Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o potovanjih v sosednje države

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Konzularna predstavništva Republike Slovenije dnevno prejemajo številna vprašanja slovenskih državljanov glede prehajanja državne meje v času zimskih počitnic in dopustovanja. Na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ponovno poudarjamo, da turistična potovanja niso med dovoljenimi razlogi za prost vstop v večino sosednjih držav.

Za Italijo velja, da mora obiskovalec ob vstopu v državo s samoizjavo dokazati namen vstopa v državo, morebitnemu prekrškarju pa sledi dokaj visoka globa. Za vstop v Avstrijo se mora potnik registrirati preko njihove spletne aplikacije, pri čemer turistična potovanja ne spadajo med dovoljene razloge potovanj. Avstrijski organi v takih primerih potniku zavrnejo vstop. Enako velja tudi za potovanja na Madžarsko. Ob vstopu v vse sosednje države je potrebno predložiti negativen PCR test (v Avstriji lahko tudi HAC test) ali oditi v karanteno do negativnega izvida testa po testiranju v državi.

V teh državah so hotelski kompleksi večinoma zaprti, pogoste pa so tudi omejitve in kontrole na mejah zveznih dežel in regij. Podatki o stanju glede covida-19 v teh štirih in drugih državah so dostopni na spletni strani ministrstva.

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije opozarja vse tiste, ki bi se ali se bodo kljub temu odpravili na pot, da jim v primeru incidentne situacije v tujini ne bomo mogli nuditi konzularne asistence ali kako drugače pomagati.