Skoči do osrednje vsebine

Literarni in likovni natečaj Moje »korona obdobje« v zaporu

V Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij se tudi v obdobju zdravstvenih izzivov trudimo, da bi bivanje zaprtih oseb v zaporih in v prevzgojnem domu obogatili z različnimi koristnimi vsebinami in aktivnostmi. V mesecu oktobru smo v ta namen na Generalnem uradu razpisali literarni in likovni natečaj Moje »korona obdobje« o preživljanju časa v zaporih v obdobju epidemije.

Prve tri ocenjene prispevke v okviru likovnega in literarnega natečaja danes javno objavljamo, s čimer se želimo pokloniti kulturnemu dnevu, ki ga obeležujemo tudi v zaporih in v prevzgojnem domu.

Likovni in literarni natečaj sta potekala konec preteklega leta v vseh zavodih, ki delujejo na štirinajstih lokacijah po Sloveniji. Udeležili so se ga lahko vsi, ki so v tistem času prestajali kazen zapora, vzgojni ukrep oddaje mladoletnika v prevzgojni dom ali so bili v priporu. Vsak je lahko sodeloval z ilustracijo, sliko, stripom, kipom ali s kratko zgodbo in ciklom pesmi.

Zaprte osebe so se na razpisana natečaja dobro odzvale, saj smo prejeli skupno 76 prispevkov. Komisija, ki so jo sestavljali zaposleni na Generalnem uradu, je v okviru likovnega natečaja opravila izbor med 44 prispelimi izdelki, v sklopu literarnega natečaja pa med 32 prispevki.

Pri izboru najboljših izdelkov obeh natečajev je bilo osnovno vodilo predvsem izvirnost in vsebinska navezava na razpisano temo. Komisija ni imela lahkega dela, saj so zaprti ustvarili veliko zanimivih, iskrivih, pomenljivih literarnih in likovnih prispevkov. Avtorji prvih treh najbolje ocenjenih slik, ilustracij in zgodb bodo preko vodstev zavodov prejeli pohvale in simbolične praktične nagrade.

Zaprte osebe v času epidemije poleg likovnega ustvarjanja in pisanja spodbujamo tudi k branju. Na voljo so jim knjige, s katerimi so založene zavodske knjižnice. Poskušamo jim ponuditi različne družabne igre, zunanje in notranje športne aktivnosti. V skladu z možnostmi smo jim omogočili dostop do interaktivnih predavanj, ki potekajo na daljavo in naslavljajo teme, ki jim bodo v pomoč pri lažjem socialnem vključevanju po prestani kazni. Zaprte smo povabili tudi k sodelovanju pri nastajanju video posnetka pod naslovom »Za kaj sem hvaležen«, v katerem so razmišljali o hvaležnosti v času življenjske preizkušnje. Posnetek smo javno objavili konec preteklega leta.

Najboljše zgodbe literarnega natečaja Moje "korona obdobje" v zaporu