Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku na Malti o sodelovanju v EU in sredozemskem prostoru

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku na Malti, kjer se je srečal z gostiteljem, ministrom za zunanje in evropske zadeve Malte Evaristom Bartolom. Slovenija in Malta sta članici EU, ki delita podobne poglede na številne evropske teme. Prav tako sta obe sredozemski državi, zato je pomembno, da razvijata tesnejše sodelovanje in sodelujeta tudi pri reševanju ključnih vprašanj v sredozemskem prostoru.

Današnji obisk je bil namenjen vzdrževanju rednega političnega dialoga in celostnega sodelovanja med državama, zlasti pred bližnjim slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske Unije v drugi polovici leta.
Ministra sta posebno pozornost posvetila vprašanju migracij, predvsem Paktu za migracije in azil. Malta sodi namreč v skupino držav, ki v zadnjih letih beleži precejšnje povečanje števila migrantov. Govorila sta še o možnostih zagotovitve ustreznega ravnovesja med odgovornostjo in solidarnostjo držav članic Evropske unije. Ministra sta se v pogovoru dotaknila tudi vprašanj širitve Evropske unije ter drugih aktualnih mednarodnih dogajanj.

Strinjala sta se, da je potrebno krepiti Unijo kot zanesljivega in dobrega partnerja v soseščini in svetu. Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta. Kot pomembno prioriteto je navedel pripravo načrtov Evropske unije za izredne razmere, kot so pandemije. Ministra sta govorila tudi o konferenci o prihodnosti Evrope. V pogovoru sta se zavzela za bolj učinkovito usklajevanje držav glede ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 na ravni Evropske unije.

Zunanji minister Bartolo je izrazil pripravljenost Malte, da podpre članstvo Slovenije v sredozemski skupini držav Med 7. S trdnim sodelovanjem med državami lahko skupina Med 7 postane močna skupina v Evropski uniji, je poudaril malteški zunanji minister.

Zunanjega ministra dr. Logarja je sprejel predsednik Malte dr. George Vella. S predsednikom sta se strinjala, da je sodelovanje med Slovenijo in Malto zelo dobro. Državi imata številne sorodne poglede na evropska, regionalna in globalna vprašanja. Pogovor je tekel tudi o dostopnosti in distribuciji zadostne količine cepiv za zajezitev epidemije covida-19 državam članicam Evropske unije.

Zunanji minister dr. Logar se je med obiskom Malte srečal s predsednikom parlamenta Malte Anġlujem Farrugio. Sogovornika sta se strinjala, da državi vzorno sodelujeta na številnih področjih skupnega interesa, povezuje pa ju članstvo v Evropski uniji, pripadnost evropskim vrednotam in obmorska lega. V slovenskem parlamentu je bila ustanovljena skupina prijateljstva z Malto.

V okviru obiska se je minister dr. Logar srečal z izvršno direktorico Evropskega azilnega podpornega urada EASO Nino Gregori. Spregovorila sta o številnih izzivih trenutne migracijske situacije, s katerimi se sooča EASO pri zagotavljanju operativne podpore državam članicam Unije, še posebej tistim pod nesorazmernim migracijskim pritiskom.