Skoči do osrednje vsebine

Virtualno zasedanje 9. vrha voditeljev držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske

Podpredsednik Vlade Republike Slovenije in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je udeležil zasedanja 9. vrha voditeljev držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske (t. i. Pobuda 17 + 1), ki ga je 9. 2. 2021 organizirala Ljudska republika Kitajska.
Minister Počivalšek na virtualnem zasedanju 9. vrha voditeljev držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske

Minister Počivalšek na virtualnem zasedanju 9. vrha voditeljev držav Srednje in Vzhodne Evrope in Kitajske | Avtor: MGRT

Gostitelj vrha je bil predsednik Ljudske republike Kitajske Ši Džinping, ki se je v govoru osredotočil na boj s pandemijo covida-19 in gospodarsko okrevanje po njej, povezljivost ter zeleno sodelovanje med članicami pobude in Kitajsko.

Minister Zdravko Počivalšek je v govoru poudaril pomen Pobude 17 + 1 kot praktičnega, transparentnega in k rezultatom usmerjenega mehanizma. Izrazil je tudi pripravljenost Slovenije za tesno sodelovanje z drugimi članicami pobude pri odpravljanju posledic pandemije covida-19.

Kljub večji prepoznavnosti Slovenije znotraj Pobude 17 + 1 si Slovenija želi bolj enakomerne ter uravnotežene blagovne menjave s Kitajsko. Minister je opozoril na pomen pravičnega gospodarskega okolja in enakih konkurenčnih pogojev za slovenska podjetja, ki spoštujejo načela enakega dostopa do trga in poštene konkurence. Izrazil je zadovoljstvo ob napredku pri sklepanju Celovitega investicijskega sporazuma med EU in Kitajsko ter poudaril nujnost nadaljevanja pogajanj o zaščiti investicij in s tem tudi izvajanja sporazuma.

Za povezljivost so še posebej pomembni infrastruktura in Luka Koper ter dostop do zalednih trgov srednje in vzhodne Evrope. Minister je spregovoril še o uspešnem sodelovanju Slovenije v koordinacijskem mehanizmu za gozdarstvo, ki mu predseduje. Izrazil je zadovoljstvo, da je Slovenija z letošnjim letom prevzela tudi koordinacijo mehanizma za zimske športe.

Ob koncu zasedanja je bil sprejet zaključni dokument, ki vsebuje načrt dogodkov za leto 2021.