Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Ministrstva za zdravje je obiskala ZD Tolmin

Danes dopoldne je državna sekretarka mag. Marija Magajne obiskala Zdravstveni dom Tolmin. Predstavniki Zdravstvenega doma Tolmin in Občine Tolmin so jo seznanili epidemiološko situacijo, razmerami glede zdravstvene oskrbe na primarni ravni ter potekom izvajanja cepljenja.

»Veseli me, da je ZD Tolmin uspel zagotovil vse nujne storitve, ki so potrebne v aktualnem času: od obravnave covid bolnikov, testiranja, do cepljenja proti Covid-19 po prioritetnem seznamu,« je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne in posebej pohvalila osebje ZD Tolmin za obravnavo obolelih v DSO Tolmin, tako da je bila obravnava zagotovljena v DSO in ni bilo potrebno prevažati bolnikov v bolnišnice.

Direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep ji je med drugim predstavil izzive, s katerimi se sooča zdravstveni dom ob delovanju na zelo razpršenem in velikem območju. Težava je predvsem zagotoviti osnovno oskrbo tistim, ki so zelo oddaljeni od Tolmina in nimajo možnosti prevoza. Državna sekretarka se je strinjala, da je potrebno pri obravnavi bodočih organizacijskih sprememb na tem področju posebej obravnavati območja s posebnimi zahtevami.

Direktor ZD Tolmin Gaudencio Lucas Triep je izrazil zadovoljstvo, da je državna sekretarka prisluhnila njihovi aktualni problematiki: v prvi vrsti o situaciji glede okužb, o cepljenju, predvsem glede uvrščanja na prednostni seznam za cepljenje pacientov. Opazili so namreč, da so prav zaradi cepljenja pri oskrbovancih v Tolminu opazili bistveno manj hujšega poteka bolezni in manj smrtnih izidov kot pri oskrbovancih v Podbrdu.

Župan občine Tolmin Uroš Brezan pa je izpostavil dve stvari. Opozoril je na projekt satelitskega urgentnega centra, ki na nacionalni ravni dopolnjuje sistem nujne medicinske pomoči. In kot pravi župan, Posočje zagotovo tak center potrebuje. Poleg tega pa je poudaril, da je zadovoljen, da se pripravlja ustanovitev centrov za duševno zdravje in da bodo tak center dobili tudi v Posočju in na Idrijsko-Cerkljanskem. To je pomembno tudi z vidika stisk, ki jih imajo ljudje zaradi epidemije. Ustrezen kader bo moral zagotoviti zdravstveni dom Tolmin, občina pa bo zagotovila primerne prostora. Vse to pa bo možno ob pomoči ministrstva, ki ta sistem podpira.