Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 10. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.315.067 testiranj (PCR in HAGT). 10. 2. 2021 je bilo opravljenih 26.270 testiranj (5.482 PCR in 20.788 HAGT) in potrjenih 1.385 novih okužb s COVID-19 (992 PCR in 393 HAGT), kar skupno znaša 5,3 odstotka pozitivnih testov (18,1 odstotka PCR in 1,9 odstotka HAGT). Do 10. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 57.595 oseb, z dvema odmerkoma pa 44.141.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 10. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 828 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 76 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 10 oseb, od marca 2020 skupaj 3.676.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 11. 2. 2021 vključenih 1.272 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 208 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V skladu z načrtom sproščanja ukrepov je Vlada RS ob prehodu države v oranžno fazo odločila, da se s ponedeljkom ukine omejitev gibanja na občine in regije, dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi, odprejo pa se tudi vse servisne dejavnosti in trgovine. V šole se bodo vrnili učenci vseh razredov osnovnih šol in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Na fakultetah bodo dovoljeni izpiti in seminarji z do 10 študenti. V vzhodnem delu države bodo naslednji teden šolske počitnice.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je distribucijo hitrih antigenskih testov za zdravstvene domove.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

 

Potresi

Ob 15.09 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Velikih Lašč, 28 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci širšega območja Velikih Lašč. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici Evropska makroseizmična lestvica (EMS-98).

 

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.12 se je v naselju Bela Peč, občina Kamnik, sprožil zemeljski plaz. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik in Sela so zavarovali območje ter plaz pokrili s polivinilom. Ker plaz ogroža tudi objekt v bližini, so gasilci evakuirali stanovalca.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.17 se je na cesto Leše - Prevalje v občini Prevalje na vozišče vsul manjši zemeljski plaz. Plaz so sanirale občinske pristojne službe.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Od 13.51 je bila na HC H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje.  Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 18.30 je bila na regionalni cesti Podnanos–Manče–Vipava in Vipava–Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton

Ob 19.13 je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora 2. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Od 20.14 dalje je cesta Vipava–Ajdovščina normalno prevozna.

Od 20.57 je bila na cesti Vipava–Ajdovščina zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Od 17.58 je bila regionalni cesti Ajdovščina–Selo, občina Ajdovščina, zaradi burje uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Ob 19.13 je bila na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje uvedena zapora 2. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Od 20.14 dalje je cesta Vipava–Ajdovščina normalno prevozna.

Ob 17.58 je bila na cesti Selo–Ajševica–Vogrsko, občina Nova Gorica, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton

Od 22.45 je cesta Selo–Ajševica–Vogrsko normalno prevozna.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.41 je v naselju Anhovo, občina Kanal, v podjetju delavec pri delu na izmenjevalcu toplote padel z lestve in si poškodoval glavo. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in nato prepeljali v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.58 sta na hitri cesti Vipava–Ajdovščina, občina Vipava, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj nesreče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 21.10 je na regionalni cesti Ajdovščina–Vipava pri kraju Žapuže kombinirano vozilo podrlo pešca, ki je na kraju podlegel poškodbam. Posredovali so gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP Ajdovščina. Gasilci so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom pri razsvetljavi kraja dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.20 je na Šentjernejski cesti v Novem mestu osebno vozilo trčilo v peško. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so poškodovano občanko na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.57 je v naselju Imeno v občini Podčetrtek zagorelo v shrambi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Imeno in Podčetrtek so požar pogasili, zaprli in ohladili jeklenko ter jo iznesli na prosto. Gasilci so tudi prostore pregledali s termovizijsko kamero. Zaradi požara je nastala materialna škoda.

Ob 10.20 je v naselju Brezovec pri Rogatcu v občini Rogatec zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Rogatec so pregledali in očistili dimnik ter pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 13.14 so se v naselju Reka, občina Laško, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Laško so s termovizijsko kamero pregledali tuljavo in okolico, preventivno prečistili celotno tuljavo, ki je zaradi pregretja počila, prezračili zadimljenje prostore ter lastniku prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarske službe. Na kraju sta bila tudi prisotna policista PP Laško.

Izpostava Koper

Ob 18.33 so se v naselju Marezige, občina Koper, vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper in PGD Babiči so požar pogasili, dimnik očistili in pregledali s termo kamero. Odsvetovali so uporabo dimnika do pregleda s strani dimnikarja.

Izpostava Kranj

Ob 3.10 je na Smledniški cesti v Kranju zagorelo v nestanovanjskem objektu, v katerega sklopu so vrtec gostinski lokal in trgovina. Aktivirani so bili gasilci Gasilske reševalne službe (GARS)  Kranj ter PGD Kranj Primskovo, Kokrica, Britof, Prebačevo-Hrastje, Goriče, Breg ob Savi, Bitnje, Besnica, Žabnica in Golnik. Pol objekta, trgovina, gostinski lokal in prostori skupne kurilnice, je uničeno. Gasilci so v nadaljevanju razkopali pogorišče, pogasili še dodatno odkrita žarišča in do zaključka intervencije izvajali gasilsko stražo. O požaru so bile obveščene pristojne službe.

Ob 14.51 je v naselju Loka, občina Tržič, zagorelo v mizarski delavnici. Požar so pogasili zaposleni sami pred prihodom gasilcev PGD Bistrica pri Tržiču, ki so nato pregledali prostore in izpraznili silos z žagovino ter pogasili posamezna tleča mesta.

Ob 23.12 so se na Hafnarjevi poti v Stražišču, občina Kranj, vžgale saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj so goreče saje pogasili, dimnik očistili ter s termo kamero pregledali dimnik in okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.30 je bil na Mali ulici v Ljubljani opažen dim v kletnih prostorih večstanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so pogasili goreče cigaretne ogorke v svetlobnem jašku ob objektu in nato prezračili kletne prostore.

Ob 16.49 je v naselju Peščenik v občini Ivančna Gorica gorela lopa ob ribniku. Gasilci PGD Višnja Gora in Stična so požar v velikosti 25 kvadratnih metrov, ki je lopo popolnoma uničil, pogasili in prekopali požarišče.

Ob 21.20 je prišlo v Čufarjevi ulici na Viru, občina Domžale, do dimniškega požara v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Vir in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so dimnik ohladili, očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 23.18 je ob Vojkovi cesti v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa velikosti 2x3 metre. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Aktivirani so bili tudi gasilci PGD Stožice in Tomačevo-Jarše, vendar njihova pomoč ni bila potrebna. Lopa je bila v požaru uničena.

Izpostava Maribor

Ob 19.40 so v Vrtni ulici v Selnici ob Dravi gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Selnica ob Dravi so dimnik očistili in pregledali z termo kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.48 so v naselju Prvačina, občina Nova Gorica, zagorele saje v dimniku enostanovanjske hiše. Gasilci PGD Dornberk in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so požar pogasili, očistili dimnik in pregledali okolico požarišča.

Ob 17.53 je v Lokavcu v občini Ajdovščina zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.11 so na Lavričevi cesti v Ajdovščini v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so požar pogasili in skupaj z dimnikarjem opravili pregled naprave.

Ob 21.10 je v naselju Prapetno, občina Tolmin, gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Tolmin, ki so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in lastniku prepovedali nadaljnjo uporabo zaradi poškodovane tuljave.

Izpostava Postojna

Ob 3.24 je v naselju Osredek v občini Cerknica zagorel bivalni prostor nad garažo poleg stanovanjske hiše. Požar, ki je zajel ostrešje in bivalni prostor, so pogasili gasilci PGD Sv. Vid, Begunje, Bezuljak, Cajnarje in Otave.

Izpostava Ptuj

Ob 20.47 je v naselju Grajenščak, občina Ptuj, v stanovanjski hiši zagorela notranja elektro omarica. Še pred prihodom gasilcev je lastnik z gasilnim aparatom pogasili požar. Gasilci PGD Grajena in Ptuj so s termo kamero pregledali požarišče in prostore ter v kurilnici preventivno zavarovali peč za centralno ogrevanje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ptuj

Ob 18.09 so v naselju Strnišče v občini Kidričevo zagorele smeti na njivi. Požar, ki zajel tri kubične metre smeti, so pogasili gasilci PGD Talum Kidričevo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.42 je v Fabianijevi ulici v Ljubljani gorelo v zabojniku za papir. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so požar pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.13 sta v naselju Preserje, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) odstranila in do uničenja shranila na varno na vrtu najdeno topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg iz obdobja prve svetovne vojene.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.16 so v naselju Škale, občina Velenje, gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom izvlekli vozilo nazaj na vozišče.

Izpostava Kranj

Ob 7.57 je v naselju Zgornje Bitnje, občina Kranj, tovorno vozilo zapeljal z vozišča. Gasilci GARS Kranj so tovorno vozilo s tehničnim posegom postavili nazaj na vozišče.

Ob 12.57 so v naselju Bohinjska Bela, občina Bled, gasilci PGD Bohinjska Bela s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjskega objekta in tako omogočili vstop reševalcem NMP Bled do obolele osebe. Gasilci so tudi reševalcem nudili pomoč pri prenosu obolele osebo do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.11 so v naselju Zalog pod sveto Trojico, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 16.12 so v naselju Zgornja Kungota, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 4.56 je v Hrpeljah, občina Hrpelje -Kozina, zaradi počene vodovodne cevi voda zalila stanovanje. Gasilci PGD Materija so zaprli ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ptuj

Ob 1.21 je v Turškem vrhu, občina Zavrč, padlo drevo na cesto. Gasilci PGD Zavrč so drevo razžagali in odstranili.

 

Napoved za naslednje dni

V petek bo sprva pretežno jasno, nekaj oblačnosti bo predvsem na Primorskem. Čez dan bo delno jasno, tudi v notranjosti bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem okoli 4 °C.

Ponoči bo pretežno jasno, nekaj koprenaste oblačnosti bo na jugu Slovenije. Burja na Primorskem se bo krepila. Najnižje jutranje temperature bodo od -17 do -7, v krajih z burjo okoli -2 °C.

V soboto bo pretežno jasno, zlasti na vzhodu Slovenije bo popoldne občasno tudi zmerno oblačno. Na Primorskem bo pihala močna burja, drugod po državi pa bo pihal severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od -6 do -1, na Primorskem okoli 2 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo jasno z mrzlim jutrom. Burja na Primorskem bo v nedeljo oslabela in v ponedeljek ponehala.

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/