Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 1. 2. 2021 opravljenih skupaj 1.097.727 testiranj (PCR in HAGT). 1. 2. 2021 je bilo opravljenih 37.299 testiranj (4.536 PCR in 32.763 HAGT) in potrjenih 1.619 novih okužb s COVID-19 (911 PCR in 708 HAGT), kar skupno znaša 4,3 odstotka pozitivnih testov (20,1 odstotek PCR in 2,2 odstotka HAGT). Do 1. 2. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 53.112 oseb, z dvema odmerkoma pa 23.858.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 1. 2. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.032 bolnikov s COVID-19, od tega 168 na intenzivni negi, 94 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca 2020 skupaj 3.541.

Testiranih je bilo več kot 18.000 šolskih delavcev, med katerimi so potrdili 240 okužb (1,3 odstotka).

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 2. 2. 2021 vključenih 1.250 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 217 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Po potrebi so pomagali pri ponovni vzpostavitvi pouka v osnovnih šolah in vrtcih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali

potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.40 si je pod Malo planino na poti od Domžalskega doma proti Rakovim ravnem pohodnik poškodoval nogo. Pomoč so mu nudili prijatelji in gorski reševalec Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik, ki so ga prenesli do parkirišča, imobilizirali ter predali v oskrbo reševalcem nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 10.42 je v naselju Zabočevo, občina Borovnica, občan padel s kozolca na glavo. Gasilci PGD Borovnica in Brezovica pri Borovnici so do prihoda reševalcev NMP poškodovanca oskrbeli in kasneje nudili pomoč pri prenosu do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 13.37 so v naselju Hruševje, občina Postojna, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Hruševje nudili pomoč nezavestni osebi do prihoda reševalcev NMP Postojna. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.17 sta na avtocesti pri Vranskem trčili dve osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, oskrbeli eno poškodovano osebo, posuli cestišče z vpojnim sredstvom in odklopili akumulatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.25 so v križišču Miheličeve in Ulice Bratov Komel v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč eni poškodovani osebi, odklopili akumulatorje na vozilih ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ptuj

Ob 18.57 se je na Osojnikovi cesti na Ptuju v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Ptuj so pomagali reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulator in počistili cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 9.56 je na Zdraviliški cesti v Laškem v Domu starejših občanov zagorel razvlažilnik zraka in elektro napeljava. Gasilci PGD Laško so pogasili požar, prezračili prostore in izmerili koncentracije monoksida.

Ob 11.33 je na Cesti v Debro v Laškem zagorelo v stanovanjski hiši v fazi obnove, ogenj pa se je razširil na več prostorov in podstrešje. Posredovali so gasilci PGD Laško in Rečica, ki so iz objekta rešili eno osebo in psa, požar omejili in pogasili, nato pa prezračili in pregledali prostore. Reševalci NMP Laško so eno poškodovano osebo odpeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Kranj

Ob 19.40 so na Zasavski cesti na Orehku v Kranju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev so saje dogorele. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika in opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.33 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju bloka smodila hrana na štedilniku. Gasilci CZR Domžale so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, izključili štedilnik in prezračili prostore.

Izpostava Maribor

Ob 14.16 je na Gornjem trgu na Lovrencu na Pohorju zagorel odložen pepel v kleti stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so požar pogasili in preventivno pregledali objekt.

Ob 19.19 so Kresnicah, občina Šentilj, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentilj so varovali objekt do izgoretja saj, dimnik očistili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.48 so v Crnekovi ulici v Mariboru gorele saje v dimniku objekta. Ogenj se je razširil še na okoli 6 kvadratnih metrov ostrešja v okolici dimnika. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje. Odkrili so strešno kritino okoli dimnika in proti slemenu ter požar pogasili. Med gašenjem ostrešja so varovali dimnik do izgoretja saj. Dimnik so očistili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali požarišče. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Radvanje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.40 je na občinski stavbi v Beltincih zagorela elektro omarica. Požar so pogasili gasilci PGD Beltinci. O dogodku je bila obveščena tudi dežurna služba Elektra Maribor.

Ob 22.40 je v kraju Pušča, občina Murska Sobota, odpovedal varnostni ventil na raztezni posodi centralne peči. Gasilci PGD Pušča so ohladili peč ter pregledali kurilnico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 13.53 so pri vrtičkih na Cesti Simona Blatnika v Velenju gasilci PGD Velenje razkopali kurišče in ga zalili z vodo.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.51 je v Sinji Gorici v občini Vrhnika na zunanji plinski cisterni uhajal plin. Na kraj so odšli gasilci GB Ljubljana in PGD Sinja Gorica. Zavarovali so kraj dogodka in zaprli cestišča. Dežurni delavec podjetja Petrol je preveril ventile in na cisterni zamenjal tesnilo, kar je preprečilo nadaljnje uhajanje plina. Gasilci so intervencijo zaključili po opravljenih meritvah, ki niso več kazale uhajanja plina.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Celje

Ob 12.03 so Vešeniški cesti v Slovenskih Konjicah pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Zahodnoštajerske in Gorenjsko - Ljubljanske regije na policijski postaji Slovenske Konjice prevzeli 121 starejših kosov streliva različnega kalibra, ki so bili najdeni pri čiščenju starejše hiše v Vitanju. Le te so prepeljali na varno lokacijo in jih nadzorovano uničili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.01 je na območju Bask v občini Nova Gorica občan pri delu v gozdu naletel na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) sta dve topovski granati kalibra 75 mm, mase 7 in 6,3 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja varno uskladiščila.

Ob 16.17 je prebivalec Godoviča, občina Idrija, naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila tri topovske granate, kalibra 75 mm, teže 6,35 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Ljubljana

Med 21.15 in 22.30 uro je bilo na območju Vnanjih Goric, občina Brezovica, zaradi okvare na srednje napetostnem vodu v izpadu okoli 20 transformatorskih postaj s katerih se napaja okoli 1000 odjemnih mest.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.45 so v Spodnjih Stranicah v občini Zreče gasilci PGD Zreče s tehničnim posegom odprli vrata in policiji omogočili vstop v stanovanje, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.48 so v Taboru v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.43 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali v Ulici Ivana Regenta v Novi Gorici, kjer so odprli vrata stanovanja, v katerem je bil onemogla starejša oseba.

Ob 18.35 so v Ulici talcev v Desklah, občina Nova Gorica, gasilci PGD Kanal v spremstvu policije s tehničnim posegom odprli vrata mansardnega stanovanja, v katerem so našli mrtvo osebo, ki so jo sosedi že dalj časa pogrešali.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Snežne razmere in nevarnost plazov

 Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/