Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 5. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.219.033 testiranj (PCR in HAGT). 5. 2. 2021 je bilo opravljenih 17.264 testiranj (4.541 PCR in 12.723 HAGT) in potrjenih 990 novih okužb s COVID-19 (725 PCR in 265 HAGT), kar skupno znaša 5,7 odstotka pozitivnih testov (16 odstotka PCR in 2,1 odstotka HAGT). Do 5. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 54.556 oseb, z dvema odmerkoma pa 41.883.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 5. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 926 bolnikov s COVID-19, od tega 157 na intenzivni negi, 121 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 18 oseb, od marca 2020 skupaj 3.612.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 2. 2021 vključenih 555 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 22 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Med vikendom je organizirana pripravljenost na domu.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Iz obmejnih občin poročajo o povečanem številu hitrih testiranj za potrebe dnevnih migrantov in problemih (na testiranje prihajajo tudi prebivalci drugih občin, pomanjkanje kadra …). Na točki testiranja v Mestni občini Nova Gorica je prišlo do verbalnega nasilja nad pripadniki CZ in zdravstvenim osebjem. Na območju Štaba CZ za Obalno regijo so prejeli več pobud občanov, zavodov in podjetij s prošnjo za spremembo odloka, ki bi uredil lažje prehajanje državne meje za dnevne migrante.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 15.13 se je na Planini pod Šumnikom na smučišču Trije Kralji, občina Slovenska Bistrica, poškodovala mlajša smučarka. Posredovali so reševalci na smučišču in posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu. Poškodovanko so prepeljali v Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Nesreče v podzemskih jamah in breznih

Izpostava Novo mesto

Ob 19.04 je v gozdu pri naselju Sela pri Šumberku, občina Trebnje, starejša oseba padla v jamo globine dveh metrov. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Trebnje in Sela pri Šumberku so območje razsvetlili, rešili poškodovano osebo iz jame ter pomagali pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Novo mesto so osebo oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.43 se je na območju Vuhreda, občina Radlje ob Dravi, pričela iskalna akcija pogrešane osebe v reki Dravi. Posredovali so gasilci iz PGD Vuhred in Vuzenica s čolni, potapljači Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor in potapljači Podvodne reševalne službe (PRS) Velenje ter Maribor. Osebe niso našli.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.39 sta na ljubljanski južni obvoznici od izvoza Center proti Viču pred počivališčem Barje trčila osebno in kombinirano vozilo. Posredovali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Nudili so pomoč dvema potnikoma v osebnem vozilu ter ju predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana. Odklopili so akumulator na osebnem vozilu ter z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah.

Izpostava Maribor

Ob 7.48 je v kraju Gočova, občina Sveta Trojica, osebno vozilo zletelo s ceste in pristalo na boku. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iztekle tekočine z absorbentom. Reševalci NMP Lenart so oskrbeli poškodovano osebo.

Ob 9.04 sta na AC smer Rogoza–Slivnica, naselje Fram, občina Rače-Fram, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so odklopili akumulatorja ter z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah. Dve poškodovani osebi sta bili prepeljani v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.34 sta na cesti pri Dolenjem Mokrem Polju, občina Šentjernej, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilsko reševalni center (GRC) Novo mesto so zavarovali in razsvetlili kraj, odklopili akumulatorja ter skupaj z delavcem cestnega podjetja počistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.01 so v Podkraju pri Velenju, občina Velenje, v dimniku stanovanjske hiše zagorele saje, požar pa se je razširil na ostrešje in tla. Gasilci PGD Velenje, Šalek in Pesje so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 10.03 je v naselju Pristavica, občina Rogaška Slatina, zagorel zapuščen gospodarski objekt. Gasilci iz PGD Steklarna Rogaška Slatina in Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka in pogasili razvit požar, ki je zajel celoten objekt.

Izpostava Kranj

Ob 10.49 se je v stanovanju v Podlubniku, občina Škofja Loka, kadilo iz pralnega stroja. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so požar pogasili, prezračili prostore in pralni stroj iznesli iz objekta.

Izpostava Maribor

Ob 9.21 so v Koritnem, občina Oplotnica, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Oplotnica so ogenj pogasili, pregledali kurilno napravo, odsvetovali kurjenje ter obvestili dimnikarsko podjetje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 4.41 je v Serminu, občina Koper, gorelo tovorno vozilo. Požar je pred prihodom gasilcev JZ GB Koper, omejil šofer in izklopil akumulatorje. Gasilci so dokončno pogasili požar in vozilo pregledali s termo kamero.

Izpostava Postojna

Ob 10.26 je na cesti Grahovo–Bločice, občina Cerknica, zagorelo žaganje na kamionu. Delno je požar pogasil voznik kamiona dokončno pa gasilci iz PGD Cerknica in Grahovo. S termovizijsko kamero so pregledali tovor in prikolico z vozilom.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.31 je v naselju Lava, občina Celje, zagorelo na travniku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so pogasili požar na površini okoli 120 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.46 je v Podplešivici v občini Brezovica gorela lesena uta ob stanovanjski hiši. Gasilci iz PGD Notranje gorice - Plešivica so pogasili uničeno leseno uto. Reševalci RP Ljubljana so eno osebo prepeljali v bolnišnico, ker se je nadihala dima.

Izpostava Maribor

Ob 16.03 so v Marjeti na Dravskem polju, občina Starše, gasilci PGD Trniče, Prepolje in Starše na kmetijskem polju pogasili goreče bale sena ter preventivno prekopali pogorišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.33 je ob Metliški cesti v Semiču gorela trava. Gasilci PGD Semič so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 18.45 so pri naselju Vejar, občina Trebnje, goreli v naravo odloženi električni vodniki, odpadki in podrast. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so požar, na površini približno 1000 kvadratnih metrov, omejili in pogasili.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.14 je bil v Ulici Ane Ziherlove v Ljubljani zaznan vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana so pregledali okolico. V bližini so našli prostore podjetja, ki predeluje plastiko in ugotovili da vonj prihaja iz enega od strojev, ki po toplotnem postopku oblikuje plastiko. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti in dežurni delavci plinsko distribucijskega podjetja.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 16.55 sta v gozdu pri naselju Kidričevo pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Vzhodnoštajerske regije odstranila in shranila na varno do uničenja najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 5.32 so v Šolski ulici, občina Piran, gasilci JZ GB Koper, nepokretno osebo, ki je padla, namestili nazaj na posteljo.

Ob 15.06 sta v objektu na Ljubljanski cesti v Kopru osebi ostali ujeti v kabini okvarjenega dvigala. Iz kabine so ju rešili gasilci iz JZ GB Koper.

Izpostava Kranj

Ob 13.50 so v Žerjavki, občina Šenčur, gasilci Gasilsko reševalna služba (GARS) Kranj pomagali osebi, ki je padla v kopalnici.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.36 so v Loški ulici, občina Litija, gasilci PGD Litija nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.36 je na Lahovi poti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč osebi, ki je padla v stanovanju.

Ob 16.55 je v objektu v ulici Slape v Ljubljani v stanovanju iztekala voda in tekla v stanovanje spodnje etaže. Gasilci GB Ljubljana so v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in zaprli vodovodni ventil. Policija je stanovanje zapečatila.

Izpostava Maribor

Ob 7.27 so v Gregorčičevi ulici v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je obležala onemogla oseba. Reševalci NMP so jo odpeljali v UKC Maribor.

Ob 15.08 se je v Ulici nadvojvode Janeza v Limbušu, občina Maribor, otrok zaklenil v hišo. Gasilci iz JZ GB Maribor so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in omogočili vstop lastnici stanovanja.

Ob 18.55 so v Levstikovi ulici na Pragerskem, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Pragersko pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.56 so na cesti Lokve–Mala Lazna v občini Nova Gorica zaradi poledenelega vozišča in snega obtičala tri osebna in eno kombinirano vozilo. Gasilci PGD Čepovan so nudili pomoč vsem štirim in jih pospremili do naselja Lokve. O razmerah na tem delu ceste so bili obveščeni tudi na CP Nova Gorica in OKC Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.52 sta v naselju Herinja vas, občina Novo mesto, gasilca GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprla vrata stanovanjske hiše in omogočila vstop reševalcem nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto do onemogle osebe, katero so na kraju oskrbeli.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije: 

https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=111