Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 8. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.230.883 testiranj (PCR in HAGT). 8. 2. 2021 je bilo opravljenih 11.253 testiranj (1.493 PCR in 9.760 HAGT) in potrjenih 357 novih okužb s COVID-19 (204 PCR in 153 HAGT), kar skupno znaša 3,2 odstotka pozitivnih testov (13,7 odstotka PCR in 1,6 odstotka HAGT). Do 8. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 54.993 oseb, z dvema odmerkoma pa 42.716.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 8. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 945 bolnikov s COVID-19, od tega 162 na intenzivni negi, 41 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca 2020 skupaj 3.653.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb in število hospitaliziranih bolnikov sta padla pod 1.000, kar po vladnem Načrtu sproščanja ukrepov pomeni, da so izpolnjeni pogoji za prehod v oranžno fazo.

Danes so se v vseh regijah odprli vrtci in osnovne šole za učence prve triade.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 9. 2. 2021 vključenih 1.288 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 144 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin in pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Iz regijskega štaba CZ za Notranjsko so sporočili, da so morali posamezniki zaradi obveznega testiranja zaposlenih pred odprtjem nekaterih dejavnosti na  testiranje v drugo občino, saj hitro testiranje ni bilo organizirano v vseh občinah.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Iz večine ministrstev niso poročali o posebnostih.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 4.01 so v stanovanju v Gregoričevi ulici v Piranu gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP), nudili pomoč oboleli osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.19 so v naselju Gorenje Brezovo, občina Ivančna Gorica, gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Vrh pri Višnji gori nudili prvo pomoč z oživljanjem nenadno oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Po uspešni reanimaciji je bila oseba prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.06 so v Vuhredu, občina Radlje ob Dravi, gasilci PGD Vuhred nadaljevali z iskanjem od 6. 2. 2021 pogrešane osebe. Pregledali so brežino reke Drave, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.08 sta na Levstikovi cesti v Šoštanju v naletu trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Oskrbeli so jo reševalci Reševalne postaje (RP) Velenje. Gasilci PGD Velenje so zavarovali  kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali iztekle tekočine.

Izpostava Kranj

Ob 10.53 je v Spodnji Besnici, občina Kranj, voznik osebnega vozila izgubil oblast nad vozilom in zapeljal v graben. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom osebo rešili iz vozila in jo predali NMP Kranj, posuli absorbent po izteklih tekočinah, odklopili akumulator in z avtodvigalom vozilo postavili nazaj na cesto.

Ob 14.00 se je v Naklem v prometni nesreči kombiniranega vozila poškodovala ena oseb. Gasilci iz GARS Kranj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator vozila, sanirali iztekle motorne tekočine in z avtodvigalom postavili vozilo na cesto. Poškodovano osebo so oskrbeli in odpeljali reševalci NMP.

Ob 14.13 je na Lancovem, občina Radovljica, tovorno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci GARS Kranj so naletno in požarno zavarovali mesto prometne nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali in odstranili razlite motorne tekočine in nudili požarno varovanje pri nakladanju tovornega vozila na vlečno vozilo. 

Izpostava Novo mesto

Ob 11.18 je na Seidlovi cesti v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo na robnik in obstalo na brežini. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so vozilo z dvigalom postavili nazaj na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 18.38 je v kraju Zadrže, občina Šmarje pri Jelšah, zagorela izolacija dimnika. Posredovali so gasilci PGD Šmarje pri Jelšah, ki so zavarovali kurišče, odstranili uničeno izolacijo dimnika ter ga pregledali. Ogenj so pred prihodom gasilcev pogasili domačini.

Izpostava Kranj

Ob 17.10 je na Cesti revolucije na Jesenicah zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega bloka. Gasilci GARS Jesenice, PGD Jesenice, Koroška Bela in Hrušica so požar pogasili, prezračili celoten objekt in pregledali s termo kamero. Na kraju so bili prisotni reševalci NMP Jesenice in policisti Policijske uprave (PU) Kranj.

Ob 20.16 je na Cesti revolucije na Jesenicah zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega bloka. Gasilci GARS Jesenice in PGD Jesenice so požar pogasili, iz prostora odstranili goreče predmete , prezračili stopnišče in izmerili prisotnost  strupenih plinov. O dogodku so bili obveščeni policisti PU Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 so v naselju Čeplje, občina Lukovica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci iz PGD Prevoje so pogasili goreče saje, pregledali okolico dimnika, nudili pomoč pri čiščenju prostorov in svetovali obisk dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 15.04 sta na avtocesti, smer Slovenska Bistrica proti Tepanju, občina Slovenska Bistrica, zagoreli pnevmatiki prikolice tovornega vozila. Gasilci iz PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in pogasili goreči pnevmatiki.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.37 je v Josipdolu, občina Ribnica na Pohorju, zagorel večji kup odpadnih vej. Ogenj so pogasili gasilci PGD Ribnica - Josipdol.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 21.50 je bil na Teharjah, občina Celje, v objektu zaznan vonj plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka in širšo okolico, zaprli požarno pipo na objektu ter izvedli evakuacijo 13 stanovalcev. V kotlovnici so opravili meritve vsebnosti nevarnih plinov, zaprli ventile, prezračili celoten objekt ter prepovedali nadaljnjo  uporabo plina na celotnem objektu. Na kraju so bil prisotni policisti in  dežurni delavec pristojnega podjetja, ki je nudil strokovno pomoč .

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 23.42 se je na relaciji Perovec–Brezje pri Ločah v občini Slovenske Konjice zaradi okvare tovornega vozila po cestišču razlilo hidravlično olje. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, počistili razlite tekočine in oprali cestišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.36 je bilo na relaciji Dolenje Kronovo–Bela Cerkev, občina Šmarješke Toplice, cestišče onesnaženo z oljem. Gasilci GRC Novo mesto so cestišče razmastili in oprali v dolžini okoli enega kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.00 je so v Vrtojbi v občini Šempeter-Vrtojba našli neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato šrapnel kalibra 150 mm, mase 36,3 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.00 so v kraju Gradišče nad Prvačino v občini Nova Gorica našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno dve topovski granati, kalibra 75 mm, mase po 7 kg.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.48 je v Dolenjskih Toplicah občan na policijsko postajo prinesel ostanek neeksplodiranega ubojnega sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske regije sta ugotovila, da gre za ostanek minometne mine kalibra 81 mm, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne. Najdbo sta odstranila in uskladiščila do uničenja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 14.46 so v Gradnikovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli onemoglo osebo ter jo predali reševalcem NMP.

Ob 19.48 so v Virmašah, občina Škofja Loka, gasilci PGD Virmaše s tehničnim posegom vstopili skozi okno in omogočili reševalcem in policiji vstop v stanovanje.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.29 so v Ljubeljski ulici v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana odprli vrata stanovanja, kjer so našli onemoglo starejšo osebo in jo oskrbeli do prihoda reševalcev NMP. Reševalcem so nudili pomoč.

Izpostava Maribor

Ob 10.51 so na Kardeljevi cesti v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor odprli stanovanje, kjer se je nahajal onemogla oseba in omogočili reševalcem NMP dostop do nje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.58 so v Ulici Ludvika Bratuše v Ljutomeru gasilci PGD Ljutomer pomagali reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Ljutomer pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 17.06 so v Moškanjcih, občina Gorišnica, gasilci PGD Moškanjci nudili tehnično pomoč avtovleki pri postavitvi tovornega vozila nazaj na cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.28 je na cesto Vuhred–Ribnica na Pohorju, občina Radlje ob Dravi, iz pobočja padla večja skala. Odstranili so jo delavci  cestnega podjetja.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.15 je v ulici Nasipi v Trbovljah oseba ostala zaklenjena v garažnem prostoru. Posredovali so gasilci iz PGD Trbovlje-mesto, ki so s tehničnim posegom odprli vrata.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje je predvsem v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/