Skoči do osrednje vsebine

Evidentiranje podpisov volivcev za podporo pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika

Na Ministrstvu za javno upravo pojasnjujemo, da predstavnicam Inštituta 8. marec ni bilo onemogočeno evidentiranje podpisov za podporo pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika. Zaradi okužb z virusom covid-19 je delo Upravne enote (UE) Ljubljana na naslovu Linhartova 13 omejeno, zato je bilo predstavnicam pojasnjeno, da posebnega okenca na naslovu Linhartova 13 uslužbenci ne morejo zagotoviti. Usmerili so jih na Tobačno ulico 5, kjer UE Ljubljana zagotavlja posebno okence za ta namen.

Ob tem jim je bilo pojasnjeno, da lahko tudi na lokaciji Linhartova cesta 13 počakajo na prosti termin, ko bodo že naročene stranke opravile svoje storitve. Predstavnice Inštituta 8. marec so želele na vrsto priti takoj, kar pa jim v danih okoliščinah uslužbenci UE Ljubljana niso mogli zagotoviti. Prav tako so zavrnile možnost evidentiranja podpisa na naslovu Tobačna 5.

Ob tem Upravna enota Ljubljana obvešča, da so že včeraj za oddajo podpore pobudi za vložitev Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika na Tobačni ulici 5 (Oddelek za okenca in krajevne urade) odprli posebno okence, kjer stranka lahko odda podporo. Prednost bodo imele tiste stranke, ki se bodo predhodno naročile na telefonsko številko 01 475 56 21. Število odprtih okenc bodo sproti prilagajali glede na število strank.

Na Linhartovi cesti 13 zaradi velikega števila okužb in ostalih odsotnostih v tem tednu posebnega okenca UE Ljubljana ne more zagotoviti, saj imajo v tem trenutku odprta že tri okenca, ki pa so v celoti zasedena s predhodno naročenimi strankami (termini so zasedeni do konca tedna). V naslednjem tednu pa bodo za stranke odprli dve okenci ter posebno okence za oddajo podpore.

Podporo lahko volivci v Ljubljani torej oddajo na lokacijah Tobačna ulica, Linhartova cesta 13 in na Krajevnem uradu Medvode. Možnost oddaje podpore pa poteka tudi na vseh ostalih slovenskih upravnih enotah.

O tem je minister za javno upravo Boštjan Koritnik v telefonskem pogovoru obvestil tudi predstavnico Inštituta 8. marec.

V primeru večjega števila najavljenih strank (organizirane skupine) UE Ljubljana stranke naproša, da jih predhodno kontaktirajo na telefonsko številko 01 306 35 19, kjer bodo prejeli dodatna pojasnila.

Volivci lahko podpišejo obrazec tudi prek portala eUprava, z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom.