Skoči do osrednje vsebine

Sodelovanje v mednarodnih operacijah in misijah na Zahodnem Balkanu ostaja prioriteta

Na virtualni novinarski konferenci v torek, 9. februarja, je generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Uroš Zorko predstavil trenutne in prihodnje načrtovane aktivnosti, ambicije in izzive sodelovanja Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah s poudarkom na Zahodnem Balkanu, predvsem na Kosovu ter v Bosni in Hercegovini, kjer Slovenska vojska in Ministrstvo za obrambo s civilnimi strokovnjaki uspešno izvajata naloge že skoraj 25 let.

Republika Slovenija se sicer uvršča med države z visoko stopnjo varnosti, vendar lahko sodobni varnostni izzivi v soseščini in širše posredno in neposredno vplivajo na varnost naše države in vseh nas. V tem pogledu strateški nacionalni interes še naprej ostajajo varnostna stabilizacija in vključevanje držav Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije, njihovo povezovanje ter vzdržen razvoj in napredek.

Republika Slovenija je pripadnike Slovenske vojske v mednarodno operacijo prvič napotila prav v regijo Zahodnega Balkana, kjer so do zdaj sodelovali v 30 različnih operacijah s skupno preko 14.000 pripadnikov. Danes več kot 75 odstotkov v mednarodne operacije in misije napotenih pripadnikov Slovenske vojske deluje prav na Zahodnem Balkanu. Kontingenti Slovenske vojske sodelujejo v Natovi operaciji Kfor na Kosovu (z našim največjim, skorajda 250-članskim kontingentom), v operaciji EU Eufor Althea v Bosni in Hercegovini z devetimi pripadniki ter v Natovih poveljniško-svetovalnih strukturah v Sarajevu, Beogradu in Skopju s skupno sedmimi pripadniki. Od leta 2016 je Slovenija neprekinjeno uspešno vodila tudi Natovo pisarno v Skopju, ki bo z marcem zaprla svoja vrata, saj je Severna Makedonija medtem že postala polnopravna članica Nata.

Že 42. slovenski kontingent v operaciji Kfor na Kosovu je včeraj, 8. februarja, prvič obiskal tudi minister za obrambo Matej Tonin skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, in izrazil nadaljnjo trdno zavezanost tej operaciji in širši regiji ter s strani poveljnika Kfor tudi tokrat prejel pohvale glede profesionalnosti, izurjenosti in dodane vrednosti pripadnikov Slovenske vojske v operaciji zaradi poznavanja jezika in kulture. Del slovenskega kontingenta tvorijo tudi civilni strokovnjaki, ki s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami svetujejo pri razvoju kosovskih varnostnih sil ter kot politični svetovalci neposredno poveljniku Kfor.

Sodelovanje v operacijah na Zahodnem Balkanu v prihodnje

Sodelovanje v operacijah na Zahodnem Balkanu ostaja prioriteta, pri čemer bo večji poudarek v prihodnje namenjen kvalitativnemu vidiku sodelovanja, glede na zunanjepolitične ambicije Slovenije v regiji in na drugih kriznih območjih ter omejene kadrovske vire Slovenske vojske. Postopna delna rekonfiguracija prispevka v Kfor, ki sicer ostaja najštevilčnejši kontingent Slovenske vojske v tujini,  vodi v smer zmanjšanja kinetičnih nalog Slovenske vojske v dogovoru z zaveznicami. Del sil iz Kfor bo postopno preusmerjen v operacijo Eufor Althea v Bosni in Hercegovini, v misijo EU v Maliju in v nadaljnje angažiranje v preoblikovanih misijah v Iraku. Kot je na novinarski konferenci napovedal generalni direktor Zorko, se bo skladno z ambicijami in lastnimi potrebami krepila tudi pripravljenost naših enot v okviru Natovih odzivnih sil (NRF), Natove pobude pripravljenosti (NRI) in v času slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 tudi v Bojni skupini EU.

Generalni direktor Direktorata za obrambno politiko je poudaril, da se bodo prilagoditve zgodile postopno, v dogovoru in skladno z zmožnostmi tekom letošnjega in tudi še v naslednjem letu.  Kot je pojasnil, bi lahko bil naslednji kontingent, ki bo napoten v operacijo Kfor v aprilu do 30 pripadnikov manjši. Prispevek  v operacijo Eufor Althea v Bosni in Hercegovini pa se bo povečal na 20 pripadnikov in nadgradil s civilnim medresorskim  prispevkom. Prilagoditve bodo okrepile prispevke k mirovnim in stabilizacijskim naporom mednarodne skupnosti, hkrati pa se bo omogočil tudi močnejši razvojni potencial Slovenske vojske.

Video posnetek konference (youtube MO)

Generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Uroš Zorko med video konferenco

Generalni direktor Direktorata za obrambno politiko mag. Uroš Zorko | Avtor: Monika Sušanj, MORS