Skoči do osrednje vsebine

Ustvarjanje dobrih priložnosti za raziskovalce doma je ključ do odličnosti

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes se je zaključil dvodnevni dogodek portugalskega predsedstva Svetu EU, na katerem so EU ministri za raziskave v torek, 2. februarja, sodelovali na dogodku ob zagonu novega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa, danes pa so na neformalnem zasedanju razpravljali o karierah raziskovalcev.

Na torkovem dogodku ob zagonu programa Obzorje Evropa je ministrica s svojim prispevkom aktivno sodelovala v tematski razpravi o prispevku raziskav in inovacij k vključujoči in demokratični digitalni družbi. Spomnila je na pomembno vlogo, ki jo bo umetna inteligenca odigrala pri zelenem in digitalnem prehodu naših družb, vključno z gospodarstvom, izobraževanjem in širšim družbenim okoljem. S tem v zvezi je poudarila etični pristop digitalizacije in umetne inteligence, ki v ospredje postavlja ljudi in s tem krepi demokratične procese. »Čeprav je razvoj tehnologije zadnja leta omogočil skokovit razvoj umetne inteligence, človek še vedno ostaja merilo kakovosti,« je ob robu včerajšnjega dogodka v imenu Slovenije dejala ministrica Kustec.

»Na EU ravni opažamo pomemben napredek na področju mobilnosti raziskovalcev. Platforma Euraxess, ki pomaga spodbujati mobilnost, in program Marie Skłodowska Curie, v okviru katerega so na voljo individualne štipendije za raziskovalce, sta prispevala k prepoznavnosti in privlačnosti raziskovalnih karier. A vendarle vidimo prostor za izboljšave, saj želimo, da bi na EU ravni dosegli resnično uravnotežen sistem kroženja raziskovalcev. Verjamemo, da lahko to dosežemo s prenovo sistema vrednotenja dela raziskovalcev skladno z načeli odprte znanosti, z bolj ambiciozno Evropsko listino za raziskovalce in Kodeksom ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev ter s spremljanjem vzorcev mobilnosti v programih EU,« je dejala ministrica v današnji ministrski razpravi o karierah raziskovalcev.

»Ko gre za privlačnost raziskovalnega okolja, sta škarje in platno v rokah držav članic in v Sloveniji se tega dobro zavedamo. Zato smo ustanovili tako imenovano reintegracijsko shemo – Program Aleša Debeljaka, s katero želimo čim več raziskovalcev, ki se izobražujejo in pridobivajo izkušnje v tujini, privabiti domov. Ključ do odličnosti je v ustvarjanju dobrih priložnosti za raziskovalce doma,« je dodala ministrica Simona Kustec. Poudarila je, da bo to vprašanje eno izmed prednostnih na področju znanosti in raziskav v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta, ko skupaj s portugalskimi kolegi načrtujemo tudi dogodek na to temo.

Ministrica je kolegom na EU ravni tudi sporočila, da je Slovenija v procesu sprejema Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence, pri katerem sodelujemo z Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) v Ljubljani.