Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša je predlagal novega ministra za zdravje Janeza Poklukarja

Predsednik vlade Janez Janša je danes v Državni zbor poslal predlog za novega ministra za zdravje, in sicer je kot kandidata predlagal Janeza Poklukarja.

Janez Poklukar

Janez Poklukar | Avtor Nebojša Tejić/STA

Janez Poklukar je končal študij medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani in se zaposlil v Splošni bolnišnici Jesenice. V začetku leta 2013 je postal predstojnik oddelka za interno medicino, kjer je bil odgovoren za organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje oddelka. Leta 2014 je postal vršilec dolžnosti in pozneje direktor Splošne bolnišnice Jesenice, ki jo je uspešno vodil do julija 2019 in v tem času tudi uspešno zaključil njeno sanacijo. Avgusta 2019 je prevzel vodenje Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, največjega zdravstvenega zavoda v regiji in državi, kjer se je soočil tako z zahtevnim finančnim položajem bolnišnice in sanacijskimi postopki kot z izzivi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije virusa SARS CoV-2 (COVID-19). Pod njegovim vodstvom so se z dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike uspešno spopadli z vsemi zahtevnimi razmerami, uspelo jim je tudi zagotoviti učinkovito zdravljenje in oskrbo bolnikov. V desetih dneh je vodstvu uspelo končati obnovo prostorov, ki so se sicer obnavljali že 12 let, in jih v najkritičnejših trenutkih predati v uporabo.

Janez Poklukar je pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako pa tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti.

Predsednik vlade Janez Janša je v utemeljitvi predloga za kandidaturo še zapisal, da je po njegovi presoji Janez Poklukar primeren kandidat za ministra za zdravje in Državni zbor zaprosil, da se v skladu s poslovniškimi določili poskrbi za čimprejšnjo izvedbo postopkov, potrebnih za imenovanje novega ministra.