Skoči do osrednje vsebine

7. februar, dan solidarnosti z Belorusijo

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije izraža solidarnost in podporo beloruskim državljanom in državljankam, ki od predsedniških volitev avgusta lani vztrajajo na mirnih proti-vladnih protestih z zahtevo po spoštovanju demokratičnih standardov in temeljnih človekovih pravicah. Odziv beloruskih oblasti z nesorazmernim nasiljem, nezakonitimi odvzemi prostosti ter sistematičnim nespoštovanjem in kršenjem temeljnih človekovih pravic je nesprejemljivo.

Državljanke in državljani Belorusije, ki vztrajajo v protestih po vsej državi, so združeni v zahtevi po odstopu predsednika Lukašenka. 7. februar so razglasili za dan solidarnosti z Belorusijo in beloruske oblasti pozvali, da se odrečejo nasilju in zagotovijo odgovornost za vse kršitve človekovih pravic. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije izraža solidarnost z vsemi žrtvami prekomerne povolilne represije s strani beloruskih oblasti; z novinarji, akademiki, kulturniki, intelektualci, zdravniki, študenti, delavci v tovarnah, še posebej pa z žensko populacijo, ki je pomembna gonilna sila protestov.

Vzpostavitev pristnega in vključujočega političnega dialoga vseh deležnikov beloruske družbe s ciljem ponovitve predsedniških volitev je edina pot za zagotavljanje mirne prihodnosti in blaginje beloruskega naroda. Prav zato pozivamo beloruske oblasti, da dovolijo vstop v državo predstavnikom Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in Sveta Evrope ter upoštevajo priporočila moskovskega mehanizma.

Ministrstvo za zunanje zadeve bo še naprej podpiralo demokratične procese in civilno družbo v Belorusiji.