Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 27. 1. 2021 opravljenih skupaj 1.026.296 testiranj (PCR in HAGT). 27. 1. 2021 je bilo opravljenih 13.597 testiranj (4.958 PCR in 8.639 HAGT) in potrjenih 1.516 novih okužb s COVID-19 (1.144 PCR in 372 HAGT), kar skupno znaša 11,1 odstotka pozitivnih testov (23,1 odstotka PCR in 4,3 odstotke HAGT). Do 27. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 51.653 oseb, z dvema odmerkoma pa 13.319.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 27. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.106 bolnikov s COVID-19, od tega 171 na intenzivni negi, 91 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 23 oseb, od marca skupaj 3.448.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 28. 1. 2021 vključenih 1.171 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 266 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

Obalno-kraška in Zasavska statistična regija sta ponovno uvrščeni v črno skupino, kjer bodo s 30. 1. 2021 začeli veljati poostreni ukrepi. Pouk bo v teh dveh regijah od 1. 2. 2021 ponovno potekal na daljavo.

2.Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik CZ RS je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je obiskal Štab CZ za Gorenjsko, kjer se je sestal s Poveljnikom Civilne zaščite (CZ) Republike Slovenije (RS) in Štabom CZ za Gorenjsko. Predstavili so mu aktivnosti Civilne zaščite ob epidemiji.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Regijski štabi CZ so v skladišču distributerja prevzeli hitre antigenske teste in jih dostavili zdravstvenim domovom.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 12.51 se je v naselju Savina, občina Ljubno, pri delu v gozdu poškodoval občan. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Mozirje, nato pa ga je na nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana prepeljala posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ljubno ob Savinji so nudili pomoč pri zavarovanju kraja pristanka helikopterja.

Izpostava Postojna

Ob 8.31 si je v naselju Neverke, občina Pivka, v podjetju delavec v proizvodnji odrezal prst na roki. Poškodovanega so reševalci NMP prepeljali na urgenco v zdravstveni dom (ZD) Postojna, nato pa na nadaljnje zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 14.13 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z Dežurno ekipo HNMP Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Poljčan v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 23.09 je na Drnovem, občina Krško, osebno vozilo na krožišču zapeljalo s cestišča in trčilo v obcestno ogrado. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in s tehničnim posegom odstranili vozilo na varen kraj. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.39 je v naselju Zagorica nad Kamnikom, občina Kamnik, osebno vozilo zbilo peško. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč ekipi NMP Kamnik, razsvetlili kraj dogodka, usmerjali promet in nudili pomoč policiji. Poškodovano peško so oskrbeli reševalci NMP Kamnik in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 0.09 je v Fajfarjevi ulici, občina Ljubljana, vlak povozil osebo. Poškodbe so bile tako hude, da je oseba umrla na kraju dogodka. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali mesto nesreče in nudili pomoč policiji in reševalni službi.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.31 so v naselju Dolenji Leskovec, občina Krško, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Krško, PGD Brestanica in Rožno so počakali do izgoretja saj in s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika.

Izpostava Celje

Ob 18.32 so v naselju Vrbje v občini Žalec zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Vrbje so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali dimnik.

Ob 19.19 so se v Rečici ob Savinji vnele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji in Grušovlje, ki so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče saje, očistili dimnik in kurišče ter ga pregledali s termo kamero. Materialna škoda ni nastala.

Ob 20.30 je v Zgornji Rečici, občina Laško, prišlo do dimniškega požara v stanovanjskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Rečica in Laško, ki so požar lokalizirali in pogasili ter prečistili dimniško tuljavo, celoten dimnik pa pregledali s termo kamero. Stanovalcem je bilo nadaljnje kurjenje prepovedano do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.58 so na Ižanski cesti v Ljubljani gorela lesena garažna vrata. Občanka je delno pogasila požar pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato požar dokončno pogasili in preventivno pregledali okolico ter v bližini odložen pepel dodatno zalili z vodo.

Ob 16.20 je na Rakuševi ulici v Ljubljani zagorel razkuževalnik rok, ki je bil nameščen pred dvigali v večstanovanjskem objektu. Požar je pogasil stanovalec pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so prezračili zadimljeni hodnik in predprostor.

Ob 17.13 se je na Ljubljanski cesti v Kamniku kadilo iz drugega nadstropja poslovne stavbe. Gasilci PGD Kamnik in Duplica so iz objekta umaknil šest ljudi in objekt s termovizijsko kamero pregledali in nato prezračili. Pri pregledu so ugotovilo, da se je kadilo zaradi napake na elektro inštalaciji v kotlovnici v kletnih prostorih. Na kraju je bila prisotna policija, NMP Kamnik, varnostna služba in dežurni delavec elektro podjetja. Napako na elektro instalaciji bodo odpravili vzdrževalci.

Ob 17.19 se je na Selski ulici v naselju Lavrica, občina Škofljica, kadilo v stanovanjskem objektu zaradi preveč zakurjene peči. Gasilci PGD Lavrica so pregledali peč in okolico ter prezračili prostore.

Ob 17.41 je v starem mestnem jedru v Višnji gori v občini Ivančna Gorica gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Zaradi vetra in strnjenih hiš se je požar razširil še na ostrešji dveh hiš ter tretjo poškodoval. Požar so pogasili gasilci PGD Višnja gora, Stična, Kriška vas, Vrh pri Višnji gori, Ivančna gorica, Šentvid pri Stični, Ambrus, Krka in Zagradec na Dolenjskem.

Ob 18.12 so se v naselju Vrhovlje, občina Lukovica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevoje so iz peči odstranili gorljivo snov, prebili dimnik in pogasili goreče saje ter okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero. Materialna škoda ni nastala.

Ob 20.59 so na Podgorski cesti v Sodražici gorele saje v dimniški tuljavi. Posredovali so gasilci PGD Sodražica, ki so iznesli saje ter opravili pregled z termovizijsko kamero. Na kraju je bil prisoten dimnikar.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.21 so v naselju Vaneča, občina Puconci, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vaneča, Puconci in Moščanci so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Dimnik pa je pregledala dimnikarska služba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.00 je na Tovarniški cesti v Ajdovščini v industrijskem objektu zagorela panelna plošča. Zaposleni so pogasili požar pred prihodom gasilcev Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so nato preventivno pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 22.30 so v Dolenjem Podšumberku, občina Trebnje, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Log in Veliki Gaber so nadzirali izgorevanje saj, razkrili okoli dva kvadratna metra strehe in pogasili tlečo izolacijo ob dimniku ter s termo kamero pregledali okolico.

Izpostava Postojna

Ob 11.11 so se v naselju Velika Bukovica, občina Ilirska Bistrica, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pogasili goreče saje, pregledali dimnik in njegovo okolico s termovizijsko kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje do sanacije dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.54 so v Gornjem Doliču, občina Mislinja, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolič Šentflorjan so požar pogasili in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.13 je v naselju Lipje v občini Velenje zagorelo osebno vozilo. Občani so pogasili požar pred prihodom gasilcev PGD Velenje, ki so nato zavarovali kraj, preventivno pregledali vozilo in odklopili akumulator.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.26 je v naselju Brezova v občini Celje ob Šmartinskem jezeru zagorela folija improvizirane nadstrešnice za ribolov. Folija je pogorela pred prihodom gasilcev PGE Celje, ki so nato preventivno pregledali okolico in dodatno polili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 20.53 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorel komunalni zabojnik. Pred prihodom gasilcev GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu je občan pričel gasiti požar, gasilci pa so dokončno pogasili gorečo vsebino zabojnika.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 11.58 so na Cesti Borisa Kidriča, občina Jesenice, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice očistili oljni madež razlit po vozišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.44 so v naselju Petanjci, občina Tišina, našli dve granati. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta topovski granati, kalibra 105 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne, odstranila in prepeljala v začasno skladišče do uničenja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.02 je bilo v naselju Most na Soči, občina Tolmin, pri zemeljskih delih najdeno neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato, kalibra 149 milimetrov, mase 36 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.34 je v naselju Legen v občini Slovenj Gradec prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Napako so odpravili dežurni delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 19.19 se je na cesto Vransko - Trojane v občini Vransko na vozišče podrlo drevo. Drevo so odstranili gasilci PGD Vransko.

Ob 21.57 so v kraju Vrbje, občina Žalec, gasilci PGD Vrbje s pomočjo gradbene mehanizacije odstranili in razžagali drevesa, ki so ogrožala stanovanjsko hišo.

Izpostava Koper

Ob 8.13 so v Ulici Osvobodilne fronte v Izoli gasilci JZ GB Koper ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem Reševalne službe slovenske Istre omogočili vstop do onemogle osebe. Reševalci so osebo nato oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 16.37 je na Reševi ulici v Kranju iztekala voda v stanovanjski hiši. Gasilci GARS Kranj so s tehničnimi pripomočki zaprli del vodovodne napeljave in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 9.40 so na Stritarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor reševalcem NMP Maribor nudili pomoč pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 20.27 je v Mestnem Vrhu na Ptuju čez cesto padlo drevo. Razžagali in odstranili so ga gasilci PGD Grajena.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.30 so na Koloniji 1. maja v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in tako omogočili reševalcem NMP Trbovlje vstop do poškodovane osebe, ki so jo nato na kraju oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Trbovlje.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/