da sem doživel in bil celo aktiven pri vsem tem, kar se je dogajalo pred dvajsetimi leti.".

Več o Alfredu Brežniku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.