Skoči do osrednje vsebine

dr. Alojzij Ambrožič (Rojaki za samostojno Slovenijo)

V rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si tokrat predstavljamo dr. Alojzija Ambrožiča, kanadskega Slovenca, ki je škofovski sedež v Torontu zasedel prav v času osamosvajanja Slovenije. Čeprav kanadski državljan, se je vedno čutil Slovenca, kar je potrdil ob škofovskem posvečenju, ko je vse prisotne nagovoril tudi v slovenskem jeziku, še zlasti pa v letu 1991, ko so potekali ključni dogodki osamosvajanja Republike Slovenije. Dr. Ambrožiča je leta 1998 za kardinala imenoval papež Janez Pavel II.
dr. Alojzij Ambrožič, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri zvezde in napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Alojzij Ambrožič in več na slovenci.si.

dr. Alojzij Ambrožič. | Avtor: Vir fotografije: newediukfuneralhome.com

V nagovoru med posebno mašo za domovino, 1. julija 1991, ki jo je v cerkvi Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu udeležilo dva tisoč ljudi, je poudaril, da bi moral neodvisnost Slovenije podpreti ves svet, saj »kadar se taki narodi odločajo, da bodo v svoji hiši sam svoj gospodar in pokažejo sposobnosti politične suverenosti, bi morale biti njihove odločitve sprejete in spoštovane«.

Več o dr. Alojziju Ambrožiču in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si.