Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnem obisku na Cipru o sodelovanju v sredozemskem prostoru

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku v Republiki Ciper. Srečal se je s političnim vrhom Republike Ciper, s katerim se je pogovarjal o sodelovanju med državama ter razmerah v EU in Sredozemlju. Obisk je namenjen vzdrževanju dobrih odnosov z naravno partnerko Slovenije in krepitvi sodelovanja z državami sredozemskega prostora.

Minister dr. Logar je po včerajšnjem obisku na Malti danes obiskal Ciper, kjer se je srečal z zunanjim ministrom Nikosom Kristodulidesom, s predsednikom države Nikosom Anastasiadesom in predsednikom parlamenta Adamosom Adamujem.

Minister dr. Logar je sogovornikom predstavil osnovne elemente prednostnih nalog načrtovanega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. V okoliščinah, ki jih bo deloma še zaznamovala kriza zaradi epidemije covida-19, se bo Slovenija v vlogi predsedujoče v veliki meri posvetila ukrepom za ublažitev njenih gospodarskih, finančnih in družbenih posledic ter prizadevanjem za krepitev odpornosti Unije na področju kriznega upravljanja in kibernetske varnosti. Za prihajajoče predsedovanje je pomembna izmenjava stališč tudi na drugih področjih, med katerimi je evropska solidarnost.

Sodelovanje z Republiko Ciper je za Slovenijo ključno pri uveljavitvi slovenske vloge naravnega mostu v kontekstu sodelovanja z ostalimi sredozemskimi državami. Zato sta zunanja ministra dr. Logar in Kristodulides izmenjala stališča tudi o aktualnih evropskih in globalnih temah. Identificirala sta priložnosti za tesnejše sodelovanje na področjih skupnega interesa, saj nas kot državi povezujejo članstvo v Evropski uniji, pripadnost evropskim vrednotam in obmorska lega. Pomembna pa je tudi krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, saj neposredne naložbe Cipra v Republiki Sloveniji predstavljajo relevanten delež vseh investicij iz tujine.

Slovenija je izrazila polno solidarnost s Ciprom v zvezi z dogajanji v vzhodnem Sredozemlju ter regiji.

Minister dr. Logar si je v spremstvu častnega generalnega konzula Republike Slovenije na Cipru dr. Evrosa Alexandruja ogledal nove prostore Generalnega konzulata Republike Slovenije v centru Limassola.