Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Prešernov dan podaril roman Draga Jančarja doajenu diplomatskega zbora apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu

V Sloveniji danes praznujemo enega najpomembnejših slovenskih praznikov, Prešernov dan. Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je ob tej priložnosti danes na gradu Strmol podaril knjigo "To noč sem jo videl", ki jo je napisal eden najbolj uveljavljenih in najbolj prevajanih sodobnih slovenskih pisateljev Drago Jančar, doajenu diplomatskega zbora in apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu.
med predajo knjige

Doajen diplomatskega zbora, akreditiran v Sloveniji, apostolski nuncij Jean-Marie Speich in minister dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Drago Jančar je leta 2003 prejel najvišje slovensko odlikovanje zlati častni znak svobode za izjemno ustvarjalno delo ter obogatitev slovenske in svetovne književnosti ter uveljavitev slovenskega ugleda v svetu. Prav tako je prejel številne slovenske in mednarodne literarne nagrade, med drugim leta 1993 Prešernovo nagrado za življenjsko delo, 1994 evropsko nagrado za kratko prozo v Arnsbergu, 2009 nagradi Hemingway v Lignanu in Mediteransko nagrado v Consenzi in druge.

Roman "To noč sem jo videl" bralcu pokaže širšo sliko obdobja med drugo svetovno vojno. V zgodbi pet protagonistov pripoveduje o izginotju mlade ženske, iz ljubljanske meščanske družbe, po imenu Veronika. Glavno junakinjo in njenega moža bralci spoznajo samo posredno, preko pripovedi drugih. To je gotovo v zadnjem času evropsko najbolj odmeven slovenski roman, ki je Jančarja dokončno ustoličil kot sodobnega evropskega klasika in resnega kandidata za Nobelovo nagrado. Roman se dotika težke in travmatične zgodovinske teme, a brez pretencioznega moraliziranja. Morda prav zato deluje tako prepričljivo. Zgodovine preprosto ne smemo potlačiti v pozabo, če želimo živeti v sožitju. Človekovo dostojanstvo mora ostati temelj evropske kulture in družbe.

Minister dr. Logar je ob predaji knjige doajenu diplomatskega zbora apostolskemu nunciju v Sloveniji Jeanu-Marieju Speichu tudi predstavil zgodbo romana, ki se odvija na gradu Strmol.