Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 12. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.365.631 testiranj (PCR in HAGT). 12. 2. 2021 je bilo opravljenih 23.097 testiranj (4.458 PCR in 18.639 HAGT) in potrjenih 1.005 novih okužb s COVID-19 (742 PCR in 263 HAGT), kar skupno znaša 4,4 odstotka pozitivnih testov (16,6 odstotka PCR in 1,4 odstotka HAGT). Do 12. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 69.912 oseb, z dvema odmerkoma pa 47.340.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 12. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 763 bolnikov s COVID-19, od tega 172 na intenzivni negi, 91 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 12 oseb, od marca 2020 skupaj 3.703.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 13. 2. 2021 vključenih 541 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 41 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

S 13. 2. 2021 bodo osebe, ki bodo pozitivne na testiranju s hitrim antigenskimi testi, testirali tudi s PCR testom. Iz Italije, Avstrije in Madžarske je v Slovenijo mogoče vstopiti na vseh mejnih prehodih. Vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa je dovoljen osebam, ki so prebolele COVID-19 in osebam, ki predložijo potrdilo o cepljenju proti COVID-19.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu. O posebnostih niso poročali.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Močan veter

Izpostava Koper

Ob 9.51 se je v naselju Plavje, občina Koper, drevo zaradi vetra podrlo na električni kabel. Gasilci iz Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so drevo razžagali, cestno podjetje pa je razžagane ostanke odpeljalo. Za popravilo poškodovanega električnega kabla so poskrbeli delavci Elektra Primorska.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.50 je v Bevkovi ulici v Ajdovščini sunek vetra poškodoval streho stanovanjsko poslovnega objekta. Gasilci iz Gasilskega reševalnega centra (GRC) in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ajdovščina so začasno popravili poškodovano streho in jo obložili z vrečami peska.

Ob 9.35 so na Tovarniški cesti v Ajdovščini gasilci iz PGD in GRC Ajdovščina pred trgovskim centrom odstranili poškodovan oglasni pano, ki je ogrožal kupce in avtomobile.

Ob 16.10 so v Podnanosu, občina Vipava, sunki vetra poškodovali streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podnanos so streho pokrili in preprečili nadaljnje poškodovanje.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 6.36 je na hitri cesti (HC) H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo v občinah Vipava in Ajdovščina, zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 150 kilometrov na uro, bila zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike, vsa vozila s ponjavami in avtobuse.

Od 14.04 je na HC H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo v občinah Vipava in Ajdovščina, zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 130 kilometrov na uro, bila zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami.

Od 18.24 je na HC H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo v občinah Vipava in Ajdovščina, zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, bila zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 22.44 je na HCH4, med razcepom Nanos in priključkom Selo v občinah Vipava in Ajdovščina, zaradi sunkov vetra, bila zapora prometa 1. stopnje.

Od 11.33 je na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Ajdovščino v občinah Vipava in Ajdovščina, ni bilo več zapor prometa. Odsek regionalne ceste je normalno prevozen za vsa vozila.

Od 13.34 je na odseku regionalne ceste med Podnanosom in Vipavo v občini Vipava zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami s skupno maso do 8 ton.

Od 16.10 je na odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino v občini Vipava in Ajdovščina zaradi sunkov vetra, ki so dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa za kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 18.19 na odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino v občini Vipava in Ajdovščina ni več omejitev. Cesta je prevozna za vsa vozila.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.16 so v Vuhredu, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Vuhred nadaljevali z iskanjem pogrešane osebe. Pregledali so brežino reke Drave, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.40 je v alpinistični Kramarjevi smeri na Storžič, občina Tržič, dva planinca zasul plaz. Oba sta poškodbam podlegla. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in GRS na krovu. Med reševanjem ponesrečencev, ob 13.57, se je višje na tem območju sprožil še en snežni plaz, ki je s seboj odnesel še dva druga planinca. Eden od teh je na kraju poškodbam podlegel, drugi pa se je hudo poškodoval. Med zasilnim umikom zaradi drugega plazu si je eden od prisotnih reševalcev ekipe HNMP poškodoval roko. Tri mrtve in dva poškodovana je helikopter SV prepeljal v dolino. Poškodovani osebi so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.35 se je pri spustu z gore Matajur, občina Kobarid, poškodovala turna smučarka. Gorski reševalci postaje GRS Tolmin so poškodovanko oskrbeli na mestu ter jo prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 15.50 se je delavec v podjetju na Cesti v Trnovlje v Celju poškodoval glavo. Delavci v podjetju so poškodovanega prepeljali v celjski urgentni center. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 3.48 je na Kidričevi ulici v Celju osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo in drog javne razsvetljave. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili vozišče razlitih motornih tekočin in nudil pomoč pri razsvetljavi kraja dogodka policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.48 je v Ulici Slavka Gruma v Novem mestu voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in se zaletel v drevo. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, poškodovanega voznika rešili iz vozila in pomagali reševalcem pri oskrbi ter vozilo potegnili do roba cestišča. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so voznika na kraju oskrbeli in ga prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 18.34 je na avtocesti Maribor–Ptuj pri izvozu Zlatoličje, občina Kidričevo, prišlo do prometne nesreče. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 3.36 je v naselju Kočarija, občina Kostanjevica na Krki, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so omejili stanovalci do prihoda gasilcev PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa, ki so nato požar dokončno pogasili in odstranili tleči del ostrešja in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Ob 10.28 je na Cesti bratov Milavcev v Brežicah zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. gasilci iz PGD Brežice in Brežice okolica so z avto lestvijo opravili pregled podstrešja objekta in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika. Pred ponovno uporabo dimnika so odsvetovali kurjenje.

Izpostava Celje

Ob 9.28 so v kraju Spodnja Rečica, občina Laško zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci iz PGD Laško in Rečica so nadzorovali gorenje v dimni tuljavi do konca izžiga saj, s termovizijsko kamero pregledali ostrešje in okolico dimnika, izmerili koncentracijo ogljikovega monoksida ter  očistili dimnik.

Izpostava Kranj

Ob 12.02 se je Na Goričici v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, kadilo iz sistema sončnega ogrevanja. Gasilci iz PGD Bohinjska Bistrica so pregledali objekt s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 so v Klinji vasi, občina Kočevje, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci iz PGD Klinja vas in Kočevje so pogasili požar ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero. Odsvetovali so nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 17.22 je v naselju Zduša, občina Kamnik, gorelo v delno zapuščeni hiši. Gasilci PGD Kamnik so ugotovili, da je zagorelo v stanovanju, požar pa je lastnik že omejil pred prihodom gasilcev. Gasilci so požar pogasili, iznesli ožgani material in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Aktivirani so bili tudi PGD Kamniška Bistrica vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Ob 20.01 je na Cesti v Prod, občina Ljubljana, gorel lesen bivalni objekt velikosti 6x6 metrov.  Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zadobrova - Sneberje - Novo Polje so požar, ki je leseni objekt uničil, pogasili in pred ognjem obvarovali večji objekt v bližini.

Izpostava Maribor

Ob 3.10 je na Koroški cesti v Mariboru zagorelo na elektro agregatu v kotlovnici objekta. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so požar pogasili, prostor preventivno pregledali s termovizijsko kamero in detektorjem plina ter prezračili objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.35 je v prostorih Tehnološkega parka v Vrtojbi gorela vsebina koša za smeti, pri čemer je zadimilo prostore. Gasilci iz PGD Šempeter in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZ GRD) Nova Gorica so ogenj pogasili in prezračili prostore.

Ob 8.33 je v naselju Kred, občina Kobarid, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci iz PGD Kobarid so zavarovali kraj požara, odklopili elektriko ter požar pogasili. Iz zadimljenega prostora so odstranili poškodovane lesene predmete in prezračili kletne prostore.

Ob 12.40 so v naselju Skrilje, občina Ajdovščina, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so dimnik delno podrli, da so lahko požar pogasili.

Ob 17.29 je v naselju Lokavec, občina Ajdovščina, zagorela lesena garaža ob stanovanjski hiši. Gasilci GRC in PGD Ajdovščina so pogasili požar, prezračili prostor, odstranili poškodovane predmete ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.44 je v Gornji Paki, občina Črnomelj, ob stanovanjski hiši gorel pomožni objekt velikosti 10x6 metrov. Požar, kateri se je razširil na celotno ostrešje, so lokalizirali in pogasili gasilci iz PGD Petrova vas in Črnomelj. Objekt je uničen, v požaru je zgorelo pohištvo ter razno kmetijsko orodje in stroji. Gasilci PGD Petrova vas so do 18.00 ostali na gasilski straži.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.46 so v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, občina Slovenj Gradec, v večstanovanjskem objektu zagorele saje v dimniku. Gasilci PGD Šmartno so očistili kurišče peči ter s termovizijsko kamero pregledali tuljavo dimnika.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.46 je v Mladinski ulici v Zrečah zagorela vsebina kompostnika. Požar so pogasili gasilci PGD Zreče.

Izpostava Koper

Ob 6.31 so v naselju Jagodje, občina Izola, gasilci JZ GB Koper pogasili tlečo mizo in klopce, ki so delno pogorele.

Ob 8.53 so v naselju Jagode, občina Izola, gasilci JZ GB Koper pogasili gorečo klopco.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.07 je v naselju Leskovec, občina Ivančna Gorica, v bližini gozda gorel večji kup odpadkov. Posredovali so gasilci PGD Vrh pri Višnji Gori in Višnja Gora, ki so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 15.20 so na Trubarjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili kup odpadkov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.27 so gasilci PGD Tropovci pogasili manjši požar v naravi v bližini naselja Tropovci, občina Tišina.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 18.21 je v Miklavži pri Taboru v občini Tabor zagorela vsebina zabojnika za smeti. Gasilci PGD Ojstriška vas-Tabor, Loke in Kapla-Pondor so pogasili požar, ki je uničil zabojnik.

Izpostava Koper

Ob 12.40 je v Pristaniški ulici v Kopru gorel komunalni zabojnik za smeti. Ogenj so pogasili gasilci iz JZ GB Koper. Zabojnik je poškodovan.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.21 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGD Velenje z vpojnim sredstvom posipali z pogonskim gorivom onesnaženo cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 22.39 je na Ulici 5. prekomorske na Ptuju iz vozila iztekalo motorno olje. Gasilci PGD Ptuj so oljne madeže posuli z absorpcijskim sredstvom in očistili vozišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.32 so v Kokri, občina Preddvor, gasilci PGD Preddvor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 so na Kajuhovi cesti v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale in prenesli onemoglo osebo iz prvega nadstropja do reševalnega vozila.

Ob 8.04 so na Šišenski cesti v Ljubljani gasilci iz GB Ljubljana s tehnični posegom vstopili v stanovanje, kjer se je nahajala poškodovana onemogla oseba. Prevzeli so jo reševalci NMP.

Ob 13.50 so na Cankarjevem trgu na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika s pomočjo avto lestve s strehe objekta odstranili dotrajane strešnike, ki so nevarno viseli nad cestiščem. Pomoč pri izvajanju zapore cestišča so jim nudili policisti Policijske postaje (PP) Vrhnika.

Izpostava Postojna

Ob 9.07 so na Tržaški cesti v postojni gasilci iz PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP. S pomočjo avto lestve so izvršili prenos osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.16 so v naselju Aleša Kaplje v občini Hrastnik gasilci iz PGD Hrastnik s strehe večnamenske stavbe odstranili ledene sveče, ki so ogrožale mimoidoče občane.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/