Skoči do osrednje vsebine

dr. Katica Cukjati in Tine Debeljak ml. (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Katico Cukjati in Tineta Debeljaka mlajšega (ml.), ženo in moža, pomembna kulturna stebra slovenske skupnosti v Argentini, časnikarja, njun vpliv pa je bil pomemben tudi na vrsto mladih, ki so svoje sobote preživljali na slovenskem srednješolskem tečaju Marka Bajuka, sta si aktivno prizadevala za osamosvojitev Slovenije.
Oba rojaka, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Alojzij Ambrožič in več na slovenci.si.

dr. Katica Cukjati in Tine Debeljak ml. | Avtor: Vir fotografije dr. Cukjati: Muzejsko društvo Škofja Loka, vir fotografije g. Debeljaka: Novi Glas.

Od blizu sta bila priči jugoslovanskemu napadu na Slovenijo, saj sta bila tiste zgodovinske dni leta 1991 v domovini. Kot glavni urednik Svobodne Slovenije, enega od osrednjih časopisov slovenske emigracije v svetu, je bil Debeljak v času osamosvojitve prek telefonske zveze v stalnem stiku s Slovenijo. Skrbel je, da so ažurno poročali o dogodkih in stanju, zaradi prednosti časovne razlike pa so pogosto kako vest objavili celo pred osrednjimi slovenskimi tiskanimi mediji.

Več o dr. Katici Cukjati in Tinetu Debeljaku ml. in njunem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.