Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch gostja Srečanja pod lipami

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je bila v četrtek, 11. februarja, gostja Srečanja pod lipami v organizaciji Kulturnega centra Lojze Bratuž in Krožka Anton Gregorčič. Na tokratnem srečanju z naslovom »30 let zglednega varstva manjšin«, je ministrica spregovorila o politiki zaščite narodnih in jezikovnih manjšin, ki jo je Republika Slovenija udejanjila v 30-letih samostojne države.
Ministrica na eni strani zaslona, na drugi strani voditelj.Oba se smejita.

Ministrica in voditelj.

Pogovor, ki je zaradi trenutnih razmer potekal virtualno, je vodil Matevž Čotar. Ministrica je še posebej izpostavila pomen ohranjanja jezika in skrb, da se zavest o slovenski pripadnosti začne že v vrtcu, v šoli. V Italiji je ta prednost, da so šole s slovenskim učnim jezikom, kar zelo prispeva k  ohranjanju slovenske identitete in krepitve skupnosti. Pohvalila je skupnost: »Velika pohvala slovenski manjšini za širok nabor obšolskih dejavnosti. Da imajo otroci, ko zapustijo šolo veliko dejavnosti, kjer lahko v sproščenem vzdušju govorijo slovensko.« Seveda pa mora tudi Slovenija poskrbet za strokovno podporo, ki omogoči kvalitetno posredovanje znanja. Ministrica je izpostavila, da si zelo prizadeva tudi za to, da bi se povečalo število vpisnih mest za mlade rojake iz zamejstva , ki bi si želeli vpisati na študij v Sloveniji. 

Seveda pa so pomembne tudi vse druge sfere življenja. Ministrica Jaklitsch je izpostavila, da jo veseli, da delovanja tako bogato in pestro. Zaveda se, da je naloga urada in države Slovenije, da ji pri tem stoji ob strani in ji po svojih najboljših močeh pomaga. Vendar pa ne smemo pozabiti, da je sama manjšina tista, ki mora delat na tem, da vse njene strukture delajo v interesu celotne skupnosti in da se poenotijo v tistih ključnih in najpomembnejših vprašanjih. 

Dotaknila se je tudi evropskih državljanskih pobud ter dogajanja in aktivnosti v preteklem letu, ko je bilo marsikaj omejeno, vendar pa je bilo kljub temu pomembno leto, med drugim tudi leto, ko smo obeležili 100. obletnico požiga in vrnitev Narodnega doma. Zaključila pa je z načrti in željami za prihodnost.