Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. januarja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 26. 1. 2021 opravljenih skupaj 1.012.699 testiranj (PCR in HAGT). 26. 1. 2021 je bilo opravljenih 15.946 testiranj (5.418 PCR in 10.528 HAGT) in potrjenih 1.850 novih okužb s COVID-19 (1.430 PCR in 420 HAGT), kar skupno znaša 11,6 odstotka pozitivnih testov (26,4 odstotka PCR in 4 odstotke HAGT). Do 26. 1. 2021 je bilo z enim odmerkom cepljenih 51.128 oseb, z dvema odmerkoma pa 9.851.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) in COVID-19 sledilnika so 26. 1. 2021 v bolnišnicah zdravili 1.144 bolnikov s COVID-19, od tega 172 na intenzivni negi, 80 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je 19 oseb, od marca skupaj 3.425.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 27. 1. 2021 vključenih 1.311 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 228 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Usklajeval je izdajo zaščitnih sredstev upravičencem.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode in preverjali spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Logistično in tehnično so pomagali pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi.

Občine so sodelovale pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagale pri oskrbi ranljivih skupin, usklajevale pripravo, način delitve in dostavo brezplačnih kosil za socialno ogrožene učence in dijake, nudile pomoč pri šolanju ter pomagale pri prevozu brisov. Občanom so nudile informacije po telefonu in elektronski pošti. Vzpostavljene so telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči.

Gasilske enote širšega pomena so po potrebi razkuževale objekte v javni rabi.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter upoštevali potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Odgovarjali so na vprašanja glede izvajanja določil odlokov v njihovi pristojnosti. Pristojne inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.39 sta na hribu Jelen kamen, občina Jesenice, tik pod vrhom, na pomrznjeni poti obstali dve planinki. Posredovali so gorski reševalci postaje Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice, ki so planinki nepoškodovani pospremili v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.30 si je pohodnik v okolici Idrije, občina Idrija, poškodoval nogo izven urejene poti. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Idrija in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Idrija, ki so ga nato prenesli do reševalnega vozila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 je helikopter Slovenske vojske z zdravniško ekipo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana poletel v Slovenj Gradec in od tam v inkubatorju prepeljal novorojenčka v UKC Ljubljana.

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 15.18 je pri Šuštarjevem nabrežju v Ljubljani otrok padel v reko Ljubljanico. Iz reke ga je rešil oče, po strmem nabrežju pa so jima pomagali gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana. Reševalci NMP Ljubljana so oba na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.05 sta na Cesti Kozjanskega odreda v Šentjurju čelno trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, osvetljevali kraj nesreče ter nudili pomoč reševalcem, policiji in delavcem cestnega podjetja. Reševalci so poškodovano osebo oskrbeli.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.08 je v Žnidaršičevi ulici v Šempetru pri Gorici osebno vozilo zbilo peško. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.04 sta na Savinjski cesti v Trbovljah trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so proti naletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, posuli razlite motorne tekočine, usmerjali promet do prihoda policistov ter pomagali avto vleki pri odstranitvi vozil.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.00 je na železniškem prehodu pri naselju Veržej vlak trčil v osebno vozilo. Poškodovanih ni bilo, nastala je le materialna škoda. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer, služba Nujne medicinske pomoči in policija. Gasilci so izvajali požarno varovanje ter pomagali policiji pri usmerjanju prometa.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 15.11 so v naselju Dečno selo, občina Brežice, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Dečno selo in Globoko so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar v dimniku, pregledali prostore in ostrešje okoli dimnika s termovizijsko kamero ter  ob prisotnosti dimnikarja zaradi poškodovanega dimnika odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Kranj

Ob 11.13 se je v stanovanju na Kolodvorski cesti v Bistrici pri Tržiču žagala hrana na štedilniku. Posredovali so gasilci PGD Križe, Bistrica pri Tržiču in Tržič, ki so hrano odstavili ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Ob 20.16 je na Groharjevem naselju, občina Škofja Loka, zagorelo pod nadstreškom. Pred prihodom gasilcev so domači pogasili požar, gasilci PGD Škofja Loka, ter Stara Loka pa so požarišče pregledali, ter pogasili do konca.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.58 so v naselju Zavrstnik, občina Šmartno pri Litiji, v dimniku stanovanjske hiše gorele saje. Posredovali so gasilci PGD Zavrstnik in PGD Šmartno pri Litiji, ki so pogasili požar, očistili dimnik izgorelih saj ter pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero. Gasilci so odsvetovali kurjenje do pregleda dimnika pooblaščenega dimnikarja.

Ob 22.20 je v naselju Žimarice, občina Sodražica, gorela stanovanjska hiša, katere se je držalo tudi gospodarsko poslopje. Požar, ki je objekt velikosti 180 kvadratnih metrov uničil so pogasili gasilci PGD Sodražica in PGD Žimarice. Na kraju dogodka so posredovali tudi reševalci NMP Ribnica, ki so oskrbeli lažje opečenega stanovalca, policisti in delavci cestnega podjetja, ki so bližnjo cesto, ki jo je zalivala požarna voda posuli s soljo. Zaradi gašenja požara je podjetje Elektro, do prihoda njihove dežurne službe, ki je objekt odklopila iz omrežja, daljinsko odklopil trafo postajo, zaradi česar je bilo več bližnjih odjemalcev krajši čas brez električne energije. Do jutranjih ur so gasilci PGD Žimarice vršili gasilsko stražo na požarišču.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.43 so v naselju Sv. Primož na Pohorju, občina Vuzenica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Vuzenica, ki so goreče saje pogasili, prezračili prostore ter jih temeljito pregledali s termo kamero. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 21.32 je v Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem, v stanovanjskem objektu prišlo do dimniškega požara. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne in PGD Ravne na Koroškem so goreče saje pogasili ter s termo kamero pregledali prostore hiše.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 20.31 je Ob ribniku v Mariboru zagorelo pri motorju osebnega vozila. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so požar pogasili. Avto je v požaru zgorel v predelu motorja.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.05 se je v Žigonih, občina Renče - Vogrsko, kadilo iz zabojnika za smeti. Požar, v katerem je bil zabojnik delno poškodovan, so pogasili gasilci PGD Renče - Vogrsko.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.35 je bil v Zagradu, občina Celje, zaznan vonj po plinu. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali območje, prepovedali dostop nepooblaščenim osebam ter skupaj s pooblaščeno osebo podjetja Energetika odstranili razlito nevarno snov, ki je sproščala plin. Do posledic za okolje ni prišlo. Obveščene so bile pristojne službe.

Ob 16.52 je bil v Zagradu, občina Celje, ponovno zaznan močan vonj po plinu. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so zavarovali kraj, ga pregledali ter nudili pomoč pristojni službi. Opravili so tudi meritve v bližnjem stanovanjskem objektu.

Izpostava Maribor

Ob 18.28 je v Krajnčičevi ulici v Mariboru, zaradi poškodbe na regulatorju v večstanovanjskem objektu prišlo do uhajanja plina. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so omejili območje, opravili detekcijo, prezračili prostore, ter ob prihodu delavcev plinarne ugotovili mesto izhajanja. Delavci plinarne so nato prevzeli sanacijo. V objektu so izklopili plin, dokler se zadeva ne sanira.

Ob 21.49 je bilo s strani občanov prejeto obvestilo, da na področju ulice Ob ribniku ob Mariboru zaznavajo vonj po kurilnem olju. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so ob prisotnosti policije pregledali celotno ulico in ugotovili, da je neznanec zlil kurilno olje v kanalizacijski sistem. Dežurni delavci Nigrada so zadevo prevzeli v nadaljnjo obravnavo, s katero bodo nadaljevali tudi tekom današnjega dne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.58 so v podjetju v Spodnji Kanomlji, občina Idrija, zaznali vonj dražeče snovi v zraku. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ki so z detektorji zaznali prisotnost neznane toksične snovi, niso pa je mogli locirati in identificirati. Poskrbeli so za prezračenje skladiščnih prostorov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 13.22 je prišlo na Letališki cesti v občini Hoče-Slivnica do iztekanja motornega olja na zapuščenem delovnem stroju. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so oljni madež posuli z absorbentom. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.29 so pod hitro cesto pri kraju Cesta, občina Ajdovščina, našli odložen sod z neznano snovjo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so približno 150 litrov tekočine prečrpali iz soda in ugotovili, da gre za nenevarno emulzijo.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.53 so v Bači pri Modreju, občina Tolmin, našli topovsko granato, kalibra 104 milimetrov, mase 15,5 kilogramov, topovsko granato, kalibra 100 milimetrov, mase 13,6, kilogramov in topovski vžigalnik, kalibra 103 milimetrov, mase 1,5 kilogramov, vse avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadniki Državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije so nevarne najdbe odstranili in do uničenja shranili na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 8.43 so na Trgu Prešernove brigade v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Ob 16.18 se je na Ulici XXXI. divizije v Kranju kadilo iz objekta Osnovne šole Simon Jenko. Posredovali so gasilci GARS Kranj in PGD Kranj-Primskovo, ki so s pomočjo avtolestve vstopili v objekt, kjer so ugotovili, da pušča vroča voda centralne napeljave v eni od učilnic. Zaprli so vodo, električar je odklopili elektriko, na kraju so bili tudi dežurni vodovodar, ravnatelj in hišnik.

Ob 15.15 je na Deteljici v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, obstalo dvigalo v stanovanjskem bloku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so iz dvigala rešili dve osebi, dvigalo izklopili in obvestili pristojni servis.

Izpostava Maribor

Ob 8.18 so v Ulici Veljka Vlahoviča v Mariboru gasilci JZ GB Maribor, s pomočjo avtolestve, iz 4. nadstropja stanovanjskega bloka, transportirali obolelo osebo, nato pa so jo v oskrbo prevzeli reševalci NMP Maribor.

Ob 10.38 so v Dominkuševi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer se je nahajala onemogla oseba.

Ob 20.59 so v Ulici Štravhovih v Mariboru, so gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in omogočili reševalcem dostop do osebe, ki so jo odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.35 so gasilci PGD Gornja Radgona v naselju Šratovci, občina Radenci, odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, kjer so našli mrtvo osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/