Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. februarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 31. 1. 2021 opravljenih skupaj 1.060.425 testiranj (PCR in HAGT). 31. 1. 2021 je bilo opravljenih 4.684 testiranj (1.458 PCR in 3.226 HAGT) in potrjenih 353 novih okužb s COVID-19 (268 PCR in 85 HAGT), kar skupno znaša 7,5 odstotkov pozitivnih testov (18,4 odstotkov PCR in 2,6 odstotkov HAGT). Do 31. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 53.008 oseb, z dvema odmerkoma pa 23.247.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 31. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.066 bolnikov s COVID-19, od tega 169 na intenzivni negi, 30 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca 2020 skupaj 3.522.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 2. 2021 vključenih 1.287 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 215 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Učenci prve triade osnovnih šol v rdečih regijah so danes nadaljevali s poukom v šoli, v petih regijah s slabšo epidemiološko sliko pa se otroci ponovno šolajo na daljavo.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Po potrebi so pomagali pri ponovni vzpostavitvi pouka v osnovnih šolah in vrtcih.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

V vseh regijah je potekalo testiranje učiteljev osnovnih šol in vzgojiteljev v vrtcih.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Med vikendom imajo nekatera ministrstva organizirana dežurstva oziroma so vodje in določeni strokovni sodelavci dosegljivi po telefonu.

Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.18 je v naselju Topol pri Medvodah, občina Medvode, padel sankač in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Ljubljana. Poškodovanca so prenesli do reševalnega vozila Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana. Reševalci NMP so ga prepeljali v zdravniško oskrbo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.00 je pod planino Ozben pri Kobaridu jadralni padalec zasilno pristal na drevesu in se lažje poškodoval. Gorski reševalci GRS Tolmin so ga varno spustili z drevesa in ga prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.03 je v Javorjah, občina Gorenja vas–Poljane, dojenček prenehal dihati. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Javorje in ekipa NMP Škofja Loka, ki so dojenčku nudili prvo pomoč. Posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu ga je prepeljala Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Gasilci iz PGD Javorje so zavarovali kraja pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.51 sta na Marofu v Brežicah trčili osebni vozili. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine po vozišču in nudili pomoč avto vleki.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.01 sta v Župančičevi ulici v Domžalah trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz osebnega vozila, odklopili akumulatorja in posuli cestišče z absorbentom. Poškodovano osebo so prevzeli reševalci NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 je v kraju Podnanos starejši voznik z osebnim vozilom zapeljal z vozišča ter se lažje poškodoval. Posredovali so gasilci iz Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina. Nudili so pomoč reševalcem Zdravstvenega doma (ZD) Ajdovščina pri oskrbi poškodovanca, odklopili akumulator vozila, nevtralizirali razlite tekočine ter izvlekli vozilo nazaj na cestišče.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 11.40 je v Birni vasi, občina Sevnica, gorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž in Sevnica so požar na ostrešju in okolici dimnika pogasili, odstranili uničen leseni strop, strešno opeko in izgorele dele ostrešja ter s termovizijsko kamero pregledali objekt. Objekt je močno poškodovan in neprimeren za bivanje. Na kraju so bili prisotni dežurni dimnikar in elektrikar. Obveščen je bil namestnik poveljnika CZ občine Sevnica. Na požarni straži so ostali gasilci iz PGD Šentjanž

Ob 21.37 se je v Birni vasi, občina Sevnica, ponovno pojavilo tlenje na pogorišču stanovanjske hiše, ki je zagorela okoli poldneva. Posredovali so gasilci PGD Šentjanž, ki so požarišče dodatno razkopali, tlenje pogasili in opravili ogled s termovizijsko kamero. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.55 so na Dunajski cesti v Prevojah pri Šentvidu, občina Lukovica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci iz PGD Prevoje so z ročnim gasilnikom saje pogasili ter pregledali in zasilno očistili dimno tuljavo. Svetovali so obisk dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 20.26 se je v ulici Ledina v Mariboru zaradi poškodovanega dimnika v starejši hiši dim širil po prostorih objekta. Gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor in PGD Brezje so prekinili gorenje v peči, izmerili vsebnost dimnih plinov, prezračili prostore, lastniku pa odsvetovali kurjenje do ustrezne sanacije dimnika.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 19.08 je na Lokavski cesti v Sežani gorela živa meja ter plastičen ulični zabojnik za star papir. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) in PGD Sežana so požar pogasili. Uničeno je okrog 20 metrov žive meje in zabojnik. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 16.36 je v kraju Lipje, občina Velenje, zagorel komunalni zabojnik. Posredovali so gasilci iz PGD Vinska gora. Pogasili so manjši požar.

Izpostava Postojna

Ob 14.32 je v Ulici Jožeta Pahorja v Sežani zagorel zabojnik za star papir. Posredovali so gasilci ZGRS Sežana, ki so zabojnik pogasili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 so v Vrtojbi našli neeksplodirano ubojno sredstvo (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 65 mm, mase 4 kg in topovski tulec, kalibra 65 mm, mase 0,78 kg. Najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.06 se je v Lokovici, občina Šoštanj, podrlo drevo in zaprlo dovozno pot do gospodarskih objektov. Gasilci PGD Lokovica so odstranili podrto drevo in pregledali gospodarska poslopja, kjer so našli dve žarišči ognja, ki so ju odstranili in pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.34 so v Martina Krpana ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop policiji in reševalcem do onemogle osebe.

Ob 16.45 je v naselju Iška vas, občina Ig, podrto drevo oviralo prevoznost cestišča. Gasilci PGD Iška vas so s tehničnim posegom odstranili podrto drevo ter sprostili cestišče.

Izpostava Maribor

Ob 16.07 je v Starem logu, občina Slovenska Bistrica, občan z osebnim vozilom obtičal na blatni poljski cesti. Gasilci PGD Pragersko so vozilo izvlekli.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.00 je v objektu v Lendavski ulici v Murski Soboti oseba ostala ujeta v kabini okvarjenega dvigala. Gasilci iz PGD Murska Sobota so jo s tehničnim posegom rešili iz kabine.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/