Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan je na vljudnostnem srečanju sprejel izvršnega direktorja Evropskega organa za delo Boiangiua

Novi izvršni direktor Evropskega organa za delo (ELA) Cosmin Boiangiu je 29. 1. 2021 v okviru obiskov, ki jih opravlja po državah članicah EU, obiskal tudi Slovenijo. Na Ministrstvu za zunanje zadeve ga je na vljudnostnem obisku sprejel državni sekretar Gašper Dovžan. Namen obiska je poleg promocije Evropskega organa za delo predvsem vzpostaviti dobre temelje za sodelovanje ter krepitev odnosov s pristojnimi organi v Republiki Sloveniji na področju dela, s katerimi se ELA želi v prihodnje tesneje povezovati. Izvršni direktor se je v Sloveniji srečal tudi z ministrom za delo, družino in socialne zadeve.
med srečanjem

Državni sekretar Gašper Dovžan in izvršni direktor Evropskega organa za delo (ELA) g. Cosmin Boiangiu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta izmenjala poglede o aktualnih vprašanjih na področju mobilnosti delovne sile v Evropski uniji ter se strinjala, da gre za kompleksno tematiko, kjer bo dobro sodelovanje med ELA in državami članicami ključno za uresničevanje zastavljenih ciljev na tem področju. Verjamemo,  da bi preobrazba po koronakrizi morala predstavljati priložnost za ustvarjanje pogojev za nova delovna mesta, ki bodo prispevala k ohranjanju socialne varnosti, ne pa zmanjševanju socialnih pravic. Pomembno je zagotoviti, da se dvojni prehod izvede na pravičen in pošten način. Zaradi pandemije COVID-19 je to postalo še bolj očitno in potrebno.  

Evropski organ za delo (ELA), ustanovljen julija 2019, naj bi v celoti naj bi začel delovati do leta 2024, ko bo zaposloval približno 140 uslužbencev, med katerimi so tudi napoteni nacionalni uradniki za zvezo, vključno s slovensko predstavnico. Glavni cilj ELA, ki je pod eno streho združil tehnične in operativne naloge več dosedanjih organov Evropske unije na tem področju, je prispevati k zagotavljanju pravične mobilnosti delovne sile na notranjem trgu.