Skoči do osrednje vsebine

dr. Evgen Bavčar (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Evgena Bavčarja, filozofa, fotografa, pisatelja, esejista, kulturnika, trojnega doktorja, častnega znanstvenika in direktorja laboratorija za nevidno Inštituta za kritične študije v Mehiki. Dr Bavčar je, kljub temu, da že leta živi v Parizu v Franciji, tesno povezan s svojo domovino Slovenijo.
Dr. Evgen Bavčar, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno SLovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Alojzij Ambrožič in več na slovenci

Dr. Evgen Bavčar | Avtor: STA

Bil je prvi predsednik konference za Francijo Svetovnega slovenskega kongresa, sodeloval je pri informiranju o stanju v Sloveniji in tudi o aktivnostih rojakov zunaj domovine. Nosi velike zasluge, da so Francija pa tudi številne druge evropske  države priznale Slovenijo. Na podlagi pogovora z njim pa je nastal tudi v Le Mondu objavljen članek češko-francoskega pisatelja Milana Kundera z naslovom »Rešite Slovenijo«, ki je odmeval po vsem svetu, v za Slovenijo najkritičnejšem času.

Več o dr. Evgenu Bavčarju in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.