Skoči do osrednje vsebine

Ustvarjanje dobrih priložnosti za raziskovalce doma je ključ do odličnosti

Danes se je zaključil dvodnevni dogodek portugalskega predsedstva Svetu EU, na katerem so EU ministri za raziskave v torek, 2. februarja, sodelovali na dogodku ob zagonu novega programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa, danes pa so na neformalnem zasedanju razpravljali o karierah raziskovalcev.

Na torkovem dogodku ob zagonu programa Obzorje Evropa je ministrica s svojim prispevkom aktivno sodelovala v tematski razpravi o prispevku raziskav in inovacij k vključujoči in demokratični digitalni družbi. Spomnila je na pomembno vlogo, ki jo bo umetna inteligenca odigrala pri zelenem in digitalnem prehodu naših družb, vključno z gospodarstvom, izobraževanjem in širšim družbenim okoljem. S tem v zvezi je poudarila etični pristop digitalizacije in umetne inteligence, ki v ospredje postavlja ljudi in s tem krepi demokratične procese. »Čeprav je razvoj tehnologije zadnja leta omogočil skokovit razvoj umetne inteligence, človek še vedno ostaja merilo kakovosti,« je ob robu včerajšnjega dogodka v imenu Slovenije dejala ministrica Kustec.

»Na EU ravni opažamo pomemben napredek na področju mobilnosti raziskovalcev. Platforma Euraxess, ki pomaga spodbujati mobilnost, in program Marie Skłodowska Curie, v okviru katerega so na voljo individualne štipendije za raziskovalce, sta prispevala k prepoznavnosti in privlačnosti raziskovalnih karier. A vendarle vidimo prostor za izboljšave, saj želimo, da bi na EU ravni dosegli resnično uravnotežen sistem kroženja raziskovalcev. Verjamemo, da lahko to dosežemo s prenovo sistema vrednotenja dela raziskovalcev skladno z načeli odprte znanosti, z bolj ambiciozno Evropsko listino za raziskovalce in Kodeksom ravnanja pri zaposlovanju raziskovalcev ter s spremljanjem vzorcev mobilnosti v programih EU,« je dejala ministrica v današnji ministrski razpravi o karierah raziskovalcev.

»Ko gre za privlačnost raziskovalnega okolja, sta škarje in platno v rokah držav članic in v Sloveniji se tega dobro zavedamo. Zato smo ustanovili tako imenovano reintegracijsko shemo – Program Aleša Debeljaka, s katero želimo čim več raziskovalcev, ki se izobražujejo in pridobivajo izkušnje v tujini, privabiti domov. Ključ do odličnosti je v ustvarjanju dobrih priložnosti za raziskovalce doma,« je dodala ministrica Simona Kustec. Poudarila je, da bo to vprašanje eno izmed prednostnih na področju znanosti in raziskav v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta, ko skupaj s portugalskimi kolegi načrtujemo tudi dogodek na to temo.

Ministrica je kolegom na EU ravni tudi sporočila, da je Slovenija v procesu sprejema Nacionalnega programa spodbujanja razvoja in uporabe umetne inteligence, pri katerem sodelujemo z Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) v Ljubljani.