Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije na ravni generalnih direktorjev za zadeve EU med Slovenijo in Švico

Danes so potekale video-konferenčne konzultacije s Švico na ravni generalnih direktorjev za zadeve Evropske unije, med veleposlanico Barbaro Sušnik in veleposlanikom Pietrom Piffarettijem.
Barbara Sušnik za mizo

Generalna direktorica Barbara Sušnik med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta posebno pozornost namenila dvostranskemu sodelovanju med Slovenijo in Švico, vključno s prihajajočimi obiski na visoki ravni ter gospodarskem sodelovanju. Zavzela sta se za nadaljevanje tesnih odnosov med državama ter njihovo nadaljnjo krepitev.

Generalna direktorica Barbara Sušnik je predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta, Piffaretti pa trenutno stanje in odprta vprašanja na področju sklepanja institucionalnega sporazuma med Evropsko unijo in Švico ter glede švicarskega kohezijskega prispevka.  

Sogovornika  sta  si izmenjala tudi informacije glede sprejetih ukrepov na različnih področjih za spopadanje s pandemijo ter stališča obeh držav glede migracijskih izzivov, stanja na področju Zahodnega Balkana ter prihodnjih odnosov Unije z Združenim kraljestvom. 

Sogovornika sta se zavzela za nadaljevanje tesnega sodelovanja med državama v okviru različnih regionalnih pobud: Alpske kvadrilaterale, Alpske konvencije ter v okviru Strategije Evropske unije za alpsko regijo. Tradicionalno dobro je tudi sodelovanje v okviru mednarodnih organizacij, na področju človekovih pravic ter na področju čezmejnih vodnih virov, ki predstavljajo pomembno vlogo na področju ohranjanja mednarodnega miru in varnosti.