Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. februarja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.229.083 testiranj (PCR in HAGT). 7. 2. 2021 je bilo opravljenih 3.831 testiranj (1.565 PCR in 2.266 HAGT) in potrjenih 304 novih okužb s COVID-19 (234 PCR in 70 HAGT), kar skupno znaša 7,9 odstotka pozitivnih testov (15 odstotka PCR in 3,1 odstotka HAGT). Do 7. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 54.589 oseb, z dvema odmerkoma pa 42.609.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 7. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 946 bolnikov s COVID-19, od tega 160 na intenzivni negi, 25 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 12 oseb, od marca 2020 skupaj 3.634.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 2. 2021 vključenih 561 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 21 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

 

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu.

Štab CZ za Notranjsko je poročal o velikem številu klicev predstavnikov obrti in gospodarstva, saj na področju celotne regije, zaradi kadrovskih preobremenitev in načrtovanih testiranj zaposlenih v šolstvu in vrtcih, nobena od zdravstvenih inštitucij jutri ne bo izvajala testiranj za potrebe gospodarstva, zaradi česar lastniki ne bodo mogli odpreti trgovskih lokalov.

Štab CZ za Vzhodno Štajersko je poročal, da jih je zdravstveni dom zaprosil za pomoč pri jutrišnjem hitrem testiranju zaradi pričakovanega velikega števila ljudi (postavitev koridorjev za testirance ter pomoč pri nadzoru situacije).

Štabi CZ za Notranjsko, Posavje, Pomurje, Obalno, Severno Primorsko in Gorenjsko regijo so poročali, da so že danes izvajali pomoč pri hitrem testiranju zaposlenih v vrtcih in osnovnih šolah.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilska enota širšega pomena je razkužila en objekt v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med vikendom oz. ob praznikih imajo nekatera ministrstva organizirana dežurstva oziroma so vodje in določeni strokovni sodelavci dosegljivi po telefonu.

 

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 9.07 je v Podljubelju, občina Tržič, voda potoka Mošenik spodkopala zemljo v bližini stanovanjskega objekta. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Podljubelj in predstavnik CZ Tržič so si ogledali kraj dogodka. Glede sanacije so se posvetovali s strokovnjaki.

Ob 9.34 je v Gosposvetski ulici v Kranju meteorna voda zalivala kletne prostore objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s tehničnim posegom omogočili normalno odtekanje meteorne vode.

Ob 11.50 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Škofjeloški cesti v Kranju. Gasilci GARS Kranj in PGD Stražišče so vodo izčrpali.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.34 je v naselju Krtina, občina Domžale, meteorna voda zalivala hlev. Gasilci PGD Studenec in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so iz objekta izčrpali okoli 20 kubičnih metrov vode.

Izpostava Maribor

Ob 9.50 so v naselju Pesnica pri Mariboru, občina Pesnica, gasilci PGD Pesnica iz kletnih prostorov stanovanjske stavbe izčrpali meteorno vodo.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 12.19 se je na Pohorju, občina Slovenska Bistrica, poškodovala pohodnica. Reševalci Gorsko reševalne službe (GRS) Maribor so jo oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila, s katerim je bila prepeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.07 je helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala osebo po reanimaciji iz naselja Globel, občina Sodražica, v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Žimarice – Globel - Podklanec so zavarovali pristanek in vzlet helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Ob 15.23 so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale v Ulici Antona Skoka v Domžalah do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) oživljali osebo. Iz zgornjega nadstropja so jo nato prenesli do reševalnega vozila, predali reševalcem ZD Domžale, ki so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.51 se je na reki Dravi na območju Vuhreda v občini Radlje ob Dravi nadaljevala iskalna akcija za pogrešano osebo. Gasilci PGD Vuhred so s pomočjo čolna preiskali del reke Drave, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.57 je v Vrbini, občina Krško, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v nasad jabolk. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter nudili pomoč policiji in vlečni službi. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.46 se je na cesti v bližini naselja Sadinja vas pri Dvoru, občina Žužemberk, osebno vozilo prevrnilo in obstalo na kolesih na cestišču. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, umaknili vozilo s ceste, nudili pomoč policiji ter dvema poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Novo mesto, ki so ju oskrbeli na kraju in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.20 so v Andražu nad Polzelo v občini Polzela zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Andraž nad Polzelo, Ločica ob Savinji in Polzela so izpraznili kurišče, pogasili goreče saje ter dimnik očistili in pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.31 so v Grajski vasi v občini Braslovče zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Grajska vas, Gomilsko in Braslovče so varovali objekt do izgoretja saj, dimnik očistili ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 je v naselju Gobnik v občini Litija zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrovka, Tihaboj in Litija so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov pogasili in uspeli ohraniti tramove. Objekt in okolico so preventivno pregledali tudi s termovizijsko kamero. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Gabrovka.

Ob 19.51 so v Kajuhovem naselju v Kočevju gorele saje v dimniku stanovanjskega bloka. Gasilci PGD Kočevje so opravili pregled in počakali, da so saje dogorele. Odsvetovali so kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Maribor

Ob 13.57 so se v Prvomajski ulici v Mariboru vnele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor in PGD Brezje so počakali do izgoretja saj in očistili ter pregledali dimno tuljavo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.19 so v Ulici Edvarda Kocbeka v Svetem Juriju ob Ščavnici v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje. Gasilci PGD Sveti Jurij ob Ščavnici, Stara Gora in Dragotinci so počakali, da so saje pogorele ter pregledali objekt.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.32 je na Jarški cesti v Ljubljani na območju pokopališča Žale gorel zabojnik za sveče. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 22.22 sta v ulici Zvezda v Ljubljani, ob garaži stanovanjskega objekta, gorela komunalna zabojnika. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili. Ogenj je poškodoval tudi zunanji del garaže

 

Eksplozije

Izpostava Celje

Ob 12.54 je v Žičah, občina Slovenske Konjice, prišlo do eksplozije avtodoma in uhajanja plina. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice in Žiče, ki so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje na vozilu.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.20 je občan pri naselju Dolgi Laz, občina Tolmin, v gozdu naletel na tri italijanske ročne bombe, skupne mase 0,6 kg, iz obdobja 2. svetovne vojne in italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg iz obdobja iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe varno odstranila in do uničenja uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.56 so v Prisojah v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 11.30 je na Vurnikovem trgu v Radovljici v dvigalu objekta ostala ujeta ena oseba. Gasilci PGD Radovljica so osebo s tehničnim posegom rešili iz dvigala, dvigalo odklopili iz obratovanja in obvestili servisno službo.

Ob 15.36 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri prenosu obolele osebe v Zgornji Besnici, občina Kranj.

Izpostava Maribor

Ob 10.56 so v Milčinskega ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata sobe v stanovanjski stavbi, v katero se je zaklenil otrok.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.05 so gasilci PGD Podbrdo v Podbrdu, občina Tolmin, očistili zamašeni prepust ob stanovanjski hiši.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.08 so na lokalni cesti Čolnišče–Zagorje ob Savi, občina Zagorje ob Savi, gasilci PGD Čolnišče razžagali in odstranili podrto drevo s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je predvsem v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/