Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na spletnem dogodku Inštituta za strateške rešitve

Minister za finance mag. Andrej Šircelj se je v sredo, 10. 2. 2021, udeležil mednarodnega spletnega dogodka The Adriatic Journal: Strategic Foresight 2021, na katerem je Inštitut za strateške rešitve predstavil tudi izdajo svoje letne revije. Njen nosilni del so tudi strateške napovedi v regiji Zahodnega Balkana.
Portretna fotografija

Minister Andrej Šircelj | Avtor: Polona Avanzo

Minister je za revijo zapisal: "Za spopad s koronavirusom so bili ključni hitri in učinkoviti ukrepi. Do zdaj je Slovenija sprejela več zakonodajnih paketov, ukrepi pa so namenjeni tistim ljudem in podjetjem, ki najbolj potrebujejo pomoč." V nadaljevanju je poudaril, da je slovenski finančni sistem ohranil stabilnost. "To potrjujejo tudi bonitetne agencije, ki Slovenijo uvrščajo med najbolj zanesljive države za naložbe," je še zapisal minister.

Minister je v uvodnem nagovoru poudaril, da je pandemija spremenila naša življenja in tudi poslovanje, ampak da smo se v Sloveniji odzvali hitro in učinkovito. Kriza zaradi pandemije covid-19 je nekatere sektorje prizadela bolj kot druge, z ukrepi pa smo zaščitili delovna mesta in podjetja. Pomembna novica je tudi cepivo, saj pomeni, da je luč na koncu tunela vedno bližje. Kljub posledicam pandemije se moramo osredotočiti na nove priložnosti, predvsem na tiste, ki jih prinašajo digitalne tehnologije.

Minister Šircelj je še dejal: "Vsaka kriza nam daje priložnosti. Ena izmed teh je vsekakor  digitalizacija. Digitalne tehnologije so vedno bolj prisotne in tudi spreminjajo naša življenja. Tudi danes imamo virtualno razpravo. Prednosti in pomanjkljivosti so, ampak lahko rečemo, da je digitalizacija danes dejstvo. Je tudi orodje za vzpostavljanje in ohranjanje povezav. Ne samo na ravni osebnih odnosov, ampak tudi na področju gospodarstva in financ."

"Če bomo želeli zagotoviti ustrezno konkurenčnost in razvoj, moramo digitalni prehod obravnavati prednostno, tako v finančnem kot tudi v širšem gospodarskem sektorju. Tudi Evropska komisija z namenom zagotavljanja enakih pogojev za vse v gospodarskem in naložbenem načrtu za Zahodni Balkan opozarja na nujnost in podporo digitalnega razvoja v tej regiji."

Glede rabe digitalnih tehnologij v Sloveniji je minister Šircelj povedal: "Raba digitalnih tehnologij je precej napredna, predvsem v avtomobilskem sektorju, e-trgovanju, turizmu, v podjetjih, ki delujejo v mednarodnih vrednostnih verigah, na področju umetne inteligence in blockchain tehnologije."

"Digitalizacija je pomembna tudi za ožji finančni sektor, tako za podjetja kot za potrošnike. Vsi uporabljamo nove tehnologije. Digitalne finance so še posebej pomembne. Prinašajo veliko prednosti, na primer širši in hitrejši dostop do posojil, vključno z državnimi jamstvi, predstavljajo pa tudi določena tveganja. Zato je treba pri prehodu k digitalnim financam zagotavljati finančno stabilnost, zaščito potrošnikov, integriteto trga in varnost."

Za zaključek je minister Šircelj dejal: "Danes se moramo zavedati, da se prihodnost ne bo načrtovala izključno na nacionalni ravni, ampak na evropski in globalni ravni. Izzivi, ki so pred nami, bodo presegli meje in zato moramo sodelovati. S tokratnim hitrim in učinkovitim odzivom smo dokazali, da smo relativno iznajdljivi, da znamo delovati složno, da smo pripravljeni pomagati eden drugemu in da smo odločeni ohranjati stike in sodelovati ne glede na okoliščine. Menim, da smo se naučili, da smo skupaj močnejši. To je pomembno tudi za prihodnost. S to miselnostjo moramo vstopiti v ta nov, digitalen in zelen svet, ki mora biti prijazen za ljudi. Mislim, da je luč na koncu tunela blizu in da je čas, da postavimo temelje za uspešno obdobje, ki prihaja."