Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 14. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.384.021 testiranj (PCR in HAGT). 14. 2. 2021 je bilo opravljenih 10.401 testiranj (1.274 PCR in 9.127 HAGT) in potrjenih 244 novih okužb s COVID-19 (244 PCR), kar skupno znaša 19.2 odstotka pozitivnih testov. S 13. 2. 2021 so vsi pozitivni primeri HAGT potrjujejo s PCR testi, zato se delež podatka o številu pozitivnih s HAGT ne prikazuje. Do 14. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 71.025 oseb, z dvema odmerkoma pa 47.665.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 14. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 738 bolnikov s COVID-19, od tega 135 na intenzivni negi, 34 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 11 oseb.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 15. 2. 2021 vključenih 1231 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 188 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Ministrstvo za zunanje zadeve je poročalo, da konzularna predstavništva Republike Slovenije dnevno prejemajo številna vprašanja slovenskih državljanov glede prehajanja državne meje v času zimskih počitnic in dopustovanja. Poudarili so, da turistična potovanja niso med dovoljenimi razlogi za prost vstop v večino sosednjih držav

Policija je 14. 2. 2021 izdala 1.466 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 159 mladoletnim osebam) in uvedla 70 postopkov o prekrških na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih. Kontrolo so izvajali na 2.074 lokacijah.

Od 15. 2. 2021 do 19. 2. 2021 bodo zimske počitnice za območje jugovzhodne Slovenije. Za ostale učence osnovnih šol in dijake zaključnih letnikov srednješolskega izobraževanja se bo pouk izvajal v prostorih šol.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.37 sta se na pobočju Kolovrata, občina Tolmin, pri zdrsu poškodovali planinki. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanki na kraju oskrbeli, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ju je nato s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Gorske reševalne službe (GRS) na Brniku.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.01 je v gozdu pri Polzeli v istoimenski občini, pri podiranju dreves, večja veja poškodovala moškega. Prvo pomoč mu je nudila žena. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Polzela, Andraž nad Polzelo in Ločica ob Savinji so pričeli z oskrbo poškodovanca in usmerjanjem reševalnih vozil do mesta dogodka. Zavarovali so območje in nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.57 je na Kovorski cesti v Tržiču delovni stroj zapeljal z vozišča in se pri tem prevrnil. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požarno in naletno zavarovali kraj nesreče in z vpojnimi sredstvi nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 21.25 je na območju Vrhnike začela iskalna akcija za pogrešanim občanom. V iskalni akciji so sodelovali policisti in gasilci PGD Vrhnika. Pogrešanega občana so policisti našli poškodovanega v gozdu. Gasilci so ga z vrvno tehniko potegnili iz nedostopnega terena ter predali v oskrbo reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so ga prepeljali v bolnišnico. Aktivirani so bili tudi vodniki reševalnih psov pri Kinološki zvezi Slovenije in Zvezi vodnikov reševalnih psov Slovenije za Ljubljano, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.15 je na Gotoveljski cesti v Žalcu osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so obolelo osebo na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.51 je v krožišču na Domžalski cesti v Kamniku osebno vozilo zbilo pešca. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so skupaj z občani nudili prvo pomoč ponesrečencu do prihoda reševalcev NMP Kamnik, usmerjali promet, nudili pomoč policiji in očistili cestišče. Reševalci NMP Kamnik ponesrečenca oskrbeli in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.15 so na Sotelski cesti v Rogaški Slatini gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so pogasili goreče saje in s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo in okolico.

Izpostava Kranj

Ob 22.03 so se v naselju Rupa, občina Kranj, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so pogasili goreče saje, dimnik očistili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.19 je v naselju Velika Loka, občina Grosuplje, gorel električni drog. Posredovali so gasilci PGD Velika Loka, Žalna in Luče. Zavarovali so okolico in požar pogasili ob prisotnosti dežurnega delavca iz elektro distribucijskega podjetja.

Ob 18.18 so se v naselju Laze pri Dolskem, občina Dol pri Ljubljani, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laze so pogasili požar, dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.18 so v naselju Prilesje v občini Velike Lašče zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Velike Lašče in Dolnje Retje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.29 so se v naselju Predmeja, občina Ajdovščina, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Col in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina.

Ob 19.01 so se v naselju Idrsko, občina Kobarid, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Kobarid.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.17 je v Kanižarici, občina Črnomelj, v kurilnici stanovanjske hiše prišlo do pregretja peči centralne kurjave. Gasilci PGD Črnomelj so pregledali in očistili peč ter odsvetovali kurjenje do prihoda serviserja.

Ob 8.43 je na Trubarjevi cesti v Šentjerneju gorelo na elektromotorju, ki je montiran pri filtru prašnih delcev v industrijskem objektu. Požar so pogasili zaposleni pred prihodom gasilcev PGD Šentjernej, ki so nato pregledali silos in območje s termovizijsko kamero. Aktivirana so bila tudi vsa društva Gasilske zveze Šentjernej, vendar je bila njihova pomoč preklicana.

Ob 9.58 so v naselju Klečet, občina Žužemberk, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Žužemberk in Šmihel pri Žužemberku so nadzorovali izgorevanje saj in očistili dimnik.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.48 je v naselju Javnik, občina Podvelka, v delavnici ob stanovanjskem objektu zagorela elektro napeljava na stroju za obdelavo lesa. Gasilci PGD Ožbalt, Brezno Podvelka in Kapla požar pogasili, prezračili prostore in okoli stroja očistili lesne ostanke.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.35 je v naselju Šalka vas, občina Kočevje, nad jezerom gorela suha trava. Požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.02 je ob cesti Šmarješke Toplice–Herinja vas, občina Šmarješke Toplice, gorelo grmičevje in podrast na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Šmarjeta so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 0.40 sta v Sežani gorela trava in grmičevje. Gasilci iz PGD Sežana so pogasili požar na površini približno 1000 kvadratnih metrov.

Ob 23.55 so ob Bazoviški cesti v Sežani gasilci PGD in ZGRS Sežana pogasili travniški požar na površini okrog trideset kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.53 je na ulici Nove Fužine v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 0.28 je na Lokavski cesti v Sežani gorel komunalni zabojnik za smeti. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so ga pogasili.

Ob 23.45 so na Lokavski cesti v Sežani gasilci ZGRS Sežana ob zabojnikih za smeti pogasili gorečo travo na površini okoli pet kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.59 so Pod Gonjami na Prevaljah stanovalci večstanovanjskega objekta zaznali vonj po plinu. Gasilca Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem sta z detektorjem izmerila koncentracijo plina, vendar prisotnosti plina ni bilo zaznati. Preventivno sta prezračila objekt.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.33 sta v bližini Temnice, občina Miren–Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja prve svetovne vojne in italijanske izdelave najdeno topovsko granato kalibra 149 milimetrov in mase 30,5 kilogramov, topovski vžigalnik kalibra 75 milimetrov in mase 0,5 kilogramov, vžigalnik 65 milimetrov in mase 0,3 kilogramov ter detonator ročne bombe Balerina mase 0,07 kilogramov.

Ob 12.03 sta v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja prve svetovne vojne najdeno minometno mino kalibra 220 milimetrov in mase 55 kilogramov ter topovski vžigalnik kalibra 100 milimetrov in mase 2 kilograma.

Ob 15.17 sta v naselju Vrtojba, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno iz prve svetovne vojne in italijanskega izvora najdeni topovski granati kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov, tromblonsko mino, mase 0,66 kilogramov, ročno bombo, mase 1,14 kilogramov ter avstrijskega izvora ročno bombo mase 1,2 kilograma.

Ob 16.04 sta v naselju Volče, občina Tolmin, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno iz obdobja prve svetovne vojne najdeno topovsko granato kalibra 100 milimetrov in mase 13,6 kilogramov, avstrijskega izvora, topovsko granato kalibra 75 milimetrov in mase 7 kilogramov, italijanskega izvora, ročno bombo mase 1,1 kilogramov in avstrijskega izvora ter ročni bombi v skupni masi 1,04 kilogramov, italijanskega izvora.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Zaradi poškodbe glavne vodovodne cevi, ki povezuje naselji Dolsko in Vinje je motena preskrba z vodo na območju naselij Kamnica in Vinje. Dežurni delavci podjetja VOKA Snaga napako odpravljajo.

Izpostava Maribor

Ob 12.25 prišlo po podatkih Elektra Maribor do izpada na elektro omrežju v RTP Rače na izvodu VOD Podova. Brez električne energije je bilo 3726 odjemalcev. Delavci elektro podjetja so napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 13.06 so na Preglovem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odprli zaklenjena vrata stanovanja, v katerem se je nahajal dve letni otrok. 

Ob 21.57 so na Gradišču na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika nudili poč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/