Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 15. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.427.782 testiranj (PCR in HAGT). 15. 2. 2021 je bilo opravljenih 42.232 testiranj (4.402 PCR in 37.830 HAGT) in potrjenih 740 novih okužb s COVID-19 (PCR), kar skupno znaša 16,8 odstotka pozitivnih testov. S 13. 2. 2021 se vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo s PCR testi, zato se delež podatka o številu pozitivnih s HAGT ne prikazuje. Do 15. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 71.495 oseb, z dvema odmerkoma pa 47.851.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 15. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 691 bolnikov s COVID-19, od tega 127 na intenzivni negi, 76 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 5 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 2. 2021 vključenih 1425 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 190 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Štab CZ za Notranjsko je poročal, da so športni klubi izrazili velik interes za izvajanje športnih aktivnosti v športni dvorani, zato je bila izdana Odredba o izvajanju športne vadbe v občini Hrpelje-Kozina.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Potekala so množična testiranja s hitrimi testi na COVID-19 in ponekod tudi cepljenje posameznih skupin po prioriteti listi.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti.

Policija je 15. 2. 2021 izdala 1.272 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 121 mladoletnim osebam) in uvedla 36 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.004 lokacijah.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.53 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, poškodovala smučarka. Posredovala je dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik ter helikopter SV. Helikopter je poškodovano osebo prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 16.23 se je v Tamarju, občina Krajnska Gora, pri sankanju poškodovala oseba. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Rateče, ki so osebo oskrbeli jo prepeljali v dolino ter jo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.03 je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Maribor poletel v Lendavo od koder so odpeljali obolelo osebo v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Lendava so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 22.06 se je na območju Postojne, pod vodstvom Policije, pričelo iskanje pogrešane osebe. Aktivirani so bili kinologi Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Notranjska in ZRPS Obala ter Skupina za iskanje pogrešanih (SIP) 1 in SIP 6, vendar so bili vsi preklicani, ker so gasilci PGD Postojna in Studeno pogrešano osebo, ob 22.48, našli na makadamski cesti med kampom Pivka jama in bivšo bencinsko črpalko OMW.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.49 je na Kvedrovi cesti v Sevnici osebno vozilo zapeljalo s ceste čez zelenico na parkirni prostor in tam trčilo v odbojno ograjo. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, voznika izvlekli iz vozila na nosila in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Sevnica so poškodovanca na kraju ustrezno oskrbeli in prepeljali v Zdravstvenega doma (ZD) Sevnica, od koder so ga odpustili v domačo oskrbo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Celje

Ob 11.46 sta v Zadobrovi pri Celju trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in reševalci NMP Celje. V nesreči sta bili obe vozili uničeni, ena oseba je bila poškodovana in prepeljana v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Ob 16.52 sta v Trnovljah pri Celju, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, posipali razlite motorne tekočine in odstranili vozilo na rob ceste. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 18.30 se je na avtocesti Šentrupert–Vransko v občini Tabor prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali in osvetlili kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 21.25 je v Zvirčah, občina Tržič, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v gospodarski objekt. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, pogasili vozilo, odklopili akumulator, z vpojnimi sredstvi nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP Tržič pri oskrbi in prenosu poškodovanega voznika.

Izpostava Maribor

Ob 12.45 sta v naselju Visole, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili, ena oseba pa je ostala ukleščena v vozilu. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, nudili pomoč poškodovani osebi in jo s tehničnim posegom rešili iz vozila ter predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem NMP, ki so jo prepeljali v UKC Maribor. Odklopili so tudi akumulator in posipali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.34 se je na Delavski poti v Črnomlju, voznik z osebnim vozilom zaletel v poslovni objekt. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 12.19 je v Dvorih pri Svetem Antonu, občina Koper, gorelo v stanovanjski hiši. Domačini so iz gorečega objekta rešili osebo, gasilci Javni zavod Gasilska brigada (JZ GB ) Koper in PGD Pobegi - Čežarji pa so požar omejili in kasneje tudi pogasili ter zavarovali del nove hiše. Delavec Elektra Primorske je poskrbel za odklop električne energije in varnejše delo interventnih enot. Starejši del hiše je uničen in za bivanje neprimeren.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.49 je v Zagorici na Igu, v podjetju KIG, zagorelo v motorju za odsesavanje zraka. Ogenj je hitro ugasnil. Na kraju so bili gasilci PGD Ig, ki so s termovizijsko kamero preverili žarišča po cevi. Nevarnosti ni bilo več. Motor je potreben popravila, uničena je instalacija, filter in razbita šipa.

Ob 19.06 je v Ljubljani med vrtički za Savo gorelo starejše kombinirano vozilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar vozila pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 15.09 je v Poštelski ulici v Mariboru v kletnih prostorih več stanovanjskega objekta gorela peč na palete. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje, ki so požar pogasili in prezračili prostore. Ogenj je peč v celoti uničil, poškodovana je tudi elektro instalacija.

Ob 20.43 so v Spodnji Polskavi v občini Slovenska Bistrica gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Spodnja Polskava so varovali dimnik do izgoretja saj, očistili dimno tuljavo in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.00 so v Avčah, občina Kanal, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Avče in PGD Kanal so goreče saje v dimniku pogasili, očistili tuljavo ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Ob 19.30 so na Goriški cesti v Cerknem zaradi manjše eksplozije v industrijskem obratu gasilci PGD Cerkno pogasili požar in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.26 je v naselju Dešeča vas, občina Žužemberk, v stanovanjski hiši gorel štedilnik. Pred prihodom gasilcev PGD Šmihel pri Žužemberku so lastniki sami pogasili požar. Gasilci so preventivno opravili pregled, prezračili prostore, iznesli plinsko jeklenko in štedilnik.

Ob 17.09 so v Družinski vasi, občina Šmarješke Toplice, gorele saje v dimniku gostinskega objekta. Gasilci PGD Bela Cerkev in Šmarjeta so nadzorovali izgorevanje saj, okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.12 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem zaradi delovnega procesa zagorelo ostrešje industrijskega objekta. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so požar pogasili ter ostrešje pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 8.02 so na Lehnu na Pohorju, občina Podvelka, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Požar so pogasili gasilci PGD Brezno in Ribnica - Josipdol.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.24 so na Cesti 9. avgusta, občina Zagorje ob Savi, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Ob prihodu gasilcev PGD Zagorje-mesto je ogenj ugasnil. Gasilci so pregledali objekt in dimnik s termovizijsko kamero ter izmerili prisotnost plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.33 je v Frankolovem, občina Vojnik, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Frankolovo in Vojnik so požar omejili in pogasili. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 7.28 se je na avtocesti med Kastelcem in počivališčem Ravne, občina Hrpelje-Kozina, zaradi tehnične napake kadilo v motornem delu osebnega vozila. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 18.34 je v bližini naselja Volovnik, občina Krško, gorelo v naravnem okolju. Posredovali so gasilci PGE Krško, ki so manjši požar ob robu gozda pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 je med Obvozno cesto in reko Savo v Ljubljani, pri teniških igriščih v gozdu gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Ježica, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 16.17 so ob Zasavski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob železnici pogasili suho travo na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Črnuče, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.27 je v naselju Col, občina Ajdovščina, občanki pri spomladanskem čiščenju ogenj ušel izpod nadzora in zajel okoli 200 kvadratnih metrov površine zaraščene z grmovjem. Požar so pogasili gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.32 je v bližini naselja Deskova vas, občina Črnomelj, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Stari Trg ob Kopi in Prelesje so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.40 je v Križu pri Sežani gorelo grmičevje in suha trava na okoli 250 kvadratnih metrih. Posredovali so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana in PGD Sežana, ki so požar pogasili.

Ob 23.44 so ob cesti Tomaj–Dutovlje, občina Sežana, gasilci ZGRS in PGD Sežana pogasili okoli deset kvadratnih metrov trave.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.30 so v Podkraju, občina Mežica, gasilci PGD Mežica in Črna na Koroškem pogasili travniški požar v obsegu okoli 200 kvadratnih metrov. Do požara je prišlo zaradi nepravilnega kurjenja v naravi.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Postojna

Ob 10.19 je na Kidričevem naselju v Postojni gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci PGD Postojna so opravili zavarovanje kraja dogodka in pogasili goreč zabojnik.

Ob 19.51 je gorel večji zabojnik s prešo za papir v vojašnici, na Ljubljanski cesti v Postojni. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so požar pogasili. Pogorelo je nekaj odpadnega papirja v zabojniku.Izpostava Trbovlje

Ob 21.08 so v Kisovcu v občini Zagorje ob Savi gorelo trije zabojniki za komunalne odpadke. Gasilci PGD Loke so požar pogasili. S hitro intervencijo so preprečili razvoj požara na bližnje fotovoltaične panele.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.03 je na Lendavski cesti, občina Lendava, na počivališču Pince prišlo do izhajanja Plina iz rezervoarja za plin na bencinski črpalki MOL. Gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Nafta Lendava so preprečili nadaljnje uhajanje plina, ostali na straži dokler se koncentracija plina ni spustila. Na kraju je bila tudi Policija katera je zavarovala kraj dogodka.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.44 so v Oševljeku, občina Renče-Vogrsko, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS)

Severnoprimorske regije in pripadniki Specialne enote Policije, Oddelka za proti-bombno zaščito, ki so nevarne najdbe tudi prevzeli.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 11.07 so v naselju Veliki Trn, občina Krško, gasilci PGE Krško nudili pomoč občanu pri izvleki vozila, katero mu je pobegnilo po klancu navzdol. Gasilci so s pomočjo avtodvigala vozilo postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.46 je v Naselju heroja Maroka, občina Sevnica, v dvigalu večstanovanjskega objekta obtičala oseba. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, ki so s tehničnim posegom ujeto osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.08 je v Puhovi ulici v Ljubljani v stanovanju bloka oseba klicala na pomoč. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.20 so na Mariborski cesti v Rušah, gasilci PGD Ruše posredovali, kjer naj bi se v hiši nahajala onemogla oseba. V prisotnosti policije so skozi okno vstopili v hišo ter reševalcem NMP Maribor omogočili vstop v notranjost.

Izpostava Postojna

Ob 12.04 je na Ljubljanski cesti v Postojni iz objekta visela pločevina in ogrožala mimoidoče. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so nevarnost odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.11 se je na Koroški cesti v Ravnah na Koroškem, v Železarni Ravne, na energijske vode in plinovod posedla škarpa. Posredovali so gasilci KGZ Ravne na Koroškem, ki so začasno zavarovali premikanje škarpe in z meritvami ugotovili, da plin ni uhajal.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/