Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša za Nobelovo nagrado za mir nominiral Pedra Opeko

Predsednik vlade Janez Janša je za Nobelovo nagrado za mir za leto 2021 predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje v predmestju Antananariva na Madagaskarju.
Misijonar Pedro Opeka

Misijonar Pedro Opeka | Avtor: Tamino Petelinšek,STA

Leta 2019 je humanitarno združenje Akamasoa (ki pomeni "Dobri prijatelji") praznovalo tridesetletnico obstoja. V teh treh desetletjih je Pedro Opeka skupaj z združenjem bojeval številne bitke proti revščini, ljudem na obrobju družbe je dajal upanje in jim zagotavljal možnosti in priložnosti, da so si povrnili dostojanstvo.

Pedro Opeka je svoje celotno svoje življenje namenil pomoči ljudem, ki živijo v obupnih življenjskih razmerah v mestu Antananarivo. Že od začetka je Pedro Opeka, ki že skoraj 50 let pomaga najrevnejšim, želel revnim, brezdomcem in vsem na obrobju družbe pomagati tako, da bodo sposobni samostojnega življenja, in sicer s tem, da jim je omogočil delo, finančno neodvisnost in tudi izobraževanje.

Neumorna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih sodelavcev so obrodila neverjetne sadove. Združenje Akamasoa vključuje več kakor 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Nekdanji brezdomci in družine danes živijo v več kakor štirih tisočih opečnatih hišah. Skupnost zagotavlja celovito izobraževanje, od vrtca, osnovne, poklicne in srednje šole do nedavno ustanovljene univerze Akamasoa ter treh knjižnic. Okoli trinajst tisoč otrok in mladostnikov se zdaj redno izobražuje in je vključenih v šolski sistem. Mladi se lahko izobrazijo in usposobijo za različne poklice in oblike dela. Akamasoa ima šest klinik, tri bolnišnice in štiri porodnišnice. Na voljo je osemnajst različnih športnih igrišč.

Zaradi prizadevanj Pedra Opeke in njegovih zavzetih madagaskarskih sodelavcev, so v Akamasoi doslej pomagali več kakor pol milijonu najrevnejšim ljudem na Madagaskarju. Poleg tega združenje Akamasoa letno razdeli tudi približno pet milijonov obrokov hrane.

Podpora, ki jo Akamasoa nudi, je celovita, poleg bivalnih pogojev za človeka dostojno življenje revnim tudi pomaga najti primerno delo, otrokom, ki so živeli na smetiščih, omogoča obiskovanje šol v Akamasoi, družinam zagotavlja stanovanja v urejenih stanovanjskih naseljih Akamasoa, omogoča jim zdravstveno varstvo, parke, športna igrišča.

Vse delo v skupnosti Akamasoa izvaja skoraj petsto domačinov. Omenjene ustanove in projekti, ki jih izvaja Akamasoa, zagotavljajo delo za več kakor štiri tisoč ljudi v kamnolomih, na majhnih kmetijah, v različnih delavnicah in trgovinah.

Poleg Akamasoe je Pedro Opeka zgradil tudi številne nove izobraževalne ustanove drugje na Madagaskarju, ki jih danes upravljajo državne institucije.

Pedro Opeka mlade Madagaskarce uči spoštovanja in skrbi za naravo. Izjemno se zavzema za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju, od katerih jih je bilo 70 odstotkov že uničenih. Skupaj z mladimi vsako leto posadi okoli petdeset tisoč sadik.

Čeprav Pedro Opeka humanitarno dejavnost izvaja le na Madagaskarju, pa je ta pritegnila tudi pozornost tuje javnosti. Akamasoa ima prijatelje, donatorje in podpornike v številnih državah po svetu. Akamasoa je navdih, da se naučimo deliti in pomagati najbolj ranljivim.

Kakor je ob predlogu za Nobelovo nagrado poudaril predsednik vlade Janez Janša, je delovanje Pedra Opeke in njegovega združenja Akamasoa za razvoj družbe in humanitarnost celovito in pooseblja cilje Organizacije združenih narodov. Humanitarna prizadevanja Pedra Opeke in njegovih madagaskarskih sodelavcev sta tako postala svetovni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivicam, da bi revnim ljudem po svetu omogočili življenje, vredno človeškega bitja.

Predsednik vlade Janez Janša je spomnil tudi na besede nekdanjega predsednika Madagaskarja Heryja Rajaonarimampianina, ki je leta 2014 o Pedru Opeki dejal: "Oče Pedro je živi svetilnik upanja in vere za premagovanje revščine. Vse državljane po vsem svetu vabim, naj se poklonijo tej izjemni osebi, ki je vsak dan svojega življenja vlagala v boj proti revščini in izključenosti ter ustvarila novo družbo, ki revnim prinaša upanje in srečo."