Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. februarja 20121

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 11. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.340.955 testiranj (PCR in HAGT). 11. 2. 2021 je bilo opravljenih 23.649 testiranj (5.151 PCR in 18.498 HAGT) in potrjenih 1.055 novih okužb s COVID-19 (850 PCR in 205 HAGT), kar skupno znaša 4,5 odstotka pozitivnih testov (16,5 odstotka PCR in 1,1 odstotka HAGT). Do 11. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 63.378 oseb, z dvema odmerkoma pa 45.450.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 11. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 789 bolnikov s COVID-19, od tega 154 na intenzivni negi, 71 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 15 oseb, od marca 2020 skupaj 3.691.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 12. 2. 2021 vključenih 1.236 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 198 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije(CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem. Izdal je Odredbo za pomoč zdravstvenega osebja Vojaške zdravstvene enote pri izvajanju testiranja s hitrimi antigenskimi testi za diagnostiko COVID-19 v Gasilski šoli.

Pripadnik Enote za psihološko pomoč Civilne zaščite (CZ) je izvedel razbremenilne pogovore v Klicnem centru za informacije o koronavirusu.

Pripadniki Slovenske vojske so pomagali pri izvedbi hitrega testiranja.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

 

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 6.37 se je v naselju Stranska vas, občina Dobrova-Polhov Gradec, pod teniškim centrom sprožil zemeljski plaz in zasul lokalno cesto, ki je neprevozna. Obveščeni so bili upravljalec ceste, poveljnik civilne zaščite občine in Policija.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.12 je bila na odseku hitre ceste med razcepom Nanos in priključkom Selo ukinjena zapora prometa 2. stopnje zaradi burje. V veljavi je ostala zapora 1. stopnje, to je za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 6.19 dalje je veljala na odseku regionalne ceste Podnanos–Manče–Vipava zaradi burje zapora prometa 2. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, vsa vozila s ponjavami in hladilnike.

Od 7.19 dalje je veljala na odseku regionalne ceste Podnanos–Manče–Vipava zaradi burje zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 11.03 dalje so regionalne ceste v Vipavski dolini normalno prevozna. Ni omejitev.

Od 19.31 je na HC H4, med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje 2. stopnje prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Ob 16.13 uri je bila na odseku regionalne ceste med Vipavo, Mančami in Podnanosom v občini Vipava zaradi vetra, ki je dosegel hitrost 80 - 100 km/h omejitev prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 18.22 uri je bila na odseku regionalne ceste med Vipavo in Ajdovščino v občini Vipava zaradi vetra, ki je dosegel hitrost 80 - 100 km/h omejitev prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 19.22 se zaradi moči vetra na tem odsekih regionalnih cest spreminjajo zapore za določene kategorije vozil.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.34 so nad Planino pod Golico, občina Jesenice, turni smučarji našli mrtvo osebo. Poletel je helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) in Gorske reševalne službe (GRS) z Brnika. Truplo so po ogledu policije prepeljali v dolino in ga predali pogrebni službi.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.07 si je v naselju Štula, občina Ljubljana, delavec pri delu poškodoval nogo. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so poškodovanega oskrbeli ter prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 12.19 na Hradeckega cesti v Ljubljani, delovni stroj zaposlenega stisnil v prsni koš. Poškodovanega so zaposleni sami prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Ptuj

Ob 08.30 so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Destrnik, Desenci in Podvinci, skupaj s policisti iskali pogrešano osebo na območju občine Destrnik.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 19.54 je v križišču Kajuhove in Šmartinske ceste v Ljubljani osebno vozilo trčilo v otok med cestnima pasovoma. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in vozišče očistili razlitih motornih tekočin. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.22 je na križišču med Idrijsko, Goriško in Vipavsko cesto v Ajdovščini, sunek burje prevrnil prikolico in nagnil tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so zavarovali kraj nesreče, stabilizirali tovornjak in prikolico, ter jih postavili na kolesa. Očistili so tudi manjšo količino razlitih motornih tekočin na cestišču. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.45 sta na Šmarješki cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulatorja na vozilih. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so na kraju ugotovili, da ni poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.44 je v naselju Straža pri Raki, občina Krško, zagorela bivalna prikolica. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so požar pogasili.

Izpostava Celje

Ob 7.56 so v naselju Lekmarje, občina Šmarje pri Jelšah, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Sveti Štefan in Šmarje so izpraznili kurišče, ohladili dimnik in ga pregledali s termo kamero, ter prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 8.17 je v Ločah v občini Slovenske Konjice zagorelo v sušilnem sistemu objekta. Gasilci PGD Loče in Slovenske Konjice so zavarovali kraj, zaprli dotok sekancev v sistem in s termovizijsko kamero pregledali sistem in okolico tuljave.

Ob 21.21 je v naselju Spodnje Negonje v občini Rogaška Slatina zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Rogaška Slatina so zavarovali kraj, pogasili goreče saje, očistili dimnik in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.45 je na ulici Roje v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, na balkonu mansarde gorelo suho cvetje. Požar so že z gasilnikom pogasili lastniki in policist pred prihodom gasilcev Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Homec, ki so nato dokončno pogasili požar in preventivno pregledali okolico.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.43 so v vasi Selišče, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin posredovali, kjer so pogasili goreče saje v dimniku. Pred ponovno uporabo dimnika so lastniku naročili pregled s strani dimnikarja.

Ob 14.36 so v Idrskem, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid, v stanovanjskem objektu v dimniku pogasili saje, ga očistili in pregledali s termo kamero.

Ob 19.30 so se v naselju Idrsko, občina Kobarid, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Kobarid.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.10 so v ulici K Roku v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar omejili in pogasili, ter s termo kamero pregledali okolico dimnika. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Postojna

Ob 8.50 so v ulici Pod Gradom v Ložu, občina Loška Dolina, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Stari trg so požar omejili ga nadzirali do izgoretja saj, ter preventivno s termo kamero pregledali celoten dimnik ter del ostrešja. Odsvetovano je kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 8.38 je na avtocesti Celje - Maribor pri počivališču Zima, občina Šentjur, zagorelo tovorno vozilo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so zavarovali kraj, pogasili ogenj, vozilo pregledali s termo kamero ter odklopili električne vire napajanja na tovornem vozilu. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.44 je na Smledniški cesti v Kranju na požarišču počila vodovodna cev. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so v sodelovanju z dežurnim delavcem komunalnega podjetja zaprli glavni vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnje nekontrolirano iztekanje vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.21 sta na Kidričevi ulici v Ajdovščini gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina posredovala, kjer je močan veter odtrgal fasado na stanovanjskem objektu. Fasado sta zavarovala in obtežila.

 Ob 17.41 je v Žagarjevi ulici, občina Tolmin, oseba obležala na tleh. Gasilci PGD Tolmin so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in vstopili v stanovanje. Osebo so oskrbeli tolminski reševalci.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, bodo v soboto na Primorskem sunki burje na izpostavljenih mestih dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro. Burja bo ponoči pričela slabeti.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/